”Entä sitten?” vastasi presidentti Jair Bolsonaro arvostelijoilleen nimitettyään itselleen läheiset henkilöt oikeusministeriksi ja liittovaltion poliisin päälliköksi. Tulossa on lisäksi mieluisan henkilön valinta turvallisuusministeriksi, jolle kuuluvat tehtävät ovat olleet oikeusministerin hoidettavina.
Uusi oikeusministeri on aikaisemmin syyttäjänä toiminut André de Almeida Mendonca. Hänen valinnallaan Bolsonaro pyrkii vahvistamaan asemaansa, sillä tiukan konservatiivinen oikeusministeri on myös evankelikaalisen kirkon saarnaaja. Juuri evankelikaalit ovat Bolsonaron vahvimpia tukijoita.
Liittovaltion poliisin päällikön tehtävän sai vajaan vuoden turvallisuuspalvelun päällikkönä toiminut Alexandre Ramagem. Hän on Bolsonaron poikien luotettu ja läheinen ystävä yhteisen valokuvausharrastuksen kautta. Ramagem vastasi Bolsonaron vaalikampanjan turvallisuusjärjestelyistä sen jälkeen, kun tätä oli puukotettu yleisötilaisuudessa.
Bolsonaron kannattajien ydinjoukkoa ovat evankelikaalit, jotka ovat kasvattaneet vaikutustaan katolilaisuuden kustannuksella.
Bolsonaron pojan pidätys valmisteilla
Päivälehti Folha de São Paulo kertoi liittovaltion poliisin olleen valmistelemassa Carlos Bolsonaron, presidentin pojan, pidättämistä juuri ennen kuin presidentti erotti poliisipäällikkö Maurício Valeixon.
Carlos Bolsonaron epäillään johtaneen ryhmää, joka levitti sosiaalisessa mediassa valeuutisia ja organisoi vihakampanjoita Bolsonaron vastustajia ja oikeuslaitoksen tuomareita kohtaan.
Toinen presidentin pojista, Flávio Bolsonaro, on epäiltynä salaisista liiketoimista rikollisten ryhmien kanssa. Kyse on puolisotilaallisesta miliisistä, joka tosiasiassa hallitsee kokonaista Rio de Janeiron kaupunginosaa ja valvoo siellä tapahtuvaa huumekauppaa.
Bolsonarolla vielä vahva tukijoukko
Bolsonaroon kohdistuu epäilys oikeustoimien estämisestä ja virka-aseman väärinkäytöstä. Liittovaltion poliisilla on 60 vuorokautta aikaa selvittää epäilysten taustalla olevien entisen oikeusministerin Sérgio Moron esittämien väitteiden paikkansapitävyys. Moro kertoi tiedotusvälineille, että hänellä on äänitteitä keskusteluista Bolsonaron kanssa.
Jos esitutkinta johtaa syytteen nostamiseen Bolsonaroa vastaan, se on mitä ilmeisimmin alkuna myös presidentin viraltapanolle.
Entinen presidentti Fernando Henrique Cardoso, joka aikaisemminkin on useasti kritisoinut Bolsonaron tekemisiä, sanoi lehtihaastattelussa tämän ”kaivavan omaa hautaansa” viimeaikaisilla toimillaan.
Tuoreimpien mielipidetiedustelujen mukaan Bolsonarolla, joka on menettänyt kannatustaan, on kuitenkin edelleen vankka tuki takanaan. Kolmannes brasilialaisista arvioi hallituksen toimivan hyvin tai erittäin hyvin.
Ydinjoukkoa ovat kristityt evankelikaalit, jotka ovat kasvattaneet vaikutustaan väestön keskuudessa katolilaisuuden kustannuksella. He olivat erittäin aktiivisesti nostamassa Bolsonaroa valtaan, ja heidän tukensa hän pyrkii kaikin keinoin säilyttämään.
Korona syö kannatusta
Ilman sotilaiden myötävaikutusta Bolsonaro ei olisi presidentti, ja syystä voi sanoa, että heidän armostaan hän voi jatkaa niin kauan kuin tukea riittää.
Kyseisen mielipidetiedustelun mukaan oikeudenkäynnin aloittamista Bolsonaroa vastaan tukee 45 prosenttia vastaajista ja vastustaa 48 prosenttia. Presidentin eroamista tehtävästään kannattaa 46 prosenttia brasilialaisista, kun taas puolet vastustaa.
Koronaepidemian pahenemisen arvioidaan edelleen syövän Bolsonaron kannatusta. Itsekin hän näyttää sitä ehdoin tahdoin edesauttavan.
Toimittajat tiukkasivat Bolsonarolta tiistaina näkemystä koronatilanteeseen, kun vuorokaudessa oli kuollut 474 brasilialaista ja pahimmin kärsineissä kaupungeissa joudutaan menehtyneitä hautaamaan joukkohautoihin.
Ja mitä Bolsonaro vastasi: ”Ja? Olen pahoillani. Mitä minun pitää tehdä? Olen messias, mutta en saa aikaan mitään ihmettä.” Bolsonaro leikitteli toisella etunimellään, joka on Messias.