Juuri kun Euroopan unionin pitäisi toimia yhdessä, se näyttää halvaantuneen täysin. Jäsenmaat eivät pysty yhteisiin toimiin koronavirusta vastaan. Jokainen hoitaa kriisiä yksin ja itsekkäästi. Yhteisön solidaarisuus on jäänyt pelkiksi julistuksiksi.
Käännettä alkoi tapahtua vasta viime viikonloppuna. Saksa alkoi lennättää koronapotilaita tehohoitoon kriisistä pahiten kärsineestä Italiasta sekä Ranskasta. Pitäisi olla itsestään selvää, että jäsenmaat auttavat toisiaan selviämään kriisistä, ulkoministeri Heiko Maas sanoi.
Kriisin alkuvaiheessa maaliskuun alussa Italia pyysi muilta unionimailta apua koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Pyyntöön lähettää kasvosuojuksia ja muita suojaustarvikkeita ei vastannut kukaan, mutta osa jäsenmaista määräsi ne vientikieltoon.
EU oli ja on huonosti varautunut pandemiaan. Terveysasioista vastaa kukin jäsenmaa itse. Unionilla ei ole mitään kättä pidempää.
Koronakriisissä tulee jälleen näkyväksi myös unionin pohjoisten ja eteläisten jäsenmaiden kuilu. Pohjoiset vastustavat yhteisvastuun kasvattamista kriisin hoidossa, eteläiset vaativat sitä. Railo näkyy suhtautumisessa EKP:n pääjohtajan Christine Lagarden esitykseen koronabondeista, jotka olisivat yhteisvastuullista velkaa kriisin taloudellisen puolen hoitamisessa.
”Italian ja Espanjan auttaminen ruokkii populismia pohjoisessa, auttamatta jättäminen puolestaan EU-vastaisuutta etelässä”, kiteytti poliittisen talouden tutkija Antti Ronkainen.
Nyt on kuitenkin kysymys isommista asioista kuin vain EU-vastaisuudesta. Italian korkein johto on jo väläyttänyt avoimesti EU:n hajoamista.
”Jos Eurooppa ei pysty nousemaan sille tasolle, jota tämä tilanne vaatii, koko Euroopan nykyinen rakenne menettää merkityksensä ihmisille”, pääministeri Giuseppe Conte sanoi.
Niin kuin tässä ei olisi kylliksi, EU:n jäsenmaa Unkari lakkasi maanantaina olemasta demokratia. Kaikki valta on nyt pääministeri Viktor Orbánilla ilman takarajaa. EU:sta ei kuulunut pihaustakaan, kun diktatuuri palasi Eurooppaan.
kai.hirvasnoro@kansanuutiset.fi