Hallitus on rajoittamassa Yleisradion mahdollisuuksia julkaista tekstimuotoisia uutisia verkossa. Liikenne- ja viestintäministeriössä valmisteltu esitysluonnos lähti lausuntokierrokselle tänään tiistaina. Luonnoksen mukaan Yleisradio ei enää pääosin saisi julkaista tekstisisältöä, johon ei liity ääntä tai liikkuvaa kuvaa.
Rajoitus ei koskisi STT:n tuotantoa, kiireisiä uutistilanteita, vähemmistökielisiä palveluja, viranomaistiedotteita eikä kulttuuri- ja oppimissisältöjä.
Ehdotettujen muutosten taustalla on Medialiiton EU:n komissiolle pari vuotta sitten tekemä kantelu. Se pyysi kesäkuussa 2017 Euroopan komissiota ratkaisemaan, saako julkisia varoja käyttää sellaisten tekstimuotoisten journalististen verkkosisältöjen tuottamiseen, jotka eivät liity julkisen palvelun yleisradio-ohjelmistoihin.
Kantelun mukaan Ylelle annettu rahoitus on tekstimuotoisten sisältöjen osalta ollut käytännössä EU:n valtiontukisääntöjen vastaista.
Liikenne- ja viestintäministeriön syksyllä 2017 antamassa vastineessa katsottiin, että Yleisradion julkaisema tekstimuotoinen sisältö on osa julkisen palvelun yleisradiotoimintaa.
Komissio on käsitellyt asiaa toistaiseksi vain epävirallisella tasolla.
Nyt lausuntokierrokselle lähteneen esityksen ministeriö valmisteli kevään aikana.
Verkkosivut suosituin uutislähde
Ministeriö on heikentämässä Ylen uutispalvelua tilanteessa, jossa uutismedioiden verkkosivut ovat nousseet suosituimmaksi uutislähteeksi. Suomalaisista 68 prosenttia menee suoraan uutismedioiden verkkosivuille ja sovelluksiin etsiessään uutisia, ilmenee tänään julkaistusta Oxfordin yliopiston Reuters-instituutin Digital News Report 2020 -kyselytutkimuksesta.
Verkosta ylipäänsä uutisia kertoo seuraavansa jo useampi kuin perinteisistä uutislähteistä.
Yleisradion uutis- ja ajankohtaisohjelmien verkkosivut olivat viime vuonna Suomen kolmanneksi suosituin uutislähde. Ne tavoittivat keskimäärin 3 378 807 henkilöä kuukaudessa. Edellä olivat vain Ilta-Sanomat ja Iltalehti.
Maakuntalehdistä vain Kaleva ja Aamulehti ylittivät miljoonan kävijän rajan.
Medialiitto perustelee kantaansa sillä, että yleisradioyhtiön laaja-alainen julkisesti rahoitettu tekstimuotoisten verkkosisältöjen tarjonta vääristää kilpailua mediamarkkinoilla ja vaarantaa moniäänisen median tulevaisuuden.
Liiton mukaan Yleisradion tekstimuotoinen verkkojournalismi on laajuudeltaan poikkeuksellista niin pohjoismaisesta kuin laajemmasta eurooppalaisesta näkökulmasta arvioituna.
Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan ehdotettu muutos voi näkyä kansalaisille pienempänä maksuttoman verkossa julkaistun journalismin määränä. Vaikutusta ei kuitenkaan pidetä merkittävänä, koska maksutta saatavilla olevaa tekstimuotoista sisältöä on tarjolla myös muiden medioiden kautta.
Lausuntokierros kestää elokuun viimeiseen päivään asti.