– Tulen parantamaan koulutusta. Tämä on opettajan sana, vasemmiston ehdokas, opettaja Pedro Castillo sanoi viimeisessä vaaliväittelyssä ennen presidentinvaaleja.
– Tulen lahjoittamaan traktoreita maanviljelijöille, rahaa perheille, joista joku on kuollut koronaan sekä laskemaan verotuksen nollaan pieniltä ja keskisuurilta yrityksiltä, oikeiston ehdokas Keiko Fujimori sanoi.
Andien maan tuleva presidentti valitaan tänä sunnuntaina. Hänellä on edessään suuria haasteita. Asukaslukuun suhteutettuna Perussa on eniten koronaan kuolleita maailmassa. Köyhyys on lisääntynyt, terveydenhoitojärjestelmä on romahtanut ja länsimaiden rokotenationalismin vuoksi rokotteita on saatu hitaasti.
” Äänestäjät ryhmittyvät henkilön, eivät puolueen ympärille.”
– Fujimorien suvun poliittisesta perinnöstä on historiallisia todisteita, mutta Pedro Castillo on musta hevonen, perulainen politiikan kommentaattori Rodolfo Sánchez-Aizcorbe Chiappo kertoo Kansan Uutisille.
Castillo on alakoulun opettaja ja ammattiyhdistysliikkeen aktiivi, joka masinoi opettajien lakkoa muutamia vuosia sitten. Hän nousi toiselle kierrokselle etenkin köyhien, työväestön ja maaseudun ihmisten äänillä. Castillo puhuu etenkin laajan koulutusreformin puolesta.
Keiko Fujimori, jota kutsutaan yleensä pelkällä etunimellä Keiko, on Perun entisen itsevaltaisen presidentin Alberto Fujimorin tytär. Yhdysvalloissa opiskellut, pääkaupungin eliitistä tuleva Keiko edustaa korruptoituneen isänsä poliittista perintöä. Keiko istui vankilassa odottamassa Odebrecht-vyyhtiin liittyvää korruptio-oikeudenkäyntiä, mutta sai erityisluvan asettua ehdolle presidentinvaaleissa. Hän on kolmatta kertaa ehdolla presidentiksi.
– Lupaamme kunnioittaa demokratiaa ja vallan kolmijakoa, Keiko lausui julkisessa tilaisuudessa ja allekirjoitti dokumentin, jonka ihmisoikeusjärjestöt ja kirkon edustajat olivat laatineet.
– Tällaisten paperien allekirjoittaminen kertoo jotakin maamme demokratian tilasta, Sánchez-Aizcorbe sanoo.
Viimeisten viiden vuoden aikana maalla on ollut neljä presidenttiä ja demokratia on ollut koetuksella
Mielenosoittajat täyttävät kadut
Pääkaupunki valmistautuu vaaleihin kiihkeissä tunnelmissa. ”Ei kommunismille” lukee banderollissa, jonka ryhdikkäät upseerit ovat virittäneet vauraaseen Mirafloresin kaupunginosaan toukokuun lopulla.
– Puolustamme isänmaata. Muistamme verenvuodatuksen, muistamme murtuneet luut ja terrorismin ajat. Emme hyväksy kommunismia, tapahtuman järjestäjä Walter Villalobos Barturen (kuva) sanoo.
Entinen ammattisotilas kertoo palvelleensa Perun armeijassa sisällissodan aikana. Hän yhdistää vasemmiston ja Loistavan polun terrorismin toisiinsa.
Verinen aseellinen konflikti käytiin Perun valtion ja maolaisen Loistava polku -järjestön välillä. Toisin kuin muut latinalaisamerikkalaiset sissiliikkeet, Loistava polku murhasi siviilejä. Sodan loppuminen lasketaan Alberto Fujimorin ansioksi, mistä syystä hänellä on edelleen kannatusta.
Seuraavalla viikolla San Martinin aukio täyttyy Fujimorin vastustajista. Mielenosoituksessa näkyy eri blokkeja: lgtbiq-liikkeen jäseniä, vasemmistopuolueita, ammattiyhdistyksiä, Fujimorin aikana läheisiään menettäneitä ja Castillon kannattajia.
