Veronmaksajien keskusliitto julkaisi keskiviikkona vuosittaisen palkkaverovertailunsa . Sen pääsanoma oli aamun ykkösuutisia: Ruotsiin verrattuna keskituloisen palkansaajan veroprosentti on Suomessa 5,6 prosenttiyksikköä korkeampi. Eli samasta 46 000 euron vuositulosta jää Suomessa käteen noin 2 500 euroa vähemmän kuin Ruotsissa.
Etujärjestön selvitykset menevät mediassa sellaisinaan läpi, vaikka ne ovat puutteellisia ja jättävät asioita huomiotta. SDP:n veroasiantuntija, ministeri Sirpa Paateron erityisavustaja Lauri Finér on käynyt läpi tämänvuotisen. Hän kirjoitti Twitterissä, että kirsikanpoiminta tilastoista jatkuu siitä huolimatta, että asiasta huomautetaan joka vuosi.
Nyt Veronmaksajat on Finérin mukaan päässyt johtopäätökseensä sivuuttamalla työnantajien vero-osuuden, joka Ruotsissa on korkeampi. Juha Sipilän hallitus siirsi kiky-sopimuksessa työnantajamaksuja työnantajilta palkansaajille.
”Kaikki palkkaverot huomioiden Suomen verotus alempaa eri tulotasoilla”, Finér twiittaa alla olevalla kuviolla.
Veronmaksajien pääväite on, että Suomessa työn verotus olisi erityisen korkeaa ja kireämpää kuin Ruotsissa. Johtopäätökseen päästään sivuuttamalla työnantajien vero-osuus, joka esim. Ruotsissa korkeampi. Kaikki palkkaverot huomioiden Suomen verotus alempaa eri tulotasoilla. 2/8 pic.twitter.com/msojl8aMmc
— Lauri Finér (@LauriFinest) December 15, 2021
Myöskään OECD:n ja EU:n tilastoissa erityisen kireänä verottajana. Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo julkaisi kuvan kokonaisveroasteesta eri maissa. Se pohjautuu EU:n tilastoihin. Eurostatin mukaan Suomen kokonaisveroaste on 42,2 prosenttia, Ruotsin 43,4 ja esimerkiksi Tanskan 47,6 prosenttia.
Aamun @Yleisradio uutisista moni sai kuvan että Suomen kokonaisveroaste on Ruotsia korkeampi. Ei se ole, vaan yli prosenttiyksikön pienempi.#verotus #lähdekritiikki pic.twitter.com/S7gNG0dgi0
— Jussi Saramo (@jussisaramo) December 15, 2021
Yritysten voittojen verotus on Suomessa verrokkimaiden alhaisin, 20 prosenttia.
Lauri Finèrin mukaan Veronmaksajien tilastoissa on paljon hyvää tietoa.
”Sen tilastokirsikanpoiminta on kuitenkin ikävää, sillä verotus on muutenkin teknistä. Nyt aika menee tosiasioiden avaamiseen sisältökeskustelun sijaan. Olisi kiva kuulla, miksi @Veronmaksajat jatkaa näin vuodesta toiseen?”
Veronmaksajat vastasi kysymykseen näin:
ja siksi emme toista sitä selvityksessämme.
Mielestämme suomalaisten palkansaajien ja kansainvälisen työmarkkinan kannalta on oleellista, miten palkansaajaan tuloja verotetaan meillä vs. muualla.
Toivottavasti palkansaajien verot ja käteen jäävät tulot kiinnostavat SDP:ssäkin!— Mikael Kirkko-Jaakkola (@veroekonomisti) December 15, 2021
Uutista on korjattu 16.12. kello 15.00. Toisin kuin siinä väitettiin, Veronmaksajien Mikael Kirkko-Jaakkola vastasi Finérille uutisen lopusta löytyvällä tavalla.