Suomen taloudesta tulee nyt hyviä uutisia entisten päälle. Tänään julkaistussa 63 maan kansainvälisessä kilpailukykyvertailussa Suomi nousi sijalle 11. Se on Suomen paras kokonaissijoitus sitten vuoden 2009. Edellisessä vertailussa Suomi oli sijalla 13.
Samaan aikaan valtiovarainministeriö päivitti talousennusteensa positiivisempaan suuntaan. Talouskasvu kiihtyy 2,6 prosenttiin vuonna 2021 globaalin kasvun ja elvytyksen tukemana, ministeriö ennustaa.
Vientimarkkina kasvaa vahvasti ja investointinäkymät kirkastuvat. Niiden seurauksena vuonna 2022 bruttokansantuote kasvaa 2,8 prosenttia, mutta hidastuu 1,6 prosenttiin vuonna 2023.
Kilpailukykyvertailussa Suomen suhteellinen asema parani, koska kansantalouden kohtaama negatiivinen shokki niin tuotantoon kuin työllisyyteenkin oli koronakriisivuonna 2020 keskimääräistä pienempi. Pandemia kohteli siis Suomen taloutta vähemmän ankarasti kuin monia muita talouksia, Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA kertoo.
Vertailun suorittaa Management Development IMD.
Suomen kilpailukykyä nostivat erityisesti kotimainen talous, työllisyys ja kansainväliset investoinnit. Päinvastaiseen suuntaan vaikuttivat Suomen veropolitiikka ja kansainvälinen kauppa.
Vertailun kärkeen nousi Sveitsi ja Ruotsi oli toinen.
Etlan tutkija Ville Kaitilan mukaan korosta pahoin kärsineen Ruotsin sijoitus parani kotimaisen talouden ja työllisyyden ansiosta.
Koulutustaso, osaava työvoima ja luotettava infrastruktuuri nostavat Suomea
Suomi oli julkisen hallinnon tehokkuudessa sijalla 14 ja yritysten suorituskyvyssä sijalla 12. Heikoiten Suomi pärjää taloudellisessa menestyksessä, jossa se on sijalla 34. Siihenkin on tullut parannusta edellisvuodesta.
Suomen tärkeimmät houkutustekijät ovat IMD:n mukaan korkea koulutustaso, osaava työvoima sekä luotettava infrastruktuuri.
VM:n mukaan Suomen tuotannolliset investoinnit ja vienti ovat kääntymässä nopeaan kasvuun. Myös yksityinen kulutus pääsee vauhtiin, kun koronarajoituksia puretaan.
Työllisyys on kasvanut yhtäjaksoisesti kesäkuusta 2020 lähtien. Työllisyys ylittää VM:n mukaan ensi vuonna ennen koronaa vallinneen tason, ja työvoiman kysynnän kasvun myötä työllisyysaste kohoaa 73 prosenttiin vuonna 2023.
Hallituksen päättämät työllisyystoimet tukevat työn tarjontaa, ja työttömyysaste laskee 6,6 prosenttiin vuonna 2023.
Palkat nousevat tänä vuonna viime vuotta nopeammin suurempien sopimuskorotusten myötä. Ansioiden oletetaan nousevan noin 2,5 prosenttia seuraavina vuosina.