Kuulostaako tutulta: valtio myy ensin omaisuuttaan, joka olisi oikeastaan viisaampaa pitää yhteisessä omistuksessa. Seuraavaksi myydyt yritykset toimivat täysin markkinatalouden lainalaisuuksien mukaisesti, mutta suomalaisten edun vastaisesti, ja myyntipäätöksen tehneet oikeistopoliitikot ihmettelevät kovaan ääneen, kuinka näin saattoi käydä.
Suomi antoi vuonna 2013 Fortumille luvan myydä sen omistamat sähköverkot. Tuolloin vasemmistoliitto oli hallituspuolueista ainoa, joka vastusti kauppaa varoittaen, että niin sanotun luonnollisen monopolin myymisestä ei hyvää seuraa. Sittemmin Carunan rajut sähkön siirtohintojen korotukset ovat vihastuttaneet suomalaisia laajalti ja jopa kokoomuksen suulla on eduskunnan salissa myönnetty, että heidän ja silloisen vihreän omistajaohjausministerin toteuttama sähköverkkojen myynti oli virhe.
Valitettavasti Caruna-kaupasta ei selvästi otettu opiksi, sillä viime viikkoina on puhuttanut Nesteen tekemä jätti-investointi, joka suuntautui Porvoon sijaan Hollannin Rotterdamiin. Esimerkiksi perussuomalaisista esitettiin menetetystä investoinnista hallituksen suuntaan rajua kritiikkiä. Perussuomalaisilta pääsi vain unohtumaan, että puolue oli itse Sipilän hallituksessa siunaamassa omistajapolitiikan muutosta, joka mahdollisti luopumisen Nesteen osake-enemmistöstä. Vasemmistoliitto vastusti kauppaa. Valtion enemmistöomistuskaan ei olisi taannut investointia Suomeen, mutta omistuksesta luopuminen vauhditti epäilemättä arvokkaiden jalostamotyöpaikkojen valumista sivu suun.
Nesteen kohdalla korostuu myös valtion toinen vahvuus omistajana. Öljynjalostusyhtiönä Neste ehti näyttää monen vuoden ajan auringonlaskun yritykseltä, ennen kuin siitä tuli onnistuneen tutkimus- ja kehitystoiminnan seurauksena globaali markkinajohtaja biopolttoaineissa. Perustellusti voi sanoa, että Neste ei olisi noussut uuteen kukoistukseensa ilman valtio-omistajaa, jolla oli malttia kehittää omistustaan yli kvartaalitalouden vaatimusten.
Suomi ja kaikki maailman maat ovat tällä hetkellä valtavan nopean muutoksen keskellä. Liikkumisesta, kuluttamisesta ja asumisesta on tehtävä päästötöntä ennätysajassa.
Tässä ajassa, jos jossakin, tarvitaan oikeiston hätäilevän ja lyhytnäköisen taloudenpidon sijaan vastuullista omistajapolitiikkaa, jolla on viisautta kasvattaa yhteistä hyvää yli vuosineljännesten.