Suomalaiset olivat Eurostatin elokuussa julkaiseman tilaston mukaan se EU-kansa, joka kärsi vähiten koronaviruksen seurauksista, kuten eristäytymisestä. Kerrankin sulkeutuneesta kansanluonteestamme on hyötyä.
Kansan Uutisten pienessä Facebook-kyselyssä käsitys sai vahvistusta.
– Introverttiyteen taipuvaiselta ihmiseltä tämä eristäytyminen on poistanut paljon sosiaalisen kanssakäymisen tuomaa kuormaa, Jukka Vahti sanoo.
– Saa riittävästi omaa aikaa. Nautin omatahtisesta elämästä. Viihdyn tosi hyvin itsekseni, ja työtehokin paranee, eläinlääkäri Laura Hänninen sanoo.
– Toisaalta, kun harvoin törmää ihmisiin, silloin tapaamisista nauttii jopa tällainen örkki
Ranskassa asuva kielenkääntäjä Kirsi Kinnunen ei tiedä, ollako tyytyväinen vai tuntea syyllisyyttä, kun maa suljettiin.
– Työt etenevät, kun ei tarvitse lähteä mihinkään eikä kukaan saa käydä kylässä, hän nauraa.
”Olen rauhallisempi ja tyytyväisempi, kun ei tarvitse juosta jossain koko ajan.”
– Viime vuonna oli ”kesävieraita” lähes yhtäjaksoisesti maaliskuun alusta lokakuun loppuun plus isoja ja haastavia käännöstöitä pitkin vuotta. Ihmettelin hetken, että mitenkäs tänä vuonna en ole ollut myöhässä minkään työn kanssa, kunnes tajusin, että ehkä en olekaan myöhässä olemiseen ainoa syyllinen.
– Olen rauhallisempi ja tyytyväisempi, kun ei tarvitse juosta jossain koko ajan, aamujunaan, kokouksesta toiseen, lounaalle että ehtii, iltapäiväjunaan, bussiin, metroon, tapaamiseen, kauppaan, toimitsija Anna Mikkola sanoo.
– Töissä on edelleen paljon töitä, mutta jatkuva häslääminen paikasta toiseen puuttuu täysin, samoin siihen uppoava aika on nyt itsellä. En ollut aikaisemmin edes tajunnut, miten hermostuneeksi se juokseminen teki minut välillä.
– Kotitoimistolla saa olla rauhassa, ei ole kahvittelijoita ja höpöttelijöitä koputtelemassa ovella, Jaakko Turunen toteaa.
– Ei ole painetta sosiaalisiin kontakteihin, ja voi ihan rauhassa katsoa joka perjantai-ilta Vain elämää. Tulee saunottua useammin, Anni Järvinen kertoo.
– Liikuin aiemmin pyörällä töihin ympäri vuoden ja sadekelit otti pannuun. Korona-aikana olen pyöräillyt sadesäässä kahdesti, ja se ei hermostuttanut enää yhtään.
Enemmän aikaa
Kiireettömyys korostuu, kun mainitaan hyviä puolia.
– Luonto kiittää, ihmiset on pakotettu perusasioiden äärelle ja hidastamaan tahtia. Tämä koko juttu voi pelastaa maailman, sanoo siivooja Kati Honkanen.
– Olen ainakin oppinut olemaan rauhallisemmin ja ei ole niin kova kiire! arvioi kuitenkin opiskelija Lauri Linna.
Lähes puolella etätyö on lisääntynyt. Näin kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen marraskuussa julkaisema asiantuntija-arvio. Samaa sanovat Kansan Uutisille vastanneet.
Kun työmatkoilta säästyy, jää omaa aikaa.
– Etäkokouksien yleistymisten myötä osan kotitöistä voi tehdä niiden kanssa päällekkäin, ja vaikka työpaikallakin pitää välillä käydä, työmatkoihin aikaa menee puolet vähemmän, kansanedustaja Anna Kontula arvioi.
Kontula on ensimmäistä kertaa vuosiin voinut kasvattaa kukkia, kun ei tarvitse olla liikkeellä koko ajan.
– Lisäksi tälläytymiseltä säästyy monta tuntia viikossa – etäpäivät menee verkkareilla, ja lähipäivillekin meikkiä tarvitsee vähemmän, kun on maski naamalla.
Kontula on ensimmäistä kertaa vuosiin voinut kasvattaa kukkia, kun ei tarvitse olla liikkeellä koko ajan.
