Neljä vuotta sitten nelivuotias Calvin Otieno kärsi ripulista ja oksentelusta, ja hänen äitinsä Pearl antoi pojalleen suolaliuosta. Kenian suurimmassa slummissa Kiberassa lasten ripuli on yleistä, samoin kuin sen lääkitseminen suolan ja lämpimän veden sekoituksella.
– Hänen vointinsa ei näyttänyt huonontuvan, mutta ei se myöskään kohentunut. Hän vain makasi lattialla eikä jaksanut leikkiä, Pearl Otieno muistelee. Kun äiti ymmärsi tilanteen vakavuuden ja kiidätti poikansa läheiseen Mbagathin sairaalaan, oli jo liian myöhäistä. Huono hygienia vaati jälleen yhden uhrin.
Kibera on tunnettu ”lentävistä vessoistaan”. Asukkaat tekevät tarpeensa yöllä muovipusseihin ja aamunkoitteessa paiskaavat pussit ikkunasta kadulle. Asunnoissa ei ole sisävessoja ja julkisia käymälöitä pelätään niiden turvattomuuden vuoksi.
Miljoonat ulostavat ulkosalla
– Ulkosalla ulostaminen, lentävät vessat, veden ja saippuan ostoon tarvittavan rahan puute, talousjätteen ja ihmisjätösten kippaaminen kadunkulmiin – tällaiselle elämänmenolle slummien lapset altistuvat, vapaaehtoinen yhteisön terveydenedistäjä Nelson Mutinda sanoo. Hän tekee yhteistyötä paikallisen kansalaisjärjestön kanssa.
Vesi-, käymälä- ja hygieniaongelmat eivät Keniassa rajoitu vain Kiberan kaltaisiin epävirallisiin asuinalueisiin. Vaikka 59 prosenttia kenialaisista saa turvallista juomavettä, vain 29 prosentilla väestöstä on kelvollinen viemäröinti.
Kaikkiaan viisi miljoonaa kenialaista ulostaa ulkona, kuten tekevät miljoonat muidenkin matala- ja keskituloisten maiden asukkaat. Tapa on erityisen yleinen Tshadissa, Beninissä, Burkina Fasossa, Eritreassa, Madagaskarilla, Nigerissä, Namibiassa sekä São Tomé ja Principessä.
Neljätoistakertainen kuolemanvaara
Muutama Afrikan maa on kuitenkin onnistunut järjestämään vessoja ja viemäreitä kansalaisilleen. Näin ovat tehneet Etelä-Afrikka, Ruanda, Uganda, Seychellit, Mauritania ja Gambia.
Ero läntisiin teollisuusmaihin on silti mantereen mitassa huima. WHO:n mukaan Saharan eteläpuoleisen Afrikan lapsilla on ainakin 14-kertainen vaara kuolla ennen viidettä syntymäpäiväänsä. Kenian tilastolaitoksen mukaan maassa kuolee vuosittain ainakin 64 500 alle viisivuotiasta lasta, ja kolme neljäsosaa kuolee ennen yhden vuoden iän saavuttamista.
Mbagathin sairaalan lastenhoitaja Mary Wanjirun mukaan useimmat lapset kuolevat ehkäistävissä oleviin tauteihin: ripuliin, keuhkokuumeeseen tai synnytyksenaikaisiin komplikaatioihin.
– Olisi tärkeää, että äidit ymmärtäisivät kunnollisen hygienian merkityksen. Varsinkin lapsen ensimmäisen tuhannen elinpäivän aikana se on lapsen terveyden peruspilari. Huono hygienia voi johtaa kuolemaan tai siihen, ettei lapsi saavuta täyttä kehityksensä ja kasvunsa potentiaalia, Wanjiru sanoo.
Kustannustehokas käsienpesu
Yhdysvaltalaisen USAID-järjestön mukaan Afrikan köyhien ja keskituloisten maiden terveysasemista ja sairaaloista puolet on vailla vesijohtovettä, 33 prosentilla ei ole kunnon vessoja, 39 prosentilta puuttuu riittävä jätehuolto ja peräti 73 prosenttia hoitopaikoista kärsii sterilointitarvikkeiden puutteesta.
WHO:n mukaan käsienpesu on kaikkein kustannustehokkain tapa ehkäistä ennalta lasten keuhkokuumetta ja ripulia. Turvallinen juomavesi, kunnolliset käsienpesukäytännöt ja käymälät voisivat maailmanlaajuisesti säästää lähes 300 000 lasta kuolemalta vuosittain.
Unicefin ja WHO:n yhteinen tutkimus vuonna 2020 osoitti, että arviolta 818 miljoonaa lasta maailmassa käy koulua, jossa ei ole käsienpesumahdollisuutta. Näistä lapsista 295 miljoonaa elää Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa.
Maailmanlaajuisesti yli 700 lasta päivittäin kuolee ripulisairauksiin asiaankuuluvien vesi- ja viemäripalveluiden puutteen vuoksi. Erityisen haavoittuvia ovat konfliktialueilla asuvat lapset. He kuolevat ripulisairauksiin lähes 20 kertaa todennäköisemmin kuin rauhan oloissa elävät lapset.