Ei tule pieneläkeläisille Antti Rinteen lupaamaa vappusatasta, koska rahat menevät veroja kiertäville italialaisille.
Näin EU-johtajien heinäkuussa sopima elvytyspaketti nyt koetaan. Se näkyy Helsingin Sanomien viime viikolla julkaisemassa mielipidemittauksessa, jossa perussuomalaiset nousi ja kaikki muut hallituspuolueet paitsi vihreät laskivat.
Tutkimusjohtaja Sakari Nurmela Kantar TNS:stä vahvisti HS:lle, että perussuomalaisten tunteisiin menevä argumentaatio EU-paketista on innostanut kahden vaiheilla olevia äänestäjiä sen pariin.
Perussuomalaiset onkin tehnyt sekä puolueena että suuren kansanedustajajoukon toimesta hartiavoimin työtä sen todistamiseksi, että EU-maiden elpymiseen koronan jälkeen tarkoitettu tukipaketti on täysin mätä.
Myös kokoomuksen kannatus laski, vaikka se on muodon vuoksi napissut elvytyspaketin yksityiskohdista. Kokoomuksen EU-kritiikki on niin epäuskottavaa, että perussuomalaisten peesaaminen ei auta tälläkään kertaa.
Entä hallitus ja hallituspuolueet? Lähes täysi hiljaisuus. Pelikenttä jätettiin viikoiksi perussuomalaisille, jotka varmasti hyödyntävät tilannetta koko syksyn. Silloin on myöhäistä yrittää muuttaa mielikuvaa. Julkisuuspeli on jo hävitty.
Hallituksen ja hallituspuolueiden poliittinen viestintä on edelleen tuskastuttavan avutonta. Toiset tykittävät tunteisiin menevää propagandaa, toiset lähettävät kohteliaita lehdistötiedotteita, jos sitäkään.
Eikö hallituksen piirissä vieläkään ymmärretä pelisääntöjen muuttuneen? Pitää vastata samalla mitalla ja samoilla keinoilla, jos aikoo pärjätä. Perussuomalaisilla on ainakin toistakymmentä väsymätöntä spin doctoria tekemässä mielipiteenmuokkausta lähes kellon ympäri ja loma-ajoista välittämättä.
Hallituksella ei ole yhtään edes virka-aikana.
Jyväskylän yliopistossa viikko sitten tarkastetun väitöskirjan mukaan nykyinen mediaympäristö hyödyttää ihmisiä jakavia liikkeitä ja johtajia. Usein takana on populistinen viitekehys.
Tutkijatohtori Ülle Tooden tutkimus vahvistaa sen, minkä jokainen Twitterin seuraaja voi havaita tunnista toiseen: erityisesti sosiaalisessa mediassa autoritäärisiä pyrkimyksiä omaavat johtajat voivat helposti saavuttaa suuria seuraajajoukkoja, joille viestin välittäminen ilman perinteisen median välikättä onnistuu helposti.
Tämä on aiheuttanut myös valeuutisilmiön.
– Aiemmin marginaalissa olleet ääriajatteluun taipuvat johtajat tai ryhmät voivat tällä tavalla vaikuttaa yleiseen diskurssiin aiempaa tehokkaammin levittämällä voimakkaasti värittyneitä tai toisinaan myös valheellisia viestejä.
Tooden mukaan nykyinen kansalaiskäyttäytyminen on useimmiten tunneperäistä.
Onko hallitus tietoinen tästä? Onko sillä itsesuojeluvaistoa reagoida asiaan? Vai todetaanko edelleen, että me emme juokse otsikoiden perässä? Tavallaan se on kunniallista, mutta siinä käy huonosti.
Huomautan vielä, että en ota kantaa elpymispakettiin enkä väitä, että sitä ei saisi kritisoida. Tässä puhutaan vain viestinnästä.