Ruanda on afrikkalaisittain pieni valtio, asukkaitakin vain 12 miljoonaa. Sijaintinsa ja valtionjohdon linjausten vuoksi sillä on mahdollisuus kasvaa paljonkin kokoaan suuremmaksi.
Ruanda tavoittelee vihreää kasvua ja samalla pääsyä korkean tulotason maiden joukkoon. Tavoitteen saavuttamiseksi on haettu yhteistyökumppaneita muun muassa Italiasta. Vetovoimatekijäksi on havaittu maan jäsenyys Itä-Afrikan yhteisössä (EAC), johon kuuluvat Ruandan lisäksi Burundi, Etelä-Sudan, Kenia, Tansania ja Uganda.
EAC:n yhteenlaskettu väestömäärä on yli 100 miljoonaa, joten se on markkina-alueena jo huomattavasti pelkkää Ruandaa houkuttelevampi. Lisäksi Ruandan rajanaapurissa Kongon demokraattisessa tasavallassa elää 80 miljoonaa ihmistä.
Sähkö mahdollistaa esimerkiksi jäähdytysjärjestelmät, joiden avulla maataloustuotteet säilyivät tuoreina kauemmin.
– Ruandaan investoiminen avaa siis mahdollisuuden viedä tavaraa muihin EAC-maihin, myös suurten järvien alueelle, Ruandan yksityissektorin liiton (PSF) toiminnanjohtaja Yosam Kiiza sanoo.
Italialainen liiketoimintamalli Afrikassa
Kiiza oli yksi Ruandan ympäristöviraston (REMA)===https://www.rema.gov.rw/index.php?id=2 ja Global Green Growth Instituten (GGGI) kesäkuun alkupuoliskolla järjestämän nettiseminaarin osallistujista. Online-keskustelujen tähtäimessä oli edistää vihreän teknologian siirtoa ja yritysyhteistyötä Italian ja Ruandan välillä.
Kiizan mukaan PSF haluaa investointeja, jotka tarjoavat vihreän kasvun ratkaisuja ensisijaisesti kansanterveyteen, ilman puhtauteen ja ympäristön ennallistamiseen sekä kestävää kehitystä edistävien työpaikkojen luomiseen turismiin, liikenteeseen, maatalouteen ja teollisuuteen.
– Italian liike-elämä on valmis vastaamaan tähän haasteeseen, Assolombardan pienteollisuusyhdistyksen johtaja Alessandro Enginoli vakuuttaa. Assolombarda on Italian Lombardian alueen yksityissektorin paikallisyhdistys.
– Italia tunnetaan suuresta pienten ja keskisuurten yritysten määrästä. Italialainen liiketoimintamalli on täydellinen afrikkalaisiin tarpeisiin, se luo paikallista kehitystä ja työpaikkoja, Enginoli sanoo.
Maaseudun sähköistäminen vähentää kaupunkien vetovoimaa
Uusiutuvaan energiaan keskittyvä itsenäinen investointialusta Absolute Energy on jo raivaamassa tietä kohtuuhintaiselle energialle Ruandassa.
– Tehtävää on valtavasti. Tarvitaan koneita, muutosta, jätteiden vähentämistä ja paikallista työtä niin paljon kuin mahdollista, jotta ihmiset eivät muuttaisi kaupunkeihin ja hylkäisi maaseutua, Absolute Energyn toimitusjohtaja Alberto Pisanti sanoo.
Sähköistäminen on yksi keino vähentää kaupunkien houkuttelevuutta. Sähkö mahdollistaa esimerkiksi jäähdytysjärjestelmät, joiden avulla maataloustuotteet säilyivät tuoreina kauemmin. Sadonkorjuun jälkeiset menetykset pienenevät ja tuotteista markkinoilla saatava hinta kasvaa.
Ei kärsimättömille
Liiketoiminnan kannalta sähköistettykin maaseutu on vaativa, eikä Ruanda välttämättä muutenkaan ole edes italialaiselle yrittäjälle helppo ympäristö. Kärsivällisyyttä vaaditaan.
– Jos haluat tehdä nopeasti rahaa, Ruanda ei ole sinua varten, Giovanni Davite sanoo. Davite johtaa ja puoliksi omistaa isänsä vuonna 1969 perustaman Kipharman, jonka liikevaihto on nykyään 12 miljoonaa euroa.
Davite kiittää Ruandaa vakaaksi mutta nopeasti kasvavaksi maaksi, jonka johdolla on vahva näkemys maan suunnasta. Vaatevalmistajien ryhmä AMG:n puheenjohtaja Diane Mukasahaha puolestaan on kiitollinen hallitukselle, joka kielsi kierrätysvaatteiden tuonnin ja näin loi mahdollisuuksia paikalliselle tekstiiliteollisuudelle.
– Yhdessä vuodessa AMG on luonut 500 uutta työpaikkaa, Mukasahaha kertoo.