Sote-uudistuksesta on jälleen väitelty kiivaasti eduskunnan täysistunnossa.
Oppositiopuolue kokoomuksen kansanedustajat moittivat uudistusta muun muassa sanoen, että se ei paranna hoitoon pääsyä eikä auta varmistamaan rahoituksen riittävyyttä, vaan pikemminkin huonontaa niitä.
– Kustannusten hillintään ei kannusteta ja järjestelmä suorastaan ruokkii uusia hyvinvointialueita käyttämään mahdollisimman paljon rahaa, koska ne saavat seuraavan vuoden rahoituksensa edellisen vuoden rahoituksen perusteella, kokoomuksen kansanedustaja Pia Kauma sanoi.
Puoluetoveri Sari Sarkomaa moitti esityksen osoittautuvan ”erityiseksi katastrofiksi” pääkaupunkiseudulle ja suurille kaupungeille. Hän viittasi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) arvioon siitä, että uudistus tietäisi käytännössä 400 miljoonan euron leikkausta Uudenmaan alueelle.
– Nyt on viimeinen hetki, nyt on viimeinen hetki arvoisat edustajat, hylätä tämä vahinkoa aiheuttava maakuntamalli ja laittaa verorahat lisähallinnon sijaan ihmisten palveluihin. Ja erityisesti vetoan nyt Helsingin ja Uudenmaan kansanedustajiin, Sarkomaa sanoi.
Sarkomaa moitti hallituksen valmistelleen uudistusta koronan varjossa ja salanneen asiantuntijoiden kriittisiä näkemyksiä sisältäneen lausuntoyhteenvedon.
”Ei ole vuosikausiin ollut sellaista mallia, jonka varaan haluaisitte heittäytyä”
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) oikoi puheita 400 miljoonan leikkauksesta.
– Valiokunnan valtiovarainministeriöltä saamien laskelmien mukaan kaikkialla Suomessa rahoitus tulee tulevina vuosina kasvamaan. Hieman eri syistä, mutta kaikkialla se tulee kasvamaan, Lohi sanoi.
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) ihmetteli sitä, että työllisyystoimista keskustellessa valtiovarainministeriön laskelmat kyllä kelpaavat, mutta sotesta keskusteltaessa oppositio esittää aina saman kritiikin, jonka mukaan laskelmat eivät pidä paikkaansa.
Kiuru hämmästeli myös kokoomuksen haluja pitäytyä kuntavetoisessa mallissa, kun jo nykyisellään Suomen noin 300 kunnasta sote-tehtävänsä hoitaa itsenäisesti enää 75 kuntaa. Hänen mukaansa demokratia on karannut kauas, kun kuntayhtymiä ja vastuukuntamallin kautta toimivia yhteistoiminta-alueita on jo niin paljon.
– Ei meillä ole ollut enää sellaista kuntavetoista mallia vuosikausiin, minkä varaan te haluaisitte heittäytyä. Tämä malli on paluuta menneeseen, hyvin syvälle menneeseen.
Useiden vuosien ajan eri hallitusten voimin yritetty sote-uudistus on viimein edennyt eduskunnassa loppusuoralle. Sitä koskevaa lakiehdotusta alettiin tänään käsitellä täysistunnossa sosiaali- ja terveysvaliokunnan eilen esittelemän mietinnön pohjalta.
Uudistuksen hyväksymisestä on määrä äänestää ensi viikolla.