Kokoomuksella on identiteettikriisi suhteessa perussuomalaisiin. Puolue flirttailee perussuomalaisten kanssa availemalla ovia hallitusyhteistyöhön. Toisaalta kokoomus yrittää pitää käden mitan päässä ykkösoppositiopuoluetta.
Kokoomuksella on sama dilemma kuin monilla oikeistopuolueilla Euroopassa. Enemmän tai vähemmän oikeistoliberaalit ja -konservatiiviset puolueet imevät ohjelmiinsa kansallismielisten äärioikeistolaisten näkemyksiä.
Laimennettu versio ei kelpaa äänestäjille. Imitointi johtaa hetteikköön, kuten on nähty Saksan konservatiivisten kristillisdemokraattien (CDU) kohdalla. Flirttailu äärioikeistolaisen ja -kansallisen Vaihtoehto Saksalle (AfD) kanssa on syönyt CDU:n valtaa ja uskottavuutta.
Kokoomus on pyörinyt tuuliviirinä perussuomalaisten tahtiin eduskuntavaalien jälkeen. Yhtenä päivänä kokoomus viestii, ettei perussuomalaisia saa sulkea hallituksesta. Toisena päivänä otetaan etäisyyttä.
Tällä viikolla kokoomus teki pesäeroa perussuomalaisiin olemalla eri linjoilla puolueen välikysymyksen painotuksista. Kokoomuksen ylpeyden päälle käy perussuomalaisten mielipidemittausten ykkösasema.
Kokoomuksen maahanmuuttopolitiikan isot linjat lukuun ottamatta suhtautumista työperäiseen maahanmuuttoon on lähentynyt perussuomalaisten linjaa. Ja miksi ei olisi?
Kokoomus oli mukana Sipilän hallituksessa, joka toteutti kireää maahanmuuttopolitiikkaa Jussi Halla-ahon viitoittamalla tiellä. Halla-aho on tosin jälkikäteen arvostellut omiakin linjauksiaan löperöiksi.
Kokoomus haluaa tuoreen maahanmuuttopoliittisen linjansa mukaisesti Suomen edistävän EU:ssa turvapaikanhaun keskittämistä EU:n ulkorajojen tuntumaan perustettaviin ulkorajakeskuksiin. Aivan kuten Sipilän hallitus kokoomus haluaa ulkoistaa turvapaikkapolitiikan.
Vastaavalle kokoomuksen näkemykselle Halla-aho ilkkui jo joulukuussa (Talouselämä 13.12.) sanoen kokoomuksen tehneen vaalien jälkeen U-käännöksen maahanmuuttopolitiikassaan ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkäsen kopioineen pitkälti perussuomalaisten vaaliohjelmaa.
Mykkänen ehdotti jo tuolloin turvapaikanhakijoiden pysäyttämistä EU:n ulkorajoille ja hakemusten käsittelemistä ulkorajakeskuksissa. Tällä linjalla oli vahvasti myös silloinen pääministeri Juha Sipilä.
Kokoomuksesta ja perussuomalaisista voisi todeta: veljekset kuin ilvekset. Puolueet ovat lähempänä toisiaan kuin antavat ymmärtää. Esimerkiksi verotuksen keventämisessä puolueet voivat syleillä toisiaan.
Turkin ja Kreikan rajalla syntyneen konfliktin jälkeen kokoomus on vaatinut, että Suomeen on luotava valmius rajoittaa turvapaikanhakua määräaikaisesti kansallisen turvallisuuden vaarantumisen perusteella.
Maahanmuuttokeskustelu on ottanut kierteitä ikään kuin Suomen rajat olisivat uhattuna. Jäitä hattuun, kokoomus ja perussuomalaiset.