Paavo Arhinmäen pitkä taival eduskunnassa katkeaa ainakin muutamaksi vuodeksi, kun hän siirtyy Helsingin apulaispormestariksi. Vasemmistoliiton Helsingin valtuustoryhmä esittää Arhinmäkeä tehtävään, ja valinta sinetöidään myöhemmin heinäkuussa.
Helsinkiläinen Arhinmäki valittiin kansanedustajaksi vuonna 2007, hän oli lähellä paikkaa jo neljä vuotta aiemmin. Jo ennen kansanedustajuutta Arhinmäki työskenteli eduskunnassa muutaman vuoden ajan.
Syksyllä kansanedustajien ja henkilökunnan taloksi kutsuma Eduskuntatalo jää taakse, kun Arhinmäki aloittaa Helsingin kulttuurista ja vapaa-ajasta vastaavana apulaispormestarina. Paikka tuli tarjolle, kun vasemmisto otti Helsingissä vaalivoiton ja yhden lisäpaikan valtuustoon.
Helppoa päätöksen tekeminen ei ollut. Arhinmäki paini päätöksen kanssa monta päivää ennen juhannusta. Kuten hän KU:lle kuvaili, hänellä oli sekä pitoa että vetoa. Viestejä ja vetoomuksia tuli sekä kansanedustajana pysymisen että apulaispormestariksi lähtemisen puolesta.
– Kulttuurin ja vapaa-ajan pormestarin tehtävä on kuin tehty oman kiinnostuksen, intohimon ja osaamisen näkökulmasta. Minun suurimmat intohimoni liittyvä taiteeseen ja liikuntaan. Olen toiminut niiden parissa hyvin laajasti.
– Olen toiminut kulttuuri- ja urheiluministerinä, jossa vastuualueeni oli käytännössä sama kuin kulttuurin ja vapaa-ajan apulaispormestarilla. Vastasin taiteesta ja kulttuurista, liikunnasta ja urheilusta sekä nuorisosta valtion tasolla, Arhinmäki kirjoitti Facebookissa tehtyään päätöksen.
Vielä tärkeämpää kuitenkin on se, että apulaispormestari edustaa vasemmistoliittoa kaupungin johtoryhmässä ja pormestaristossa. Helsingin pormestariksi tulee kokoomuksen Juhana Vartiainen, minkä lisäksi kokoomus saa yhden apulaispormestarin paikan. Apulaispormestari tulee myös vihreiltä ja demareilta.
– Olen toiminut kansanedustajana yli 14 vuotta, kaupunginvaltuutettuna yli 20 vuotta. Olen ollut kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja, kaupunginhallituksen jäsen sekä opetus- ja kaupunkisuunnittelulautakuntien jäsen. Juuri nämä taidot ovat nähdäkseni ensisijaisia apulaispormestarille, Arhinmäki perusteli.
Said Ahmed ponnistaa eduskuntaan
Arhinmäen päätöksen myötä eduskuntaan nousee Suldaan Said Ahmed, 28, kun europarlamentaarikko Silvia Modig päätti jäädä Brysseliin. Hän jäi eduskuntavaaleissa varasijalle, mutta ponnisti europarlamenttiin isolla äänimäärällä.
– Olen pohtinut asiaa, eikä päätös ole helppo. Mahdollisuus saada toimia kansanedustajana on suuri kunnia. Suomen eduskunta on hieno instituutio, jota kunnioitan suuresti.
– Lupasin eurovaaleissa puolustaa ilmastoa, ihmisoikeuksia ja sosiaalista oikeudenmukaisuutta Euroopan parlamentissa. Tähän koen saaneeni vahvan mandaatin lähes 52 000 äänestäjältä, ja tätä työtä aion nyt jatkaa parhaan kykyni mukaan, Modig kommentoi päätöstään.
Said Ahmed keräsi viime eduskuntavaaleissa lähes 2 500 ääntä. Kaupunginvaltuustoon hän nousi kuntavaaleissa 2017 ja uusi paikkansa valtuustossa helposti alkukesän kuntavaaleissa.
Hänestä tulee ensimmäinen somalitaustainen kansanedustaja.
– Uskon, että voin olla esimerkkinä nuorille, että heistäkin voi tulla ihan mitä vain tässä maassa, Said Ahmed kommentoi Helsingin Sanomille kesäkuun loppupuolella.
Kritisoitu pormestarimalli
Helsinki siirtyi pormestarimalliin vuoden 2017 kuntavaalien jälkeen. Neljä vuotta pormestarina toimi kokoomuksen Jan Vapaavuori, jonka johtaja-aikaa leimasi erityisesti riitely apulaispormestarien kanssa. Etenkin vaalikauden loppupuolella kerrottiin Vapaavuoren jäisistä väleistä vihreiden apulaispormestari Anni Sinnemäkeen sekä demarien Nasima Razmyariin.
Vasemmistoliitto kritisoi pormestarimallia jo ennen siihen siirtymistä. Kritiikki on jatkunut sen jälkeen, ja Arhinmäki itse on puhunut esimerkiksi sen keskittäneen valtaa. Mallia perusteltiin, että sen myötä valtuuston ääni nousisi paremmin esiin, kun pormestari olisi myös valtuuston jäsen.
Arhinmäen mukaan näin ei ole käynyt. Samoin pormestarimalli on johtanut kuntavaalien henkilöitymiseen. josta ovat hyötyneet niin kokoomus kuin vihreät. Henkilöitymisen myötä asiasisältöjen tilalle ovat nousseet henkilöt. Tätä moni puolue on myös käyttänyt hyväkseen. Perussuomalaiset asetti Jussi Halla-ahon pormestariehdokkaaksi ja keräsi sillä valtavasti julkisuutta. Saman tempun teki Harry Harkimo, joka poseerasi Liike nyt -puolueensa pormestariehdokkaana.
Ryhmyri ja välihuutelija lähtee
Arhinmäessä vasemmistoliitto menettää yhden kokeneimmista kansanedustajistaan. Arhinmäkeä pidempään kansanedustajana on istunut vain Markus Mustajärvi, joka tosin vaalikauden 2011–2015 istui toisessa eduskuntaryhmässä.
Samalla eduskunta menettää yhden parhaimmista välihuutajistaan. Eduskunnan täysistunnoissa kuuluu usein Arhinmäen ja kokoomuksen Ben Zyskowiczin huudot.
Arhinmäen kansanedustajuus päättyy, kun eduskunta myöntää hänelle eron kansanedustajan toimesta. Sellainen myönnetään vain hyvin poikkeuksellisista syistä, joista siirtyminen apulaispormestariksi on yksi. Näin ainakin oli SDP:n Nasima Razmyarin kohdalla, kun hän siirtyi vuonna 2017 Helsingin apulaispormestariksi.
Ja samalla vasemmistoliiton eduskuntaryhmä menettää puheenjohtajansa. Arhinmäki on vetänyt eduskuntaryhmää tämän vaalikauden ajan. Alun perin tehtävään valittiin Aino-Kaisa Pekonen, josta kuitenkin tuli sosiaali- ja terveysministeri kahdeksi vuodeksi. Pekosen ministeripesti päättyi kesäkuussa, kun Hanna Sarkkinen nousi ennalta sovitusti hänen paikalleen.
Uusi ryhmyri eli eduskuntaryhmän puheenjohtaja valitaan elokuussa vasemmistoliiton eduskuntaryhmän kesäkokouksessa. Tuolloin ryhmään kuuluu myös Arhinmäki, koska eduskunta palaa istuntotauolta syyskuussa.