Koronakriisissä siirrytään uuteen vaiheeseen touko-kesäkuun kuluessa. Ensin avautuvat koulut ja kesäkuussa lievennetään kokoontumisrajoituksia, mikä mahdollistaa monien paikkojen avautumisen rajoitusten kuitenkin säädellessä toimintaa.
Hallitus painottaa koronatilanteen olevan edelleen vakava. Käsi on hätäjarrulla, ja tarvittaessa rajoituksia tiukennetaan, jos epidemia lähtee leviämään ja uhkaa terveydenhuollon kapasiteettia.
Nyt koronaepidemian arvioidaan elävän suvantovaihetta. Samaan aikaan asiantuntijat puhuvat uudesta tautihuipusta, joka skenaariosta ja puhujasta riippuen voi ajoittua johonkin ajankohtaan ensi kesän ja talven flunssakausien väliin.
Edelleen hallitus painottaa riskiryhmien suojelemisen tarvetta. Riskiryhmään lasketaan kaikki yli 70-vuotiaat, mikä turhauttaa tämän ikäisiä aktiivisia ja perusterveitä kansalaisia. Yksinäisyyskin on kuolettavaa.
Perustellusti kysytään, että miksi yli 70-vuotiaita kohdellaan yhdenmukaisena joukkona. Iän sanotaan olevan jo itsessään riski suomalaisten, mutta myös muualta maailmasta saatujen covid-19 -tapausten tiedon perusteella.
Ikääntyvien ja vanhusten omaehtoisen karanteenimotivaation kannalta on olennaista tiedon lisääminen. On avattava, että altistaako ikä biologisista syistä tartunnalle vai onko ikä ja perussairaudet yhdistettynä vaarallinen paketti. Tästä ei ole nyt selkeää tietoa.
Mediassa ja sosiaalisessa mediassa leviävät sairauskertomukset ovat ahdistavaa luettavaa, ellei samaan aikaan kerrota tietoa, jonka pohjalta voi muodostaa oman näkemyksensä. Eri ikäluokissa on jo tautitapauksia niin paljon, että niistä tulisi kertoa nykyistä avoimemmin tilastotietoja.
Päivittäisten tartuntojen, sairaalahoidossa olevien ja teho-hoidettavien määrät antavat liian kapean kuvan. Kansalaiset ovat noudattaneet rajoituksia kiitettävästi.
Olisi kohtuullista, jos terveydenhuollon viranomaiset avaisivat julkisuudessa olevien lukujen taustoja. Perusteltu tieto auttaa noudattamaan yhä enemmän omalla vastuulla olevia rajoituksia.
sirpa.puhakka@kansanuutiset.fi