– Meille poliitikoille extraetuna vielä on, että maskin ansiosta voin käydä lähikaupassa niin, että minua ei tunnisteta – ja sen ”tarkkailun painon” puuttuminen on yllättävän iso helpotus, hän sanoo.
– Aika introverttinä nautin siitä, että ahdistavaa small talkia vaativat tilaisuudet ovat melkein hävinneet. Edellisistä johtuvan stressin häviämisen myötä painonhallintakin on yhtäkkiä helppoa kuin heinänteko.
Kontula korostaa kuitenkin, että kaiken kaikkiaan olisi mieluummin ilman koronaa.
– Päivässä on kaksi tuntia enemmän aikaa muulle kuin työlle, koska työmatkat ovat jääneet pois päivittäisestä rutiinista. Ja on tullut rauhallisuuden tunnetta kiireenkin keskelle, Silla Kakkola sanoo.
– Lisäksi samalla, kun kuuntelee seminaaria, voi esimerkiksi tehdä päivällistä tai käydä kävelyllä ulkona, mikä ei olisi live-olosuhteissa mahdollista.
Riikka Korpinurmi on samaa mieltä.
– Työn ja perheen yhteensovittaminen menee jossain kohdin helpommin, kun on heti kotona, kun työpäivä loppuu. Joskus olen tehnyt tauolla jonkin nopean safkan illaksi. Pyykkiäkin pystyy pesemään työpäivän aikana ja muuta vastaavaa kodinhommaa, hän toteaa.
Työmatkat ovat vähenneet.
– Koska teen työtä kansainvälisten asioiden kanssa, covid-19 on muuttanut työtä suuresti, Piia Rantala-Korhonen kertoo työstään Oulussa Euroopan kulttuuripääkaupunkihakemuksen kansainvälisten kumppanien kanssa.
– Matkustaminen on jäänyt pois, sen sijaan on tiiviimpää ja intensiivisempää yhteistyötä etäyhteyksillä. Aikaisemmin mikä tahansa kokous tai tapahtuma ulkomailla vaati Oulusta lähtevälle kahden kolmen työpäivän käyttämistä, nyt riittää muutama tunti.
Enemmän unta
Aamun lisäaika nukkumiseen saa kiitosta.
– Yökukkujalle on helpotus, kun aamulla voi nukkua hetken pitempään. Ei muuta kuin kotivaatteet ylle, kahvinkeitin päälle, aamupesu, -pisu ja -tupakka, runsaasti kahvia mukaan yläkertaan, kone päälle ja vot, työpäivä alkaa, toimittaja Pirkko Kukko-Liedes kuvailee.
– Saa ja voi nukkua enemmän, viestintätyöläinen Elina Vainikainen iloitsee.
– Olen usein kesäloman alkaessa ihan loppu. Viimeksi ei ollut sitä ongelmaa. Luulen tämän johtuvan pääasiassa siitä, että olen voinut työskennellä enemmän oman rytmin mukaan ja nukkua enemmän. Olen myös jaksanut opiskella työn ohessa tosi ahkerasti omalla mittarilla.
Myös kansanedustaja Pia Lohikoski nukkuu enemmän.
– Herään nykyään vasta kello seitsemän, ja saan syödä aamupalaa lasten kanssa ja lähettää heidät kouluun, hän iloitsee.
Hän kertoo, että lisäksi perheessä on nyt koira.
– Etätyön lisättyä kotona vietettyä aikaa on ollut mahdollista nyt ottaa koira, hän sanoo.
Perhe yhdessä
THL:n arvion mukaan suomalaisten mielialassa ei näytä tapahtuneen epidemian aikana merkittävää muutosta. Psyykkistä oireilua on kuitenkin havaittu muita enemmän opiskelijoilla, iäkkäillä ja terveydenhuollon henkilöstöllä.
Vaikka sosiaalinen kanssakäyminen on vähentynyt ja moni kokee yksinäisyyden lisääntyneen, 40 prosenttia arvioi, että perheen kanssa vietetty aika on lisääntynyt koronaepidemian seurauksena. Miehet kokevat naisia useammin perheen kanssa vietetyn ajan lisääntyneen.
– Meidän perhe viettää paljon enemmän aikaa yhdessä kuin ennen, viestintäpäällikkö Riitta Väkeväinen kertoo.
