Uutiset kertovat tartuntaryppäistä niin ravintoloissa kuin yksityisissä juhlissakin. Ristiriita on ilmeinen, kun samaan aikaan omistajat tempoilevat rajoituksia vastaan.
Eivätkä kaikki rajoituksista välitäkään. Bensaa liekkeihin lisäsivät perussuomalaiset. Eduskunnan toinen varapuhemies Juho Eerola (ps.) kirjoittaa Facebookissa, että hänen mielestään ympärivuorokautista aukioloa kannattaa kokeilla.
Harvinaisen tökerö kannanotto eduskunnan toiselta varapuhemieheltä. Viestin vielä ymmärtäisi persurivikansanedustajalta. Eerola pisti peliin eduskunnan arvovallan, ja puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aho säesti.
Logiikka kulkee persujen ajattelussa niin, että mitä enemmän ja pidempään juhlitaan, sitä vähemmän altistutaan. Asiantuntijoiden ajattelu menee toiseen suuntaan.
Yleisimmin koronavirus tarttuu, kun samassa tilassa on joukko ihmisiä ja joukossa on yksi kantaja. Mitä enemmän jätetään tilaa tapaamisille ja kontakteille, sitä enemmän tartuntoja yleensä tulee.
Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) on puhunut talouden ja elinkeinoelämän puolesta. Huoli työpaikoista on vakava ja aiheellinen. Lintilän äänenpainot ovat vaihdelleet koronatapausten lisääntyessä.
Talouden puolustajana hän on ollut napit vastakkain perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) kanssa. Ravintoloiden aukioloajoista käytiin kovaa vääntöä. Syntyi aivan kohtuullinen kompromissi.
Monissa Euroopan maissa ravintolarajoitukset ovat jo kovempia. Hallituksen sopimilla rajoituksilla pyritään estämään täydellinen sulku, joka olisi monelle ravintolayrittäjälle lopullinen isku.
Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) on puhunut viisaasti terveyden merkityksestä taloudelle. Suurin uhka taloudelle olisi koronatautitilanteen äityminen uudelleen epidemiaksi. Se heittäisi kapuloita talouden rattaisiin pahemman kerran.
Suuri osa ihmisistä varoo ilman pakkoakin altistumisia. Taudin levitessä liikkuminen ja normaali rahaa kuluttava elämäntapa typistyy. Eletään omassa kuplassa. Se ole hyväksi ihmisille itselleen eikä taloudelle.
Koronakeskustelu ruokkii myös sukupolvien välistä kuilua. Kevät opetti, että isovanhempia piti suojella tartunnoilta. Nyt tauti leviää aktiivisten nuorten joukossa.
Nuorena voi vielä kuvitella olevansa kuolematon. Kestävänsä yhden koronan mennen tullen, mutta ikääntyneet tietävät olevansa kuolevaisia. Tauti niittää muita useammin ikäihmisiä.
Pelko sairaalapaikkojen täyttymisestä kuplii taas pinnan alla. Tartuntojen kasvaessa yhdeksi ikään kuin tarkastuspisteeksi on asettunut lokakuun puoliväli. Kukaan ei vielä tiedä, miten paljon sairastuneista joutuu sairaalahoitoon. Se tapahtuu viiveellä.
Terveydenhuollosta tulee selkeä, osin helpottavakin viesti. Nyt taudin hoitoon on varauduttu kevättä paremmin. Nyt osataan myös hoitaa koronaa paremmin. Kiitos siitä hoitohenkilökunnalle.
Suomessa ei ole nähty järkyttäviä uutisia kymmenien lääkärien menehtymisestä, kuten keväällä Italiassa tapahtui. Onneksi näin.