Vasemmistoliiton uuden sosiaali- ja terveysministerin Hanna Sarkkisen työlistalla painottuu neljä asiaa: sosiaaliturvauudistus, yksinyrittäjien aseman parantaminen, työhyvinvointi sekä syksyllä eduskuntaan tuleva perhevapaauudistus.
Niiden lisäksi työ uudelleen pahentuneen koronaepidemian selättämiseksi jatkuu.
– Koronakriisi on lopullisesti ohi vasta kun sen aiheuttama hyvinvointi- ja oppimisvelka on maksettu loppuun, Sarkkinen sanoi ensimmäisessä tiedotustilaisuudessaan ministerinä.
Vajaat kaksi vuotta kestävän kautensa tärkeimmäksi asiaksi Sarkkinen nimesi sosiaaliturvan kokonaisuudistuksen, joka laitettiin liikkeelle jo Aino-Kaisa Pekosen kaudella.
Sarkkinen sanoi sosiaaliturvajärjestelmän osoittaneen arvonsa jälleen koronakriisissä, mutta sen uudistamisen tarpeetkin ovat käyneet entistä selvemmiksi. Järjestelmä on liian monimutkainen eikä täysin vastaa nyky-yhteiskunnan tarpeita.
Sosiaaliturvan tärkeimpinä tehtävinä Sarkkinen piti turvan luomista ja mahdollistamista.
– Joidenkin mielestä riittävä sosiaaliturva estää työllistymistä, mutta minä näen asian toisin. Huoli siitä, miten saa laskut maksettua tai mistä saa lapsille ruokaa sen sijaan voi lannistaa ihmisen.
Vahva perusturva taas lisää ihmisten vapautta sekä mahdollisuuksia opiskella ja työllistyä.
Yrittäjille oikeus työttömyysturvaan
Sarkkinen nosti esiin yksinyrittäjät. Huomattava osa heistä on hyvin pienituloisia, neljäsosa kuuluu alimpaan tulokymmenykseen. Hänen mukaansa sosiaaliturvaa kehitettäessä pitää ottaa huomioon nykyistä paremmin uudet työntekemisen muodot, kuten mikroyrittäjyys ja freelancertyö.
– Meidän on kannettava huolta myös parturi-kampaajien, korjaamoyrittäjien, kulttuurialan sekatyöläisten, fysioterapeuttien, taiteilijoiden ja muiden yrittäjien ja itsensä työllistäjien sosiaaliturvasta, Sarkkinen sanoi.
Hänen mukaansa ei ole järkevää, että työttömyysturvaa saadakseen on lähtökohtaisesti lopetettava yritystoiminta vaikka kyse olisi väliaikaisista ongelmista. Entistä useampi voisi uskaltautua yrittäjiksi, jos yrittäjien oikeutta työttömyysturvaan vahvistettaisiin, tuore ministeri uskoi.
– Minusta aitoa yrittäjämyönteisyyttä olisi yrittäjien sosiaaliturvan vahvistaminen. Koronan aikana luotu yrittäjien työmarkkinatuki olisi hyvä säätää pysyväksi. Aion selvittää keinoja yrittäjien sosiaaliturvan vahvistamiseksi, Sarkkinen lupasi.
Sosiaaliturvakomitean työ jatkuu seuraavan hallituskauden loppuun, mutta Sarkkinen kertoi tavoitteekseen sosiaaliturvaa vahvistavan lainsäädännön aloittamisen jo kautensa aikana.
Mielenterveysongelmiin puuttuminen kovaa työllisyyspolitiikkaa
Toisena kärkiteemana Sarkkinen mainitsi työelämän ja työhyvinvoinnin kehittämisen. Hänen mukaansa Suomessa on mielenterveyskriisi, johon ratkaisujen löytäminen on ensiarvoisen tärkeää.
Mielenterveysongelmat ovat suurin syy ennenaikaisille eläköitymisille ja ne aiheuttavat valtavasti sairaspoissaoloja.
– Hallituksen työllisyystavoitteita on vaikea saavuttaa, jos ihmisten hyvinvoinnista ei huolehdita. Mielenterveysongelmien vähentäminen on kovaa työllisyyspolitiikkaa.
Syksyllä Sarkkinen esittelee eduskunnalle Aino-Kaisa Pekosen johdolla valmistellun perhevapaauudistuksen. Sitä hän kuvasi suureksi panostukseksi suomalaisiin lapsiperheisiin.