Antin pelaamiselle korona-aika on tuonut vain hyvää.
– Kun kaikki koneet ovat olleet kiinni, ei pelaamista ole tarvinnut miettiäkään, hän toteaa.
Anttia automaattipelit ovat kiinnostaneet jo nuoruusvuosista lähtien.
– Välissä on ollut aikoja, että olen elänyt tyytyväisenä ilman minkäänlaista pelaamista. Kymmenen vuotta sitten pelaaminen lähti taas liikkeelle. Elämänvarrella oli tapahtunut kaikenlaista ja lähdin pakoon huonoja juttuja. Sitä kautta se kehittyi riippuvuudeksi.
Pelaamiselle hän alkoi tehdä loppua jo viime vuoden lopulla.
– Kun sitten huomasin ruokakaupassa peleihin ilmestyneen lapun, että koronan vuoksi suljettu, hymy levisi huulille. Ajattelin, että mahtavaa.
”Kun huomasin peleihin ilmestyneen lapun, että koronan vuoksi suljettu, hymy levisi huulille.”
Antti tietää, että lopettaminen on ennen kaikkea kiinni omasta päästä. Koronapandemian tuomat tai muut rajoitteet ja estot eivät sitä yksin tee.
– Olen matkustellut paljon eikä millään muulla maalla ole ollut tällaista organisaatiota rahapelaamiseen kuin Suomella. Ihmiset eivät silti tunnu jäävän siellä mistään paitsi. Korona-aika on tässä suhteessa ollut vähän kuin ulkomailla asuisi. Joskus olen miettinyt, pitääkö muuttaa Englantiin, ettei tarvitse pelata.
Kaupoissa myydään edelleen lottoja ja arpoja, mutta niihin Antilla ei ole ollut kiinnostusta aiemminkaan. Hän tietää, että joillakin pelaaminen on korona-aikaan siirtynyt nettiin, ja hän onkin sulkenut sen mahdollisuuden pois itseltään.
– Olen asentanut puhelimeen ilmaisen sovelluksen, joka estää pelisivustoille pääsyn. Se lähtisi pois vain puhelinlaitetta vaihtamalla.
Antti ei ajattele, että pelaaminen on häneltä kielletty, vaan ettei hänen tarvitse tehdä sitä enää.
– Toivottavasti moni hoksaa, että pelaaminen on turhanpäiväistä, hän miettii korona-aikaa.
Pelaaminen vei ajan ja ajatukset
Pelaamisen lopettaminen on tuonut Antille paljon hyvää. Aikaa on enemmän muuhun ja hän jaksaa huolehtia omasta hyvinvoinnistaan, tehdä vaatehankintoja ja laittaa laadukkaampaa ruokaa. Antti huomasi nopeasti, että raha riittää normaaliin elämiseen. Rahan lisäksi hän haluaa puhua ajasta ja ajatuksista.
– Se energia, mitä käyttää pelaamiseen, on jäätävän iso. Koko hereilläoloaika menee siihen miettimiseen, kun petailee itselleen pelaamisen paikkoja ja keksii valheita muille, ettei jää kiinni.
Hän vertaa ongelmaa kovien huumeiden käyttöön. Kun pelaaja on hävinnyt kaikki rahansa, hän miettii silloinkin, mistä saisi sitä lisää. Pelaamiseen.
Paluu normaalitilaan on riski
Pelikoneiden avautumista poikkeustilan jälkeen Antti pitää uhkana. Pimeät ja hiljaiset koneet eivät ole kiinnostaneet ketään, mutta kun valot taas syttyvät, ne houkuttavat ehkä uusiakin asiakkaita.
– Jos odottaa kuin kuuta nousevaa, että koneet aukeavat, pitäisi silloin hoksata, että pelaaminen on ongelma. Nyt on oikea aika toimia ja tuen piiriin kannattaisi lähteä jo nyt, Antti vinkkaa, sillä mielenkiinto peliongelman ratkaisemiseen voi hiipua houkutusten taas kasvaessa.
Hänen mielestään kannattaa miettiä, mistä on jäänyt paitsi niiden viikkojen aikana, kun koneet ovat olleet kiinni. Hän arvelee, ettei oikeasti mistään.
– Kukaan ei ole syntynyt kolikko kädessä, joten jokaisella on ollut se aika, ettei ole pelannut. Voi olla pelaaja vaikka 50 vuotta, mutta silti on olemassa pelaamaton aika ennen sitä. Mieti, mitä silloin teit eri tavalla ja oliko pelaamaton aika jotenkin huonompaa.
– Olen funtsinut tätä paljon ja aina tullut lopputulokseen, ettei pelaamisesta ole ollut mitään hyötyä, vaikka riippuvuus antaa sen illuusion.
