Presidentti Niinistö on jo pitkään nauttinut korkeaa kansansuosiota. Suomessa mittauksia ei manipuloida vallanpitäjien mielen mukaisiksi.
Vankka kansansuosio vahvistaa valtaa. Vallankäytön rajoista on syytä keskustella, vaikka se ei presidenttiä selvästikään miellytä. Hän on suivaantunut vallankäyttöönsä kohdistuneista arvioinneista. Hän antoi sen myös näkyä ja kuulua tällä viikolla MTV:n haastattelussa.
Niinistön väite, että hänen suunsa aiotaan tukkia, oli selkeä ylilyönti. Tästähän ei ole kyse. Keskustelussa ei ole kyse nykyisen presidentin persoonasta.
Aivan kuten Åbo Akademin valtio-opin professori Kimmo Grönlund totesi Helsingin Sanomien haastattelussa: Tässä ei nimenomaan ole kyse siitä, onko Niinistö hyvä tyyppi. Hänen jälkeensä voi tulla joku muu, joka ei ole niin hyvä tyyppi.
Tämä on syytä muistaa. Presidentin on toimittava valtaoikeuksien rajoissa, vaikka se näyttää nykyistä presidenttiä turhauttavan. Presidentti Niinistö tuntuu muistavan hyvinkin tarkkaan, milloin hänen mielestään presidentin olisi ollut suotavaa olla paikalla EU-tapaamisissa.
Keskustelu presidentin valtaoikeuksista ei ole mikään uusi ilmiö. Tätä keskustelua on käyty aikaisempienkin presidenttien aikaan. Presidentin valtaoikeuksia on rajattu normaalin demokratian mittasuhteisiin presidentti Mauno Koiviston kaudesta lähtien, jolloin niitä alettiin riisua.
Presidentin halu olla unilukkarina on korostunut koronakevään aikana. Esittäessään koronaepidemian aikaan eräänlaista nyrkkiä hallituksen tueksi hän astui tontille, joka ei hänelle kuulu.
Hallitus ei myöskään edennyt EU:n ehdottaman komission tukipaketin käsittelyssä Niinistön huolien mukaisesti. Presidentti puuttui poliittisesti vaikeaan EU:n komission ajamaan elpymispakettiin varoitellen velkaantumisesta Kultaranta-keskusteluissa toukokuussa.
Kaikkien tahojen on etenkin kriisin aikaan toimittava valtaoikeuksiensa rajoissa.
Edessä on vielä pitkä keskustelu hallituksen vallankäytöstä koronakriisin aikana, kun saadaan tutkittua tietoa kriisiajan päätöksenteosta. Keskustelu presidentin vallankäytöstä on jo osa tätä prosessia.
sirpa.puhakka@kansanuutiset.fi