– Toki se on myös vähän rasittavaa välillä, mutta jotenkin ollaan nyt tietoisemmin yhdessä. Mun elämä on rauhallisempaa, kun ei ole menoja.
– Näin sukulaisia kesällä paljon enemmän, kun kaikki pysyivät Suomessa ja pystyttiin hengaamaan möksällä ja uimarannalla yhdessä, kulttuurituottaja Aino Halonen toteaa.
”Melkein nolottaa sanoa asia näin, mutta tuntuu lahjalta, että on saanut viettää päiviä kotona teinien kanssa.”
Toimittaja Meri Alaranta-Saukon suurperhe on myös tiiviimmin yhdessä.
– 20-vuotias poikani totesi kevään kotonakaranteenin aikaan, että nyt on kaikki paremmin. ”Me ollaan enemmän perhe.” Olimme yhdessä kotona, söimme, keitimme porukalla päiväkahvit sen sijaan, että jokainen olisi ravannut harrastuksissaan ja töissään, hän sanoo.
– Melkein nolottaa sanoa asia näin, mutta tuntuu lahjalta, että on saanut viettää päiviä kotona teinien kanssa, JUKOn toiminnanjohtaja Maria Löfgren sanoo.
– Keväällä etäkoulu ja etätyö soljuivat varsin sopuisasti, vaikka oltiin päivät pitkät keskenämme kotona.
– Koira on onnellinen kun olen enemmän kotona, englannin opettaja Tarja Laintila-Meini kertoo.
Rahaa säästyy
Vaikka monella on taloudellisesti tiukkaa koronan vaikutuksesta, on pieniä valopilkkujakin.
– Ei tarvitse talvella ajaa pimeällä töihin. Bensaa säästyy, Marita Lowry toteaa.
– Minulla on mittapuullani ihan sikana rahaa, koska jää nyt palkasta yli, kun se ei menekään ulkona syömiseen ja juomiseen, Anna Mikkola komppaa.
– Ei tule pistäydyttyä kahvilassa, syö kotona, ei heräteostoksia. Siis paljon järkevämpää elämää, vähemmän kuluttamista, Riitta Gulman sanoo.
Etäyhteyksiä
THL:n mukaan joka neljäs on lisännyt sähköistä asiointia arkiaskareissaan ja tekee esimerkiksi ruokaostokset netissä. Joka viides kertoo lisänneensä sähköistä asiointia sosiaali- ja terveyspalveluissa.
– Iloitsen siitä, että olen oppinut tilaamaan kaupasta ruuat kotiin, ei tarvitse menettää hermojaan kaupassa, sanoo pastori Tuuli Aitolehti.
”Ei tarvitse enää ajaa 200:taa kilometriä edestakaisin johonkin.”
– Olen oppinut paljon etäyhteyksistä, kuten Teamsistä, Vuokko Kautto sanoo.
– Ei tarvitse enää ajaa 200:taa kilometriä edestakaisin johonkin. Säästyy aikaa ja bensarahat, matkailuyrittäjä Riitta Viialainen sanoo.
– Tämä on ihan mahtava asia ja toivottavasti jää pysyväksi ja panee vauhtia nettiyhteyksien parantamiseen ympäri maan. Toinen suuri plussa: kotimaan luontomatkailun hurja buumi, muun muassa pyörämatkailussa, jonka suosion kasvu on monestakin näkökulmasta erinomainen asia.
Ihana Suomi
Suomi ja sen tarjoamat mahdollisuudet on huomattu.
– En olisi käynyt Karjalohjalla kylpylässä, ellei matkustaminen Viroon olisi muuttunut käytännössä mahdottomaksi, tarjoilija Jami Järvinen sanoo.
– Ilman koronaa ei olisi varmaan ollut ennen eläkeikää mahdollista asua puolta vuotta mökillä. Suurin kokemus on ollut se, miten vuodenaikojen vaihtuminen näkyy aivan toisella tavalla kuin kaupungissa, Lasse Leipola kertoo.
– Ostin kesämökin ja veneen kun korona-aika muutti tilannetta matkailun suhteen, Alina Mänttäri sanoo.
– Suomen luonnon arvostus on lisääntynyt, kotimaassa on paljon upeita kohteita. Iloa löytyy läheltäkin, kouluttaja Maarit Haapakoski sanoo.
24.2.2021 kello 12.06 Jutusta poistetty yhden ihmisen kommentti.