Akavan puheenjohtajan Sture Fjäderin tiistaiset kiky-puheet ärsyttävät akavalaisia liittoja.
– Rakenteellisia uudistuksia on pohdittava, mutta ei kyykyttäen vaan kannustaen, sanoo Akavan Erityisalojen toiminnanjohtaja Salla Luomanmäki.
Fjäder oikoi keskiviikkona uutisointia siitä, että hän olisi esittänyt uutta kilpailukykysopimusta järjestön tilaisuudessa tiistaina. Hän kuitenkin kehui sen saavutuksia ja toivoi työllisyyspolitiikkaan enemmän keppiä kuin porkkanaa, koska pitkäaikaistyöttömyys on pysynyt korkeana.
Luomanmäki pitää hyvänä, että Fjäder ilmoitti keskiviikkona selkeästi, ettei Akava halua uutta kikyä. Kikyn kehuminen kuitenkin hiertää.
– Sanoudumme kuitenkin yksiselitteisesti irti myös puheenjohtajan lehtisitaatista, että ”kiky oli raskas, mutta pakko tehdä”. Näemme, että kilpailukykyä on tuettava kannustaen ja porkkanoilla, ei kepillä, Luomanmäki toteaa.
– Kiky-tunnit olivat jäsenistöllemme pitkään melkein kuin kirosanana ja synonyymi vanhakantaiselle työajalla kyykyttämiselle. Kiky-tunneista eroon pääseminen oli ison neuvottelu-urakan takana.
Luomanmäen mukaan kiky kuritti erityisesti julkisen sektorin naisvaltaisia palkkakuopassa olevia aloja, joita edustavat Akavan Erityisalojen jäsenet kirjastoissa, museoissa, arkistoissa ja tiedonhallinnassa sekä kulttuuri-, nuoriso- liikunta- ja kielialalla.
– Keskellä tiukkaa neuvottelukierrosta kiky-puheet nostavat jäsenistössämme vanhat haavat esille.
Kiky vei enemmän kuin kuukausipalkan
Talentia irtisanoutuu Sture Fjäderin kiky-linjauksista
Myös sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia sanoutuu irti Fjädern kiky-linjauksista. Talentia on edelleen sitä mieltä, että kiky-sopimusta ei olisi pitänyt tehdä.
– Kiky kouraisi pahiten pienipalkkaisia julkisen sektorin naisia. Kolmen vuoden ajan esimerkiksi sosiaalityöntekijät, sosiaaliohjaajat, koulukuraattorit, lastensuojelulaitosten ja kehitysvammaisten ohjaajat sekä varhaiskasvatuksen opettajat tekivät palkatonta työtä Suomen viennin hyväksi, kun heidän lomarahojaan leikattiin ja päälle lätkäistiin 24 tuntia palkatonta kiky-työtä, sanoo Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio.
Vaikka lomarahaleikkaukset ja työajan pidennys poistuivat, maksavat työntekijät vieläkin korkeampia sotu-maksuja. Fjäder väitti tiistaina, ettei kiky enää tunnu palkansaajan tilipussissa.
Talentian palkkakyselyn pohjalta laskettuna sosiaalityöntekijät maksoivat kikystä bruttona enimmillään 3 900 euroa, sosionomit 3 000 euroa ja varhaiskasvatuksen opettajat 2 850 euroa. Se on enemmän kuin heidän kuukausipalkkansa.
– Ne ovat hurjia summia ja koko projekti vaaransi työntekijöiden työhyvinvointia jo valmiiksi hyvin kuormittavalla ja vaativalla alalla. Tällaiset puheet, mitä Fjäder on nyt esittänyt, loukkaavat jäseniämme. Kiky-haavat vuotavat yhä, Jenni Karsio sanoo.
Fjäderin puheita ja ”muistin pätkimistä” arvosteli keskiviikkona myös STTK:n puheenjohtaja Antti Palola.
Kollega @akava @SFjder muisti pätkii pahasti tai on kovin valikoiva, kun unohtaa, että #kiky sopimuksessa työnantajien sosiaalivakuutusmaksuja siirrettiin PYSYVÄSTI SIIS PYSYVÄSTI palkansaajien maksettavaksi noin 2,6 prosentilla #työelämä @STTKMikonkatu https://t.co/rlk3Dm0ju5
— Antti Palola (@AnttiMPalola) February 9, 2022
Kiky-sopimus vaikuttaa edelleen ja koko ajan palkansaajien ansioihin, koska siinä työnantajien sosiaalivakuutusmaksuja siirrettiin pysyvästi palkansaajien maksettavaksi noin 2,6 prosentilla.