Pienet ja inspiroivat projektit jäävät usein huonojen uutisten varjoon. Viime talvena kuulin kiinnostavasta Femdatša (Feministimökki) -projektista, joka tuki loppuun palaneita aktivisteja puolen vuoden ajan. Halusin tietää projektista enemmän, ja haastattelin yhtä Feministimökin kolmesta perustajasta, feministiaktivisti Sofia Snowia.
Sofia ja muut projektin perustajat olivat mukana Venäjän Kaukoidässä toimivan feministin Julia Tsvetkovan tukikampanjassa, josta kirjoitin toissa vuoden joulukuussa. Tsvetkovaa syytettiin ”pornografian levittämisestä” ja ”homopropagandasta” kehopositiivisten piirrosten takia. Moskovassa kampanja järjesti viime kesänä yhden hengen mielenosoituksia, jotka eivät vaadi poliisin lupaa, mutta poliisin mielivaltaisesti tulkitsemien koronarajoitusten takia aktiot johtivat pidätyksiin ja oikeudenkäynteihin, jotka uuvuttivat tukikampanjan pahasti.
Repression lisäksi venäläisiä aktivisteja uuvuttaa traumatisoivien aiheiden kanssa työskentely ja toimeentulo-ongelmat. Tsvetkovan tukijat alkoivat pohtimaan kuinka aktivisteja voisi tukea. He vuokrasivat talon Moskovan läänistä, johon kuusi uupunutta aktivistia kerrallaan saattoi tulla lepäämään joksikin ajaksi viikosta kuukauteen. Osallistujat valittiin hakemusten perusteella, ja heille tarjottiin ilmainen asuminen, ryhmäterapiatapaamisia, kaksi henkilökohtaista tapaamista psykoterapeuttien kanssa ja osa matkakustannuksista.
Puolen vuoden aikana tukea tarjottiin yli 50 aktivistille. Hankkeen kohderyhmänä olivat feministi- ja seksuaalivähemmistöaktivistit, mutta Feministimökissä vieraili näiden lisäksi myös ihmisoikeusaktivisteja, HIV-positiivisia tukevia aktivisteja ja riippumattomien tiedotusvälineiden toimittajia. Venäjän lisäksi osallistujia tuli Valko-Venäjältä. Hankkeen rahoitus tuli pääosin kahdelta moskovalaiselta aktivistilta, lisäksi se sai pienen apurahan Saksan vihreiden Heinrich-Böll-säätiöltä.
Talven aikana tieto Feministimökistä levisi laajalle, ja lopulta hakijoita oli enemmän kuin hankkeessa oli tilaa. Osa Feministimökille hakeneista aktivisteista oli myös niin pahasti traumatisoituneita, että psykoterapeuttien arvioinnin perusteella todettiin, ettei hankkeesta olisi heille tukea, ja heidät ohjattiin toisenlaisen tuen piiriin.
Sofia ei ole ollut yhteydessä kaikkiin Feministimökissä vierailleisiin, mutta osa pitää edelleen yhteyttä ja kertoo kuulumisiaan. Moni on onnistunut tekemään muutoksia elämässään. Jotkut ovat joutuneet luopumaan aktivismista kokonaan, mutta hekin ovat kokeneet, että projekti on parantanut heidän elämänlaatuaan.
Viime kesänä feministimökin järjestäjät olivat mukana tukemassa järjestelmän ulkopuolisen opposition duumanvaalikampanjoita, joten projekti oli tauolla, mutta nyt he etsivät projektille pidempiaikaista rahoitusta joka mahdollistaisi sen jatkon.
Kirjoittaja on matematiikan maisteri Venäjän kansojenvälisen ystävyyden yliopistosta.