Toive pysyvästä sulusta
Antin kertomaa tukee myös tuore selvitys. Pelirajat’on, Pelituki ja Päihdelinkki kysyivät korona-ajan vaikutuksia ongelmalliseen rahapelaamiseen ja tulos oli, että moni ongelmapelaaja on pystynyt vähentämään rahapelaamistaan.
Nettikyselyssä selvitettiin ongelmallisesti pelanneiden ja heidän läheistensä omia kokemuksia tilanteesta. Kyselyyn vastasi 214 ongelmapelaajaa ja 53 läheistä.
Suuri merkitys on ollut pelikoneiden sulkemisella ja vain pieni osa kyselyyn vastanneista kertoi siirtyneensä korvaamaan niitä muilla peleillä.
Erityisesti vielä toipuvat vastaajat kertoivat pelimahdollisuuksien kaventumisen tukevan heitä päätöksessään pelaamattomuudesta. Vastauksissa toistui toive peliautomaattien pysyvästä sulusta poikkeusajan päätyttyäkin.
Rahapelejä viimeisen kuukauden aikana pelanneet kuvasivat pelaamisen tai pelihoukutusten lisääntymisen syiksi muun muassa ahdistuksen, stressin, yksinäisyyden, työttömyyden, tekemisen puutteen ja lisääntyneen ajanvieton kotona.
Huolissaan ja epävarmoja vastaajat olivat poikkeustilanteen jälkeisestä ajasta ja pelaamisen hallinnasta silloin.
Osalla tilanteet kriisiytyneet
Koronan aiheuttama poikkeusaika on näkynyt myös Peluuri-toiminnassa monin tavoin.
Pelikoneiden sulkeminen ensin ilahdutti, mutta monien asiakkaiden tilanteet ovat olleet entistä hankalampia ja yhteydenottajilla on ollut aikaisempaa enemmän pahasti kriisiytyneitä tilanteita.
– Monilla peliongelmiin kiinnittyy nyt myös koronaan liittyviä huolia, kuten lomautuksia ja irtisanomisia sekä huolta omasta tai läheisten terveydestä, yksikön päällikkö Inka Silvennoinen Peluurista kertoo.
Nettipelaamiseen liittyvät yhteydenotot ovat selkeästi korostuneet suhteessa kivijalassa tapahtuvaan pelaamiseen. Osa asiakkaista on kertonut siirtyneensä pelaamaan netissä tai lisänneensä pelaamistaan netissä.
– Ihmiset ovat nyt enemmän kotona ja koneen ääressä, joten riskinä on, että nettipelaamiseen liittyvät ongelmat lisääntyvät. Tämä voi lisätä myös rahapelaamiseen liittyviä talousongelmia, koska ainakin Peluurin asiakkailla isot pelivelat keskittyvät erityisesti nettipelaajille, Silvennoinen huomioi.
Moni Peluurin asiakas on kokenut etenkin kauppojen rahapeliautomaattien sulkemisen suurena helpotuksena ja moni uskoo pelaamisen lopettamisen olevan nyt mahdollista. Asiakkaat kertovat kokevansa kaupassa käymisen nyt helpompana, koska ei tarvitse pelätä pelaamaan retkahtamista.
Normaalielämään siirtymisessä on riskinsä. Inka Silvennoinen toivoo, että mahdollisimman moni onnistuu lopettamaan ongelmia aiheuttavan rahapelaamisen nyt pysyvästi.
– Tämä pakollinen tauko tarjoaa hyvän mahdollisuuden pysyvään muutokseen ja avun hakemiseen. Riskinä on, että jos luotetaan vain ulkoisen houkutuksen poistumiseen eikä omaa tilannetta ja suhdetta rahapeleihin työstetä, voi pelaaminen riistäytyä käsistä entistä pahemmin rahapeliautomaattien avauduttua.
Jos pelaaminen huolettaa
Peluurin auttava puhelin 0800 100 101 on avoinna arkisin klo 12–18, lisätietoa osoitteesta peluuri.fi. Palvelut ovat valtakunnallisia, maksuttomia ja luottamuksellisia.
Rahapelaajille ja läheisille apua ja vertaistukea tarjoavat Tiltti, Pelirajat’on, Nimettömät Pelurit ja KokeNet
Päihdelinkki tarjoaa tietoa ja tukea päihteistä ja riippuvuuksista. Päihdelinkistä löytyy kattavan tietopankin lisäksi testejä, oma-apusisältöjä, vertaistukea ja neuvontapalvelu.
Raipe rahapelipäiväkirja on nettityökalu, joka auttaa pelaajaa luomaan itselleen sopivia pelirajoja tai tarvittaessa lopettamaan pelaamisen kokonaan.
Haastateltava esiintyy jutussa nimellä Antti. Se ei ole hänen oikea nimensä.