Suomen työpäiväkorjattu bruttokansantuote sukelsi ennakkotietojen mukaan huhti-kesäkuussa 4,9 prosenttia vuoden takaisesta, kertoo Tilastokeskus.
Työllisten määrän ennakoidaan supistuneen noin 3,2 prosenttia vuoden takaisesta. Tehdyt työtunnit olivat työpäiväkorjattuna vähentyneet noin 7,6 prosenttia vastaavasta vuoden takaisesta neljänneksestä.
– Viennin lasku ja palvelusektorin heikko kehitys vetivät kansantalouden tuotannon laskuun toisella neljänneksellä. Kuukausitilastojen perusteella voi arvioida, että huhti-toukokuun kuopan jälkeen talouden elpyminen käynnistyi kesäkuussa, arvioi Handelsbankenin pääekonomisti Timo Hirvonen tiedotteessa.
Suomen toisen neljänneksen bruttokansantuotteen pudotus oli selvästi pienempi kuin monissa muissa Euroopan maissa ja esimerkiksi Ruotsissa.
Tilastokeskuksen mukaan työpäiväkorjattu kansantalouden tuotanto laski kesäkuussa 4,8 prosenttia vuoden takaisesta. Kesäkuun kausitasoitettu tuotanto nousi kuitenkin 0,9 prosenttia toukokuusta.
Hirvonen huomauttaa, että Suomen toisen neljänneksen bruttokansantuotteen pudotus oli selvästi pienempi kuin monissa muissa Euroopan maissa ja esimerkiksi Ruotsissa.
– Kaiken kaikkiaan odotettua pienempi bkt:n pudotus toisella neljänneksellä, ja talouden elpymisen käynnistyminen kesäkuussa niin Suomessa kuin maailmalla asettaa paineita tarkistaa Suomen vuoden 2020 bkt-ennustetta parempaan suuntaan, Hirvonen sanoo.
Viennin vire iso kysymys
Hirvosen mukaan viennin vire on kuitenkin Suomen talouden iso kysymys loppuvuonna. Huolena on, että teollinen kysyntä voi tyrehtyä maailmalla, jos koronan toinen aalto iskee. Samalla Suomen viennin vaikeudet lisääntyvät.
– Teollisuuden tilaustoimitusten pitkät läpimenoajat ovat pitäneet Suomen teollisuustuotannon laskun selvästi muita maita vähäisempänä tänä vuonna.
Hänen mukaansa tilauskanta tukee teollisuuden ja viennin elpymistä loppuvuoden aikana, vaikka uudet tilaukset ovat laskeneet tänä vuonna.