Pian on taas ihmisen paras aika, kuten puolueaktiivit vaaleja leikkisästi kutsuvat. Alle neljän kuukauden päästä suomalaiset äänestävät ensimmäisissä sote-vaaleissa, joita myös aluevaaleiksi kutsutaan. KU tulee puhumaan sote-vaaleista.
Tässä lehdessä on sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkisen laaja haastattelu, jossa tarkoituksena on saada vastauksia peruskysymyksiin vaaleista ja sote-uudistuksesta. Samoja kysymyksiä kysyy varmasti moni muukin.
Vaalien suurin kysymys on se, kuinka ihmiset saadaan innostumaan niistä. Jo kuntavaaleissa äänestysprosentti jäi pelottavan pieneksi. Monissa kunnissa ja kaupungeissa alle puolet äänioikeutetuista kävi äänestämässä. Nyt käsillä on vielä vaikeammin hahmottuva asia.
Kun harva äänestää, hyötyy vain harva. Kokoomus ja keskusta saavat perinteisesti kannattajansa liikkeelle, kun taas vihreillä ja vasemmalla äänestäjät jäävät helpommin kotiin.
Samalla nousee esiin myös se, että nyt valittavat ensimmäiset sote-valtuutetut pääsevät luomaan hallintosääntöjä alueille. Siinä porukassa kannattaa olla mukana. Kuten Sarkkinen KU:n haastattelussa toteaa, ensimmäisillä valtuutetuilla tulee olemaan poikkeuksellisen paljon valtaa.
Mutta kansan villitseminen ”meidän pitää päästä kirjoittamaan hyvinvointialueen hallintosääntöä” -vaaliteemalla voi olla vaikeaa. Puolueiden työntekijöitä ei todellakaan käy kateeksi.
Kateeksi ei käy myöskään monien alueiden päättäjiä. Nyt perustetaan 23 aluetta, minkä lisäksi Helsinki jää ulkopuolelle yksin järjestämään palvelunsa. Alueita on yksinkertaisesti liikaa, kun väestö pakkautuu tiiviimmin muutamien kasvukeskusten ympärille.
Tämä kehitys ei ole päättymässä, vaikka sellaisiakin puheenvuoroja on koronakriisin yhteydessä kuulunut. Suhteellisesti kovinta vauhtia kasvavat suurten kaupunkien vieressä olevat alueet.
On helppo olla Sarkkisen kanssa samaa mieltä, että sote-uudistus oli välttämätön. Tämän hallituksen suurimpia saavutuksia tuleekin olemaan sote-uudistuksen toteuttaminen – oppivelvollisuuden laajentamista unohtamatta.
Sote-uudistus tulee luonnollisesti vielä vaatimaan paljon työtä – ja erittäin todennäköisesti useamman hyvinvointialueen yhdistämisen lähitulevaisuudessa.
Päätoimittaja