Harvoin, jos koskaan on nähty näin kummallista vaalikampanjaa, jota Riikka Purran joukkue kävi sote-vaaleissa. Perussuomalaisten piittaamattomuus maan sote-palveluista oli silmiinpistävää. Puolue, joka viljelee eliitin vastaista retoriikkaa, tuntuu vähät välittävän ihmisten peruspalveluista.
Perussuomalaiset vastustivat sote-uudistusta – ja siten vaaleja. Kannattaa harkita, itkeekö junan perään, joka meni jo, vai toimiiko kuten kokoomus. Sotea vastustanut kokoomus päätti miehittää Petteri Orpon johdolla hyvinvointialueet omilla muutosagenteillaan. Kokoomuksen kampanja ei ollut tyylikäs, ja puolueen väitteet maakuntaverosta liikkuivat toden ja valheen rajamailla.
Purran kiinnostuksen puute sote-asioita kohtaan ja osaamattomuus olivat silmiinpistävää. Lähinnä myötähäpeää aiheuttivat hänen selittelynsä bensan hinnankorotuskampanjasta. Ajavathan sote-työntekijätkin autolla.
Purra olisi voinut rehellisesti todeta, että kampanja pohjusti tulevia eduskuntavaaleja. Bensan hinnasta on tullut mantra, jossa vastakkain asettuvat kummallisesti perussuomalaiset ja keskusta, vaikka molemmat puolueet ovat bensan hinnan korotuksia vastaan.
Purra haastaa bensan hinnan korotuksilla valtiovarainministeri Annika Saarikkoa, koska se on tarkoituksenmukaista Kehä kolmosen takana asuvien äänestäjien houkuttimena. Saarikko voi pian olla altavastaajan roolissa.
Arvailut perussuomalaisten kuningastien kuihtumisesta ovat valitettavan ennenaikaisia. Puolue on lähtenyt aiemminkin eduskuntavaaleihin pitkältä takamatkalta isoon nousuun. Viimeisimmän mielipidemittauksen kolmen prosenttiyksikön laskusta ei voi tehdä mitään johtopäätöksiä ensi kevään eduskuntavaaleista.
Perussuomalaisten kannattajat ovat tuuliviirejä. He voivat hyvin nopeasti nostaa peukun ylös puolueelleen tai kääntää sen alas. Näin on tapahtunut vuoden 2011 jytkyvaaleista lähtien. Jokin yksittäinen asia – hyvin todennäköisesti maahanmuuttoon liittyvä – saa kannattajat liikkeelle.
Perussuomalaiset eivät hylkää teemaansa ”haittamaahanmuutosta”. Aina voi luoda mielikuvia maahan pyrkivistä joukoista, kuten Purra maalaili Ylen A-studion keskustelussa torstaina. Tämä on vastuutonta ja häikäilemätöntä pelottelua jännittyneessä turvallisuuspoliittisessa ilmapiirissä.
Purra ei voi nukkua öitään rauhassa ennen eduskuntavaaleja, mutta eivät voi muidenkaan puolueiden puheenjohtajat. Purra uhosi puheenjohtajaksi valintansa jälkeen pyrkivänsä pääministeriksi. Tätä uhkausta ei kannata unohtaa.
Eduskuntavaalit on perussuomalaisille tarkka paikka. Viimeisin Ylen mielipidemittaus osoittaa, että osa puolueen kannattajista haeskelee jo uutta poliittista läpikulkupaikkaa. Perussuomalaiset alkaa tuntua osalle kannattajista liiaksi järjestelmään mukautuneelta puolueelta – ja siten eliitiltä.
Halla-aholaiset valtasivat puolueen Soinilta. Siirtyvätkö uudet kapinalliset Ano Turtiaisen ja Hjallis Harkimon joukkoihin tai maltillisemmat puolueeseen kyllästyneet kokoomukseen? Toteutuessaan nämä vuodot syövät pohjan pois Purran pääministerihaaveilta.