Vuoteen 2030 mennessä Saharan ja koko Pohjois-Afrikan mantereen halki levittäytyy maailman kahdeksanneksi ihmeeksi kelpaava Suuri vihreä muuri– autiomaahan istutettu 8 000 kilometriä leveä metsävyöhyke. Se tulee olemaan maapallon suurin elävä rakenne.
Afrikan unioni käynnisti hankkeen jo 2007. Jos kunnianhimoinen suunnitelma toteutuu aikataulussa, vuoteen 2030 mennessä yli 20 valtion alueelle ulottuva ennallistettu vyöhyke peittää 100 miljoonaa hehtaaria nykyään rappeutunutta maata, sitoo 250 miljoonaa tonnia hiiltä ja luo 10 miljoonaa vihreää työpaikkaa.
Vyöhykkeellä elävät yhteisöt hyötyvät eniten. Hedelmällisen maaperän määrä kasvaa, maapallon nuorimman väestön taloudelliset mahdollisuudet lisääntyvät ja miljoonien nyt nälkää näkevien ruokaturva paranee. Lisäksi ilmastonmuutoksen sietokyky kohenee alueella, jossa lämpötilat nousevat nopeammin kuin muualla maapallolla.
Suurin välitön hyöty tulee aavikoitumisen estämisestä tai hidastamisesta. Metsähankkeen vaikutuspiirissä on kaikkiaan 156 miljoonaa hehtaaria, laajimmat alueet ovat Nigerissä, Malissa, Etiopiassa ja Eritreassa. Tähän mennessä eniten edistystä on tapahtunut Sahelin maaperän hedelmällisyyden palauttamisessa.
– Maailmassa, joka katsoo Sahelin aluetta ja näkee vain epätoivoa, Suuri vihreä muuri tarjoaa toivoa. Suuri vihreä muuri tarjoaa käsinkosketeltavaa ja käytännöllistä kestävää kehitystä, YK:n aavikoitumisen vastaisen järjestön pääsihteeri Ibrahim Thiaw sanoo.
Hankkeessa on myös taloudellista järkeä, kuten YK:n ruoka- ja maatalousjärjestö FAO:n äskeinen tutkimus osoitti. Jokainen maan parantamiseen sijoitettu dollari Senegalista Djiboutiin tuotti keskimäärin 1,2 dollaria ja parhaimmillaan jopa 4,4 dollaria.