Pääministeri Sanna Marinin mukaan hänen uutistoimisto Reutersin haastattelustaan on tehty ylitulkintoja.
– Haluan hyvin suoraan todeta, että Suomen Nato-kanta on muuttumaton, Marin sanoi Ilta-Sanomien vaalitentissä torstaina.
Reutersille Marin sanoi pitävänsä ”erittäin epätodennäköisenä”, että Suomi hakisi Naton jäsenyyttä hänen toimikautensa aikana. Eduskuntavaalit järjestetään huhtikuussa 2023, joten hänen toimikauttaan on jäljellä runsaat 14 kuukautta, mikäli hallitus pysyy koossa loppuun asti.
Marin toisti, että ”meillä on mahdollisuus hakea Nato-jäsenyyttä, mikäli näin katsomme. Me pidämme siitä tiukasti kiinni, ja teemme tämän harkinnan ja arvion ainoastaan omista lähtökohdistamme käsin. Niihin ei voi ulkopuolelta vaikuttaa”.
– Totesin haastattelussa myös sen, että tällä hetkellä keskustelua Nato-jäsenyyden hakemisesta ei käydä. Minulla ei ole tietoa, että eduskunnan enemmistö tai kansan enemmistö kannattaisi Nato-jäsenyyden hakemista eli tästä näkökulmasta tuo lausunto oli pikemminkin realistinen. Mutta meillä on tämä mahdollisuus ja me pidämme siitä tiukasti kiinni.
Nato-intoilijat kävivät haastattelusta Marinin kimppuun ja tulkitsivat sitä tarkoitushakuisesti.
Heihin kuuluu myös samassa IS-tentissä ollut kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo, jolle Marinin haastattelu näytti siltä, että Nato-optio ei ole tällä hetkellä aktiivinen ja että pääministeri otti hieman erilaisen kannan kuin juuri hyväksytyssä ulko- ja turvallisuuspoliittisessa selonteossa.
Marin sanoi, ettei hänen lausunnossaan ollut mitään uutta eikä siitä ollut tarvetta keskustella presidentti Sauli Niinistön kanssa. Hän piti harmillisena, että muun muassa kokoomuksen riveistä on haastettu hänen sanomaansa.
– Haluan, että se tulee tässä selväksi, että tätä ei haluta värittää ehkä poliittisista syistä toiseen kulmaan.
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson toivoi, ettei vaalien läheisyydestä huolimatta tehtäisi viime hetken kampanjavetoja ylitulkitsemalla pääministerin kannanottoja itsestäänselvyyksistä, varsinkaan ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan liittyen.
blockquote class="twitter-tweet">Kyllä, Suomella on NATO-optio. Onko todennäköistä, että Suomi liittyisi jäseneksi tällä hallituskaudella? Ei ole. Ovatko nämä linjat ristiriidassa? Eivät ole. 2/2
— Li Andersson (@liandersson) January 20, 2022