Vasemmistoliiton valtakunnallinen tappio kuntavaaleissa oli 0,9 prosenttiyksikköä. Suurin osa siitä tuli elinkeinorakenteessa teollisuusalueiksi luokitelluilla paikkakunnilla, ilmenee Tilastokeskuksen tiistaina julkaisemasta analyysistä. Puolueen kannatus laski teollisuusalueilla edellisistä kuntavaaleista 1,7 prosenttiyksikköä, maatalousalueilla 1,2 prosenttiyksikköä ja pysyi ennallaan palvelualueilla.
Teollisuusalueilla vasemmistoliiton kannatus oli 7,3 prosenttia, palvelualueilla 9,5.
Vaalien suurin voittaja perussuomalaiset taas nosti kannatustaan eniten, 6,6 prosenttiyksikköä, juuri teollisuusalueilla, joissa sen kannatusosuus oli 15,6 prosenttia.
Suurimman työttömyyden alueilla vasemmistoliiton kannatus oli 9,8 prosenttia, keskimääräisen työttömyyden alueilla tasan 8 prosenttia ja pienen työttömyyden alueilla 5,6 prosenttia. Kannatus laski kaikilla näillä tasaisesti vajaan prosenttiyksikön.
Perussuomalaisten kannatus taas nousi kaikilla näillä alueilla kuutisen prosenttiyksikköä.
Analyysistä käy ilmi, että vasemmistoliiton äänestäjät ovat etenkin tiheästi asutuilla kaupunkialueilla, joissa kannatus oli lähellä kymmentä prosenttia. Asutuskeskuksissa se laski 7,7 prosenttiin ja haja-asutusalueilla 5,6:een. Kaupungeissa kannatus pysyi käytännössä ennallaan ja laski eniten asutuskeskuksissa.
SDP ja keskusta menettivät eläkeläisalueilla
Kokoomuksen ja vihreiden kannatus oli suurinta alueilla, jossa eläkeläisten osuus väestöstä on pieni. Keskustan kannatus sen sijaan painottui selvästi eläkeläisvoittoisille alueille.
Vasemmistoliiton kannatus oli eläkeläisvoittoisilla alueilla tasan 7 prosenttia ja 8,1 prosenttia siellä, missä eläkeläisiä on vähemmän.
Sekä Keskusta että SDP menettivät suhteellisesti eniten ääniä eläkeläisvoittoisilla alueilla.
Vasemmistoliiton lisäksi kokoomuksen ja vihreiden kannatus oli suurinta tiheästi asutuilla kaupunkialueilla. SDP:n kannatus oli suurinta asutuskeskuksissa ja keskustan varsin selvästi haja-asutusalueilla.
Perussuomalaiset haastoi keskustaa etenkin haja-asutusalueilla. Keskusta piti pintansa lähes 30 prosentin kannatuksella, kun perussuomalaiset jäi runsaaseen 16 prosenttiin. Perussuomalaiset nosti näillä alueilla kannatustaan 6,6 prosenttiyksikköä, keskusta menetti 3,4.
Hyvätuloiset äänestävät kokoomusta ja vihreitä
Kokoomus ja vihreät saivat suurimman kannatuksen alueilla, joilla asuvilla on keskimääräistä korkeampi tulotaso. SDP:n kannatus oli suurinta keskimääräisen tulotason alueilla ja vasemmistoliiton keskimääräisen ja matalan tulotason alueilla.
Keskustan kannatus putosi erityisesti matalan, vihreiden korkean tulotason alueilla ja SDP:n melko tasaisesti kaikilla tulotason mukaan rajatuilla alueilla.