Britannian EU-erosta tuli totta vuodenvaihteessa. Yhteisestä kauppa- ja yhteistyösopimuksestakin päästiin sopuun loppumetreillä. Moni asia tulevissa suhteissa on kuitenkin vielä auki.
Britanniassa huolta herättävät esimerkiksi työntekijöiden oikeudet ja ilmastopolitiikka. Brittiläinen ajatushautomo Institute for Public Policy Research varoittaa, että nämä ovat vaarassa heikentyä EU-eron myötä.
Tammikuun puolivälissä julkisuuteen vuoti tieto, jonka mukaan Britannian hallitus olisi suunnittelemassa 48 tunnin enimmäistyöajan purkamista osana työlainsäädännön uudistamista.
EU:ssa työntekijän keskimääräinen viikoittainen työaika on enintään 48 tuntia.
Britannian hallitus kiirehti vakuuttamaan, ettei työntekijöiden oikeuksia olla heikentämässä. Mutta argumentti on epäuskottava, sillä työelämän ”joustot” ovat olleet Brexit-leirin agendalla alusta alkaen.
EU:ssa on jo pitkään oltu huolissaan siitä, että Britannia alkaa eron jälkeen kilpailla sen kanssa ympäristö- ja sosiaalilainsäädäntöä purkamalla. EU:n ja Britannian välinen kauppasopimus sisältää kirjauksen, jonka on tarkoitus ehkäistä tällaista kehitystä.
Mekanismin kautta EU voisi esimerkiksi asettaa brittiläisille tuotteille tulleja, jos maan työolot eivät vastaa EU:n yhteistyökumppaneilleen asettamia kriteerejä. Kirjausta on kuitenkin kritisoitu heikoksi.
Nyt EU:n on seurattava tarkkaan Britannian tilannetta ja sitä, miten uusi kauppasopimus toteutuu käytännössä. Unionin on tarvittaessa oltava valmis käyttämään sille annettuja keinoja, jotta britit eivät voi täysin romuttaa työmarkkinajärjestelmäänsä tai ympäristölainsäädäntöään.
Sen lisäksi EU:n tulee itse pyrkiä päinvastaiseen suuntaan: kunnianhimoiseen ilmastopolitiikkaan ja kestäviin työmarkkinoihin, joilla työntekijöiden oikeuksia vahvistetaan.
Euroopan parlamentti käsittelee EU:n ja Britannian kauppa- ja yhteistyösopimusta 23. helmikuuta.
Europarlamentaarikko