Olipa kerran pörssiyhtiö, jolla meni hyvin. Pörssiyhtiö palkitsi myös työntekijöitään, aivan kaikkia muita henkilöstöryhmiä paitsi myyjiä, tulospalkkiolla.
Raskaana koronakeväänä 2020 meidät myyjätkin mainittiin julkisuudessa yhteiskuntavarmuuden kannalta kriittisenä alana. Citymarket-ketju palkitsi myyjät kassilla, jossa oli muovinen juomapullo, aurinkovoide ja pussillinen keksejä. Osa meistä koki tämän pilkantekona, ja jotkut jättivät ”palkintokassinsa” hakematta.
Astuin julkisuuteen palkitsemisasiasta (löytyy yhä Ylen sivuilta). Keskolaiset pääluottamusmiehet ja Keskon ammattiosasto peräänkuuluttivat samoin tasavertaista kohtelua. Tämän jälkeen Kesko päätti maksaa myyjille tsemppirahaa, joka oli kokoaikaiselle maksimissaan 200 euroa brutto, osa-aikaiselle kymppejä. Eihän se samalta tunnu, kuin jos työnantaja olisi spontaanisti halunnut kiittää ja osoittaa arvostustaan. Otin rahan kuitenkin kiitollisena vastaan. Tulipa silläkin joku lasku hoidettua.
Keskon Code of Conductissa (eettinen ohjeisto, toimintaohjeisto) sanotaan: ”Kohtelemme toisiamme yhdenvertaisesti. Keskossa sitoudumme työntekijöiden yhdenvertaiseen ja oikeudenmukaiseen kohteluun kaikissa henkilöstöasioissa…Yhdenvertaisuus, syrjimättömyys ja oikeudenmukaisuus ovat keskeisiä periaatteita Keskon henkilöstövalinnoissa, palkkauksessa, työssä etenemisessä ja muissa henkilöstöasioissa.” Onkin lievästi sanottuna erikoista, että Orwellin Eläinten vallankumousta mukaillen toiset ilmeisesti ovat yhdenvertaisempia kuin toiset.
Kaupan työntekijät ovat valtaosin matalapalkkaisia, osa-aikaisia naisia, joille tulospalkkio merkitsisi todella paljon.
Kesko ilmoitti juuri, että ensimmäisen kvartaalin tulos 2021 on historian paras Q1. Odotan mielenkiinnolla, saavatko kaikki henkilöstöryhmät tulospalkkion ensimmäistä kertaa koskaan.
Kirjoittaja on myyjä ja luottamusmies.