Mosambikin syrjäisessä pohjoiskolkassa Cabo Delgadon maakunnassa on käyty veristä sotaa syksystä 2017 lähtien ilman kovinkaan suurta huomiota kansainvälisessä mediassa. Tuhannet ihmiset ovat saaneet surmansa, ja ainakin 700 000 ihmistä on joutunut pakenemaan kodeistaan.
Uutismediat kiinnostuivat Mosambikin konfliktista alkuvuodesta, kun taistelut ensin pysäyttivät suuren maakaasuhankkeen ja maaliskuun lopulla paikalliset islamistikapinalliset valloittivat Palman kaupungin. Intian valtameren rannikolla sijaitsevassa Palmassa asui noin tuhat kaasuhankkeen työntekijää ja alihankkijaa, monet heistä ulkomaisia urakoitsijoita.
Dramaattisten päivien aikana 200 ihmistä pakeni paikalliseen hotelliin. Kun pelastusoperaatiota ei kuulunut kahteen päivään, loukkuun jääneet päättivät yrittää paeta autosaattueessa pois kaupungista. 40 ihmistä kuoli kapinallisten väijytyksessä, heidän joukossaan kaksi ulkomaalaista Isosta-Britanniasta ja Etelä-Afrikasta.
Tuhannet ihmiset ovat saaneet surmansa, ja ainakin 700 000 ihmistä on joutunut pakenemaan kodeistaan.
Islamistijärjestö Isis ilmoitti olevansa vastuussa hyökkäyksestä ja julkaisi todisteeksi videon, joka oli tosin kuvattu toisessa kaupungissa, jonka mosambikilaiskapinalliset valtasivat viime vuonna.
Yhdysvallat, Iso-Britannia ja Portugali lupasivat pikaista tukea ja koulutusta Mosambikin asevoimille. Eteläisen Afrikan maiden järjestön SADC:n jäsenmaat sopivat joukkojen lähettämisestä Mosambikin hallituksen avuksi. Etelä-Afrikan laivasto partioi Mosambikin rannikolla jo ennestään.
Huhtikuussa Mosambikin armeijan sotilaat ajoivat kapinalliset pois Palmasta ja ryöstivät ulkomaisten urakoitsijoiden tyhjäksi jääneet toimistot ja asunnot.
Cabo Delgadon maakunnan kapinallisliike tunnetaan paikan päällä nimellä Al-Shabaab, joka tarkoittaa nuorisoa. Kapinallisilla ei ole mitään tekemistä samannimisen somalialaisen terroristijärjestön kanssa.
Mosambikin paikallinen islamistiliike onnistui värväämään riveihinsä mukaan tuhansia syrjäytyneitä nuoria miehiä lupaamalla heille työtä ja koko Mosambikiin oikeudenmukaisempaa tulonjakoa sen jälkeen kun maan korruptoitunut hallitus olisi ajettu vallasta.
Mosambikin pohjoisessa maakunnassa on useita kaivos- ja kaasuhankkeita, mutta ne eivät ole juuri lainkaan hyödyttäneet paikallisia asukkaita.
Aluksi islamistikapinalliset hyökkäsivät poliisiasemille ja hallitsevan Frelimo-puolueen toimistoihin. Korruptoituneina pidetyt paikalliset puoluepamput surmattiin. Kapinalliset rahoittivat toimintansa huumekaupalla ja ryöstämällä pankkeja. Muiden maiden islamistijoukkojen esimerkin mukaisesti kapinalliset ryhtyivät katkomaan ihmisten päitä valloittamillaan alueilla.
Mosambikin hallitusarmeija on surmannut kostoiskuissa lähes yhtä paljon ihmisiä kuin kapinalliset. Armeijan tukikohdissa naisia on raiskattu ja kapinallisten apureiksi epäiltyjä nuoria miehiä kidutettu ja teloitettu.
Merenpohjassa Mosambikin pohjoisrannikon edustalla sijaitsevat maailman suurimpiin kuuluvat hyödyntämättömät kaasuvarat. Maakaasuvarannot ulottuvat myös Tansanian merialueen puolelle.
Mosambikin kaasuhankkeet on jaettu ranskalaisen Totalin, yhdysvaltalaisen ExxonMobilin ja italialaisen Enin kesken. Näistä ExxonMobil keskeytti ensimmäisenä työt taistelujen yltyessä.
Total on rakentanut Palman kaupungin laitamille maakaasun nesteytyslaitosta, jonka kokonaiskustannus tulisi olemaan 20 miljardia dollaria. Kyseessä on kaikkien aikojen suurin yksityisen yhtiön tekemä investointi Afrikkaan.
Hanke keskeytettiin huhtikuussa, kun hallitus ei kyennyt huolehtimaan sen turvallisuudesta. Totalin ehtona oli, että 25 kilometrin säteellä maakaasun nesteytyslaitoksesta ei käydä taisteluja.
Kaasulaitoksella on ollut jatkuvasti lähes tuhat Mosambikin armeijan erikoisyksikön sotilasta vartiossa, mutta nämä eivät aiemmin keväällä lähteneet puolustamaan kymmenen kilometrin päässä sijaitsevaa Palman kaupunkia islamistien hyökkäykseltä.
Eteläafrikkalaisen yksityisen turvayhtiön joukot menivät auttamaan mottiin jääneiden ihmisten pelastamisessa, mutta avustusoperaatio viivästyi, kun Total ei suostunut antamaan polttoainetta turvayhtiön helikoptereiden käyttöön.