– Olen maanviljelijöiden järjestön puheenjohtaja. Vastustamme uusliberalismia. Kun täältä löydetään luonnonvaroja kuten kultaesiintymä, paikalliset yhteisöt kärsivät. Vapaakauppasopimusten ja Alberto Fujimorin perustuslain vuoksi voitot menevät ulkomaille, sanoo Javier Albañil banderolli kädessään.
Suurta kynää pitelevä Liliana puolestaan on Castillon kannattaja:
– Hän haluaa parantaa köyhimmän työväestön asemaa.
Nykyinen talousmalli hyödyttää rikkaita
30 % väestöstä elää köyhyydessä, epävirallista työtä tekee 70 % työvoimasta, 8 % virallisesta työvoimasta on järjestäytynyt. Euroopan kolonialismin jättämä eriarvoisuus näkyy yhteiskunnassa edelleen. 86 % väestöstä haluaa nykyiseen talousmalliin jonkinlaisia muutoksia, IPSOS-yhtiön kysely kertoo. Sánchez-Aizcorbe käyttää nykyisestä talousmallista nimeä uusliberalismi, vaikka termin käytöstä kiistelläänkin.
– Nykyinen malli on peräisin 1990-luvulta. Tuolloin Alberto Fujimori toteutti shokkityylisen talousohjelman, jossa valtionyhtiöitä yksityistettiin, markkinaprotektionismi poistettiin ja ammattiliitot tukahdutettiin. Olemme raaka-aineentuottajamaa, jossa ulkomaisella investoinnilla on merkittävä rooli. Maassa on oligopoleja, joissa harvat yritykset keräävät suuret voitot. Median omistus on keskittynyt ja tärkeimmät mediayhtiöt kannattavat Keikoa avoimesti.
Keiko Fujimori edustaa status quota, jota Liman varakas eliitti, suuryritykset ja valtamedia tukevat. Pedro Castillo edustaa muutosta, mutta millaista?
– Hänen vastauksensa ovat vaihdelleet. Hän on joutunut improvisoimaan, koska pääsi toiselle kierrokselle niin yllättäen, Sánchez-Aizcorbe sanoo.
Castillon neuvonantajat, muun muassa taloustieteilijä Pedro Francke, ovat esittäneet konkreettisia ehdotuksia: suuryritysten veronkiertoa veroparatiiseihin on suitsittava, kaivosteollisuuden tulojen on jäätävä maahan, sosiaalipalveluja on parannettava.
Kansansuosio vastaan mediakampanja
Ei aborttioikeutta, ei lgtbiq-ihmisoikeuksia eikä sukupuolisensitiivistä opetusta. Arvokonservatismi yhdistää ehdokkaita. Feministit eivät pidä Keikoa edistyksellisenä hahmona, vaikka voittaessaan hän olisi ensimmäinen naispresidentti maan historiassa. Hän koettaa kuitenkin vedota naisäänestäjiin.
”Jos Castillo voittaa, kanan hinta ampaisee pilviin. Se tuntuu äitien kukkarossa”, Keiko väittää Instagram-videollaan. Keikon kampanja korostaa nyt kommunismin vaaroja ja levittää valeuutisia.
Castillolla on enemmän kansansuosiota. Sombrero päässä esiintyvä Castillo vetää väkeä maakuntien vaalitilaisuuksiin, jotka näyttävät pikemminkin rock-konserteilta. ”Ope presidentiksi”, kannattajat huutavat.
– Äänestäjät ryhmittyvät henkilön, eivät puolueen ympärille. Siksi on tärkeää, että ehdokkaalla on vahva henkilökohtainen kannatus. Monet toivovat edelleen caudilloa eli vahvaa johtajaa, Sánchez-Aizcorbe sanoo.
Tulevaisuutta hän ennustaa näin:
– Jos Keiko voittaa, on syytä pelätä, että hän ei kunnioita demokratiaa. Hänellä olisi eliitin tuki mutta myös laaja vihamiesten joukko. Jos Castillo voittaa, hänellä tulee olemaan vaikeaa. Kongressissa on oikeistoenemmistö. Fujimoristit vastustavat häntä, media vastustaa häntä, armeija vastustaa häntä. Mutta hänellä on kansan tuki.
Artikkelia varten on haastateltu myös Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professoria Teivo Teivaista.