– Olen täällä loukussa. En saa tukia, työt menivät alta, mutta vuokrat ja lukukausimaksut pitää edelleen maksaa, kertoo Dasha Che huolestunut ilme kasvoillaan.
Venäjältä Yhdysvaltoihin 19-vuotiaana muuttanut Dasha ihmettelee, kuinka eriarvoinen tilanne koronakriisi on joillekin väestönryhmille. Suomessa asuu edelleen paljon ihmisiä, jotka eivät ole oikeutettuja tukiin, vaikka tulovirrat ovat loppuneet täysin.
Euroopan ulkopuolelta Suomeen tulleiden opiskelijoiden taloudellinen pärjääminen on koronan myötä vaakalaudalla. Taiteen maisteriopintoja suorittava Dasha muistuttaa, että EU:n ulkopuolelta tulevilla opiskelijoilla on paljon piilokuluja, joista monet eivät ole edes tietoisia.
– Sen lisäksi, että en ole oikeutettu Kelan myöntämiin tukiin joudun osoittamaan maahanmuuttovirastolle vuosittain, että tililläni on noin kuusituhatta euroa rahaa. Hakemusten tekeminen ei myöskään ole ilmaista. Onneksi minulla on hieman säästöjä, mutta ne eivät kauaa kestä.
– Tuntuu, että olemme näkymättömiä tällä hetkellä, Dasha lisää.
Aktivistiksi itseään kutsuva Dasha kertoo, että on aloittanut addressin keräämisen ongelman esille tuomiseksi. Sen on allekirjoittanut 123 opiskelijaa pääkaupunkiseudun korkeakouluista.
Opiskelijat pyytävät oppilaitoksia ja vuokranantajia apuun
Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiön mukaan yhteydenottoja kansainvälisiltä opiskelijoilta vuokrakustannuksien helpottamiseksi on tullut noin viisikymmentä. Opiskelija-asuntosäätiö on yleishyödyllinen ja ei tavoittele voittoa, joten mahdollisuuksia vuokran alentamiseen ei ole.
– Kansainvälisiltä opiskelijoilta on tullut pyyntöjä vuokranmaksun lykkäämisestä tai helpotusten saamisesta. Yksittäistapauksissa voimme antaa tiettyä maksuaikajoustoa, mutta emme voi lähteä tekemään tätä laajassa mittakaavassa, kertoo HOAS:n toimitusjohtaja Matti Tarhio.
– Kansainvälisten opiskelijoiden osalta olemme olleet yhteydessä yliopistoihin.
Opiskelijoiden mukaan viestintä on ollut puutteellista ja epäselvää.
– Olin yhteydessä HOAS:n, josta minut ohjattiin Kelaan ja tämän jälkeen minut ohjattiin takaisin HOAS:n. En ole edes oikeutettu Kelan tukiin, kertoo Dasha.
Yliopistoa on pyydetty apuun vaikeaan tilanteeseen. Lukukausimaksuihin on luvattu ensi syksyksi helpotusta, mutta Dasha epäilee sen riittävyyttä, jos kriisi jatkuu pitkään.
– Syksyn helpotus lukukausimaksuun ei todennäköisesti riitä, koska talouden vaikutukset tulevat näkymään pitkään. En tiedä milloin voin aloittaa työskentelyn tai voinko edes suorittaa tutkintoani loppuun tämän tilanteen takia.
Tilanne koettelee henkistä jaksamista
Samassa tilanteessa on myös molemmat työnsä koronan takia menettänyt Pakistanilainen Zahrah Ehsan, 31. Aalto-yliopistossa maisteritutkintoaan suorittava Zahrah ei myöskään ole oikeutettu Kelan tukiin.
– Tämä on todella rankkaa aikaa ja jaksamiseni on koetuksella. Viimeisimmän vuokranmaksun jälkeen minulle jäi käteen naurettava määrä rahaa ja en tiedä kuinka pärjään.
Zahrah kertoo läheistensä olevan huolissaan hänen jaksamisestaan.
– Toivoisin vain, että suomalainen yhteiskunta pitäisi meistä huolen näinä vaikeina aikoina.
Dasha jakaa kokemukset raskaasta arjesta ja yhteiskunnan ulkopuolelle jäämisestä. Etenkin perheen asuessa toisella puolella maapalloa.
– Yhdysvalloissa asuva äitini on vakavasti sairas. Suunnittelin lähteväni takaisin kotiin, mutta rajat sulkeutuivat nopeasti. Toisaalta olen tyytyväinen, koska koronakriisi on siellä todella paha tällä hetkellä.