Talouspoliittinen keskustelu koronan vaikutuksista hallitusohjelmaan ja kansantalouteen velloo, mutta kansalaiset ottavat rauhallisesti. Suuri osa kansalaisista pitää hallituksen toimia koronan talousvaikutusten lievittämiseksi sopivina.
Kesäkuun puolivälissä tehdyn kyselyn mukaan kansalaisista peräti 59 prosenttia Helsingin Sanomien Kantar TNS:llä teettämään kyselyyn vastanneista piti hallituksen talouspoliittisia toimia sopivina. Vain reilu kymmenen prosenttia löytyi ääripäistä eli taloustoimet olivat liian vähäisiä tai liiallisia.
Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki ennakoi KU:n haastattelussa syyskuun budjettiriihestä tulevan hyvin vaikean.
Yli puolet kokoomuksen kannattajista antoi tukensa hallituksen taloustoimille.
– Jokainen ymmärtää, että syksyllä tarvitaan toimia, joilla saadaan talous pyörimään ja sitä kautta ihmisille uskoa tulevaan. Olisi talouspoliittisesti täysin väärä hetki ryhtyä mihinkään massiivisiin sopeutustoimiin, totesi Arhinmäki juhannuksen alla.
Myös pääministeri Sanna Marin (sd.) totesi Iltalehden juhannushaastattelussa, ettei sopeuttamistoimien aika ole vielä budjettiriihessä.
Vasemmisto ja vihreät tyytyväisimpiä
Hallituksen tähän mennessä tekemien koronaepidemian taloudellisten seurausten hoitoon tyytyväisimpiä ovat yllättäen vihreiden ja vasemmistoliiton kannattajat. Näiden 80 prosentin kannatusluvut peittoavat jopa pääministeripuolueen, demarien kannattajien näkemykset, 77 prosenttia kolmella prosenttiyksiköllä.
Keskustan kannattajat ovat puolueen ympärillä velloneisiin kohuihin ja hallitushaluepäilyihin nähden 65 prosentin tyytyväisyysasteellaan kannoissaan yllättävänkin yksituumaisia. Epäilyn talouspolitiikkaa kohtaan olisi voinut olla kovempikin.
Myös opposition luvut ovat yllättävän kovia. Yli puolet kokoomuksen kannattajista antoi tukensa hallituksen taloustoimille. Perussuomalaisista lähes 38 prosenttia piti talouteen kohdistunutta tukea liian vähäisenä. Perussuomalaiset ovat yleensä asiassa kuin asiassa ääripäässä.
Leikkaukset eivät käy budjettiriihessä
Hallituksen ja opposition kannattajien tyytyväisyysluvut kertovat, ettei oppositio ole kyennyt haastamaan yrityksistään huolimatta hallitusta. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on vaatinut kirjoittamaan hallitusohjelmaa uusiksi.
Suomen Kuvalehden juhannushaastattelussa Marin totesi hallitusohjelmasta: ”En usko, että sitä kirjoitetaan laajasti uusiksi. Sitä tarkastellaan, koska meillä on iso taloudellinen haaste, joka johtuu koronasta, reaalitalouteen iskeneestä sokista ja kasvaneesta velanotosta.
Marin totesi olevan ”rakenteellisia haasteita”, joita hän ei halunnut kuitenkaan yksilöidä. Julkisuudessa on pyöritetty listaa sote-uudistuksesta, työttömyysturvan porrastuksesta, työurien pidentämisestä sekä eläkeiän korottamisesta.
Näihin kestoaiheisiin Marin ei ottanut kantaa, vaan totesi niiden olevan hallituksessa yhteisesti sovittavia asioita. Joka tapauksessa tulot, menot ja rakenteelliset kysymykset ovat syksyn budjettiriihessä hallituksen pöydällä.
Iltalehden haastattelussa Marin väläytti veronkorotuksia, jos ”jokin hallituspuolue esittäisi suuria budjettileikkauksia”. Budjettileikkaukset ovat nousseet säännöllisesti esiin keskustan toimesta. Keskustelua säästöistä rauhoittanee Matti Vanhasen (kesk.) valinta valtiovarainministeriksi.