Teollisuusliiton 1. varapuheenjohtaja ja Teollisuuden Vaikuttajien ryhmänvetäjä Turja Lehtonen iloitsee viime torstaina julkaistusta Suomen teollisen historian suurimmasta investointipäätöksestä eli Metsä Fibren 1,6 miljardin euron arvoisen biotuotetehtaan rakentamisesta Kemiin.
– Tämä uutinen on merkitykseltään todella suuri paitsi Pohjois-Suomelle, myös koko maallemme. Pelkästään työllisyysvaikutukset ovat valtavat paitsi rakentamisvaiheessa, myös tehtaan toimiessa. Tehdas tulee työllistämään suorassa arvoketjussa jopa noin 2 500 henkilöä, Lehtonen kuvailee.
Biotuotetehdas tulee valmistamaan sellun lisäksi myös paljon muita erilaisia biotuotteita. Se tulee tuottamaan myös biopohjaista sähköenergiaa selkeästi enemmän verrattuna perinteiseen sellutehtaaseen – ja tämä kaikki kokonaan ilman fossiilisia polttoaineita.
Puhe bulkkitavarasta osoittaa heikkoa perehtymistä
– Hankkeella on valtava merkitys esimerkiksi kiertotalouden näkökulmasta, ja tehdas tulee käyttämään muun muassa kuitupuun lisäksi sahateollisuuden sivutuotteita prosessissaan. Lisäksi hanke osaltaan mahdollistaa metsien kestävään kehitykseen perustuvan talouskäytön, Lehtonen näkee.
Lehtonen on kuitenkin pettynyt siitä, että välittömästi investointipäätöksen julkaisun jälkeen alkoi tiettyjen tahojen suunnalta hankkeen vähättely. Hankkeen väitettiin tarkoittavan puun korkeamman asteen jalostuskäytön hidastumista, bulkin tekemisen lisääntymistä ja Suomen siirtymistä kehitysmaatalouteen.
– Tämän kaltaiset väitteet ja yleinen ankeuttaminen ovat vähintäänkin erikoisia. Tällainen ajattelu osoittaa paitsi asenteellisuutta teollisuutta vastaan, myös heikkoa perehtymistä siihen, minkälaisesta kokonaisuudesta biotuotetehtaassa on kyse, Lehtonen painottaa.
– Suomi tarvitsee menestyäkseen Kemin investointien kaltaisia päätöksiä, jotka osaltaan todistavat, että teollista toimintaa kannattaa harjoittaa täällä nyt ja tulevaisuudessakin.