Benin on ollut tunnettu lähinnä puuvillaviennistään ja eloisasta vaatesuunnittelustaan. Tästä vuodesta lähtien se on ollut myös maailman nopein paikka perustaa yritys.
Valtio tarjoaa täyden online-palvelun, jolla se auttaa yrittäjiä perustamaan liikeyrityksiä ja luomaan työpaikkoja myös pandemian aikana. Kolmannes Beninin uusista yrittäjistä on naisia. Sellaisia kuin Sandra Idossou.
Idossoulla oli aiemmin mediayritys, mutta tänä vuonna hän päätti avata maan kaupallisessa keskuksessa Cotonoussa käsityökaupan. Liiketilan löytämisen jälkeen hänen piti seuraavaksi hankkia liiketoimintalupa.
Koronarajoitukset olivat päällä, mutta Idossoun tarvitsi vain kirjautua osoitteeseen monenterprise.bj, joka on Beninin uusi liikeyritysten rekisteröinnin verkkosivu. Kymmenessä minuutissa hän oli älypuhelimellaan kirjannut tietonsa, valokuvannut ja ladannut henkilöllisyystodistuksensa sekä maksanut luottokortillaan. Kaksi tuntia myöhemmin yrityksen perustamistodistukset saapuivat sähköpostissa ja yritys oli virallisesti perustettu.
Sandra Idossou hyötyi YK:n luomasta valtionhallinnon digitaalisesta alustasta nimeltään eRegistrations. Se tekee Beninistä yhdessä Viron kanssa maan, jossa on maailman nopeinta käynnistää yritys. EU:ssa aikaa kuluu keskimäärin kolme päivää, New Yorkissa seitsemän päivää.
Ei tarpeetonta matkustelua
Rekisteröintialusta toimii Beninin lisäksi Argentiinassa, Kamerunissa, El Salvadorissa, Guatemalassa, Irakissa, Lesothossa ja Malissa, kohtapuoliin myös Bhutanissa ja Kuubassa. Alustan ei ole tarkoitus rikkoa nopeusennätyksiä vaan tehdä virallisista menettelytavoista läpinäkyvämpiä ja helpompia, varsinkin pienille yrityksille.
Laurent Gangbes on ylpeä siitä, mitä monenterprise.bj on saanut aikaan. Gangbes johtaa Beninin investointien ja viennin edistämislaitosta, joka puolestaan pyörittää monenterprise.bj:tä.
– Yrittäjät halusivat perustaa yrityksiä matkapuhelimillaan, jotta välttäisivät tarpeetonta matkustamista. Me yhdistimme useita valtion palveluita, yksinkertaistimme lomakkeita ja vähensimme toimenpiteitä välttämättömään minimiin. Digitaalisessa valtionhallinnossa afrikkalaiset maat loikkivat muun maailman edellä, Gangbes sanoo.
Byrokratia voi tuottaa epävakautta
Paperipohjaisia valtionhallinnon menettelytapoja kautta maailman luonnehtivat pitkät odotusajat, tyly henkilökunta, turhautuneet asiakkaat ja toisinaan myös lahjusvaatimukset.
Vaikeudet paperitöiden kanssa voivat sysätä yrittäjän laillisten liiketoimien tuolle puolen. Tästä johtuen monet kehitysmaiden pienet ja keskisuuret yritykset sekä työläiset ovat jääneet epäviralliseen talouteen, vailla mahdollisuuksia saada lainoja tai vakuutuksia. He ovat vailla lain suojaa, eivätkä maksa sen enempää veroja kuin sosiaalimaksujakaan.
Byrokratia voi myös johtaa poliittiseen epävakauteen. Maailmanpankin tutkimuksessa Tunisian vallankumouksesta havaittiin, että kolmasosalla maan nuorista yrittäjistä oli vaikeuksia saada rahoitusta yrityksen käynnistämiseen liittyvien hallinnollisten rasitteiden vuoksi.
Kannattava investointi
Beninin online-alusta lanseerattiin juuri ennen koronakriisiä. Investointi osoitti arvonsa. Alustan kautta perustettiin helmi- ja heinäkuun välisenä aikana jopa 3 600 yritystä kuussa.
Yrittäjistä kolmannes oli naisia, puolet alle 30-vuotiaita ja puolet jostain muualta kuin Cotonousta. Hallintovirkailijat tarkistivat asiakirjoja ja hyväksyivät yhtiöhakemuksia kotonaan ja onnistuivat pitämään kahden tunnin aikarajasta kiinni.
– Pandemian aikana alusta auttoi tulonlähteensä menettäneitä perustamaan omia yrityksiään. Luotan siihen, että tämä edistää Beninin alouden toipumista koronan jälkeen. Se muuttaa myös hallinnon toimintaa – virkailijat käyttävät nyt enemmän aikaa asiakkaiden neuvomiseen kuin paperien pyörittelyyn. He ovat onnellisempia ja tuottavampia, Laurent Gangbes myhäilee.