Tärkein kärkeen: Suomi on hoitanut koronakriisiä niin terveyden kuin taloudenkin kannalta parhaiden joukossa. Isossa osassa Eurooppaa annettiin keväällä jopa maskipakkoja, mutta ne eivät suojanneet kumpaakaan yhtä hyvin kuin maskeja karsastanut Suomi.
Hallituksen suurin epäonnistuminen koronassa on sosiaali- ja terveysministeriön maskiviestintä. Tiedotus on ollut sekavaa ja epäselväksi jäi, miksi sen kanta maskeihin oli kielteinen.
– [Maskiasia] tuntui erityisesti olevan asia, josta ei katsottu aiheelliseksi sen enempää ääntä pitää, THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta kuvaili tiistaina HS:lle ministeriön kevään linjauksia.
Maskigate lähti uusille kierroksille tiistaina juuri Tervahaudan kerrottua Ilta-Sanomille, että STM esti keväällä laitosta tiedottamasta yleisölle maskien käytön merkityksestä ja oikeaoppisesta käytöstä.
Maskikeskustelusta tuli sekava osittain siksi, että koko ajan on puhuttu kaksista eri maskeista. Ministeriö varoitteli keväällä nimenomaan omatekoisista kangasmaskeista, ei nyt hyvin saatavilla olevista kertakäyttöisistä.
Opposition väite siitä, että hallitus olisi johtanut kansalaisia harhaan, on yksiselitteisesti vale. STM kertoi jo huhtikuun alussa, että maskisuositusta ei anneta siksi, että niitä ei ole riittävästi saatavilla. Pääministeri Sanna Marin ei siis kertonut eduskunnan kyselytunnilla viikko sitten mitään uutta.
Kevään sekava viestintä voi kuitenkin vaikeuttaa maskien riittävää käyttöä nytkin, kun suositus niistä on ollut voimassa kaksi kuukautta. Ministeriö vähätteli ja jopa varoitti maskeista, ja painotti muita keinoja.
Hallituksen kannattaisi ottaa kritiikki vakavasti, selvittää kömmähdysten syyt, panna asia jatkoa ajatellen kuntoon ja jättää koronaviestintä sellaisille henkilöille, joiden puheesta saa tolkkua.
Maskilinja oli johdonmukainen, noudatti niiden saatavuutta ja WHO:n suosituksia Suomen tautitilanteen kehityksen huomioon ottaen. Nyt kannattaisi siirtyä keskustelussa eteenpäin talouden ja työllisyyden isoihin kysymyksiin.
Politiikan toimittaja