Ainoastaan epidemiatilanne määrittelee sen, voiko Suomi purkaa matkustusrajoituksia useampien maiden kanssa, sanoo pääministeri Sanna Marin (sd.). Marin ei usko, että Ruotsin rajan rajoituksia voidaan purkaa, jos tautitilanne on nykyisenkaltainen.
Hallitus harkitsee tänään matkailurajoitusten purkamista aiempaa reippaammin. Tällä hetkellä matkustamista suositellaan vain Baltiaan, Tanskaan, Norjaan ja Islantiin.
– Jos se (Ruotsin tautitilanne) on nykyisenkaltainen ja paheneva, en usko, että matkustusrajoituksia höllennetään. Mutta tietenkin me kaikki toivomme, että tautitilanne paranisi Ruotsissa ja pääsisimme palaamaan normaalimpaan kanssakäymiseen myös tältä osin, Marin sanoi ennen hallituksen neuvotteluita Säätytalossa.
Hän kehotti ihmisiä yhä tarkkaavaisuuteen, koska riski on olemassa.
– Me katsomme nimenomaisesti epidemiatilannetta ja siihen pohjaten teemme päätöksiä. Tässä tautitilanteessa mikään muu mittari ei oikeastaan ole merkitsevä.
Ruotsin rajan yli Suomeen pääsee jo nyt monin eri syin. Hallitus linjasi edellisviikolla, että sallittuja syitä ovat työn ohella esimerkiksi perheasia, henkilökohtainen syy tai mökin omistaminen.
Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r.) mukaan tahtoa rajojen avaamisen kyllä olisi.
– Samalla on huoli siitä, tuleeko toinen aalto syksyllä. Tässä on hallituksella aika tiukka paikka löytää sopiva tasapaino. Samalla kun höllennetään rajoituksia pidetään huolta siitä, että ei jouduta kovaan toiseen aaltoon.
Saksan koronatilanteessa takapakkia
Ennakoitua pidempään vieneissä neuvotteluissa pohditaan muun muassa Saksan tilannetta. Päätöstä rajoitusten keventämisestä saattaa vaikeuttaa pahentunut koronatilanne Saksan Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa. Güterslohin alueella joudutaan ottamaan uudelleen käyttöön rajoituksia. Muun muassa baarit ja kuntosalit suljetaan.
Rajoitukset määrättiin sen jälkeen, kun yli 1 500 työntekijää sai koronavirustartunnan teurastamolla Rheda-Wiedenbrückin kaupungissa.
Viime viikolla ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) arvioi, että rajoitusten helpotuksia jatketaan joidenkin maiden osalta, jos vain tautitilanne pysyy maltillisena. Sellaisten maiden välillä ei hänen mukaansa ole syytä pitää rajoituksia, joissa tautitilanne on jo Suomea parempi tai kontrollissa. Ainakin Saksasta on kyselty Suomen aikeista laajentaa matkustussuositustaan nykyisestä.
Venäjän vastaisella rajalla rajoitukset jatkuvat aiemmalla päätöksellä 14. heinäkuuta saakka.
Etätyösuositusta pohditaan
Hallituksen neuvotteluissa käsitellään tänään myös yli 70-vuotiaille annettuja ohjeita sekä etätyösuositusta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) voimassa olevan suosituksen mukaan iäkkäitä suositellaan pitämään yhteyttä läheisiin ja ystäviin puhelimella tai muulla tavoin etänä. Esimerkiksi kaupassa olisi hyvä pitää vähintään 1–2 metrin turvaväli muihin ihmisiin, ja asiointia ruuhka-aikaan suositellaan välttämään. Kasvotusten tapaamisissa on pidettävä huoli kahden metrin turvavälistä.
– Jokainen käyttää omassa elämässään harkintaa huomioiden oman ja kanssaihmisten terveyden. Valitettavasti tauti on ikääntyneille mahdollisesti vaarallinen ja voi aiheuttaa jopa kuolemaan johtavat oireet, Marin sanoi.
THL päivitti yli 70-vuotiaille annettuja ohjeita toukokuun 19. päivä. Tuolloin kiinnitettiin erityistä huomiota siihen, miten yhteydenpitoa läheisiin voidaan pitää turvallisesti sekä miten omaa hyvinvointia voi ylläpitää poikkeusoloissa.
Etätyösuositusta oli tarkoitus arvioida vasta kesän jälkeen uudelleen, mutta se onkin jo tänään asialistalla.
Hetemäen ryhmältä odotettiin konkretiaa
Ministerit harkitsevat myös, mihin toimiin he ryhtyvät kansliapäällikkö Martti Hetemäen exit-työryhmän antamien suositusten pohjalta. Hetemäen ryhmä on pohtinut Suomen talouden tervehdyttämistä koronakriisistä. Marin toivoi aiemmin, että ryhmä antaisi konkreettisempia esityksiä ennen juhannusta.
– Olisin toivonut, että olisimme jo saaneet ehkä konkreettisempiakin esityksiä näihin neuvotteluihin. Mutta ymmärrän hyvin myös sen, että koska näkymä on vielä sumea ja usvainen ja toimintaympäristössä on paljon epävarmuuksia, jatkotyötä tarvitaan.