Vuodelta 1970 peräisin oleva aborttilakimme on vanhentunut. Puoli vuosisataa sitten raskaudenkeskeytys tehtiin kirurgisesti sairaalassa, mutta nykyään 97 prosenttia keskeytyksistä tehdään lääkkeellisesti raskauden alkuvaiheessa.
Hoidon kehittymisen lisäksi arvot ja asenteet ovat muuttuneet. Laki on uudistettava perustuvaksi raskaana olevan itsemääräämisoikeuteen. Valmistelen parhaillaan eduskunnassa lakialoitetta aiheesta.
Monelle tulee yllätyksenä, että lakimme on Euroopan tiukimpia. Keskeytys edellyttää pääsääntöisesti kahden lääkärin lausunnot ja perustellun syyn. Yli 90 prosentissa keskeytyksen peruste on sosiaalinen. Kaikissa muissa Pohjoismaissa raskaudenkeskeytys tehdään yksinkertaisesti pyynnöstä.
Pyyntö raskauden keskeyttämisestä sisältää itsessään kaiken tarvittavan: raskaus ei ole toivottu, eikä sen haluta jatkuvan. Tämä riittäköön. Se, että raskaana oleva joutuu selvittämään ihmissuhteitaan ja elämäntilannettaan lääkäreille on tarpeetonta ja alistavaa.
Myös monet lääkärit ovat toivoneet lain uudistamista. He haluavat hoitaa, eivät arvioida ihmisten ratkaisuja. Kahden lääkärin lausuntovaatimuksen poistoa kannattaa myös Suomen Lääkäriliitto. Esimerkiksi Ruotsissa tutkimuksen ja lähetteen tekee keskeytyksiin erikoistunut kätilö. Myös psyykkinen tuki taataan, jos siihen on tarvetta.
Aborttiin tulee riittää raskaana olevan oma tahto ja terveydenhuoltohenkilökunnan edustajan lausunto. Lisäksi tulee taata tarvittaessa psyykkinen tuki. Näillä muutoksilla luomme vapaan ja turvallisen abortin ja kunnioitamme itsemääräämisoikeutta.
Viemällä lakimme linjaan pohjoismaisen lainsäädännön kanssa lähetämme viestin maille, joissa naisten oikeuksia ja aborttioikeutta pyritään rajoittamaan. Aborttien vähentäminen on tärkeä tavoite, mutta siihen ei päästä aborttioikeutta rajaamalla, vaan ehkäisyn saatavuutta parantamalla ja ihmisten seksuaalioikeuksia edistämällä.
Kirjoittaja on vasemmistoliiton kansanedustaja.