Koronavirus on kiihdyttänyt ja tulee entisestään kiihdyttämään vuoden 2008 jälkeen alkanutta kapitalismin kriisiä, sanoo Kreikan entinen valtiovarainministeri Gianis Varoufakis. Varoufakis kommentoi koronaviruksen vaikutuksia perustamansa DiEM25-järjestön videolla.
Varoufakis tiivistää, että vuonna 2008 alkanut finanssikriisi ei koskaan päättynyt. Kriisi ei missään vaiheessa kadonnut.
– Mitään paluuta normaaliin ei ole ollut. Keskuspankit ovat luoneet triljoonia ja heittäneet ne rikkaimmille ihmisille ja yrityksille, Varoufakis paaluttaa.
Koska keskuspankkien luoma raha on mennyt vauraimmille, on se johtanut eriarvoisuuden kasvuun. Panostuksia ja investointeja esimerkiksi hyvälaatuisiin töihin ei ole tehty.
– Siksi yhteiskunnallisia levottomuuksia on [vuoden 2008 jälkeen] ollut niin paljon, Varoufakis huomauttaa.
Hän tiivistää, että kapitalismin loputonta kriisiä ei ole onnistuttu hoitamaan.
– Koronavirus on nyt kiihdyttänyt kriisiä turbovaihteelle.
Yksityinen velka loi kuplan
Varoufakis kuvailee videolla, kuinka globaali kapitalismi istui ennen koronavirusta yksityisestä velasta koostuneen kuplan päällä. Koronavirus puhkaisi tämän kuplan, eikä tästä ole paluuta enää vanhaan.
Finanssikriisissä maailmantalouden ja kapitalismin pelastivat Varoufakisin mukaan Kiina ja Yhdysvaltain keskuspankki. Ne olivat kapitalismin pelastaneet pylväät.
”Mitään paluuta normaaliin ei ole ollut.”
– Nyt molemmat nämä pylväät ovat pahoin vaurioituneet. Korona alkoi Kiinasta, se vahingoitti maan kykyä tuottaa ylijäämää. Korona teki Kiinalle päinvastaisesti kuin mitä tapahtui 2008. Tämän päivän Kiina ei pysty tekemään, mitä pitäisi tehdä. Kiina on nyt potilas, Varoufakis sanoo.
Sen sijaan Yhdysvaltain keskuspankki kykenisi edelleen pelastustoimiin, mutta senkin tiellä on kaksi ongelmaa, joista toinen on suurempi ja nimeltään Donald Trump.
– Istuisiko hän rauhassa sivussa katsomassa, kun Fed tarjoaa apua Saksalle, Japanille, Kiinalle. Onko Donald Trump kiinnostunut tekemään saman kuin mitä Fed teki 2008–09? Jos ei, meitä voi kohdata vielä syvempi lama.
Varoufakis nostaa koronan opetuksiksi muun muassa julkisen terveydenhuollon tärkeyden. Vain julkinen terveydenhuolto kykenee vastaamaan koronan kaltaisen pandemian aiheuttamaan kriisiin.
– Jos tästä voi oppia mitään, opetuksia on kaksi. Yksi on julkinen terveydenhuolto ja toinen se, kuinka julkisia varoja tulee käyttää monien, ei harvojen, eduksi.