Vuoden 1954 MM-kisojen loppuottelu tunnetaan erityisesti Saksassa nimellä ”Bernin ihme”. Sotien jälkeisinä vuosikymmeninä Unkari nousi jalkapalloilun ehdottomaksi supervallaksi ja sen odotettiin ottavan legendaarisen Ferenc Puskásin johdolla helpon voiton yllätysfinalisti Länsi-Saksasta, joka ei vielä tuossa vaiheessa kuulunut futiksen suurmaiden joukkoon.
Ottelusta alkoi kuitenkin saksalaisen futiksen näihin päiviin asti jatkunut triumfi. Voittoa on pidetty myöhemmin Saksan jälleenrakennuksen symbolina. Unkarissa taas muistetaan yhä ottelun lopussa paitsiona hylätty Puskásin tasoitusmaali.
Finaali on jäänyt historiaan useammankin erikoisen yksityiskohdan vuoksi. 2010-luvun alussa Leipzigin yliopistossa julkaistu tutkimus dopingista kertoo saksalaisia lääkityn tauolla metamfetamiiniruiskeilla.
Toinen tarina liittyy jalkapallokenkiin. Saksan joukkueen suutarina toimi muuan Adolf ”Adi” Dassler, jonka perustaman vaate- ja kenkämerkin tuotteita löytyy nykyisin lähes jokaisesta kodista ympäri maailman. Dassler valmisti turnaukseen muun muassa mittatilauskengät maaliruisku Uwe Seelerille, jonka jalat olivat niin sanotusti eri paria.
Futismaailmaa mullistanut innovaatio nähtiin loppuottelun tauolla. Avausjaksolla tihkusade kasteli viheriön ja pallo liikkui kentällä nopeasti. Se sopi hyvin taitojoukkue Unkarille ja se johtikin tauolla peliä kahdella maalilla.
Tauolla alkoi sataa kaatamalla ja kenttä muuttui mutaiseksi perunapelloksi. Saksan joukkueen onneksi Dassler oli kehitellyt kenkämallin, jonka napit pystyi vaihtamaan. Valmentaja Sepp Herberger määräsi pelaajat vaihtamaan kenkiensä napit pidempiin. Se ratkaisi lopulta ottelun. Saksa tuli tasoihin ja voittomaalissa Helmut Rahn laukoi pallon verkkoon Unkarin maalivahdin liukastuttua ratkaisevalla hetkellä.
Bernin finaali on ensimmäisiä esimerkkejä marginaalisten yksityiskohtien hyödyntämisestä. Tänä päivänä se on avainkysymys matkalla menestykseen.
Nykyisin jokainen futisjunnun vanhempi tietää, millaiseksi hifistelyksi jalkapallokenkäbisnes on muuttunut. Kenkiä on tarjolla jo pienemmille junioreille jos minkälaista ja muotoista. Väreistä puhumattakaan.
Varusteiden evoluutio on ollut yhtä huimaa kuin itse lajin. Ennen vuotta 1891 erillisiä jalkapallokenkiä ei ollut vielä käytössä. Pelaajat laittoivat otteluissa jalkaansa tavalliset työkengät, joita ei oltu suunniteltu juoksemista varten. Kengät olivat vaaralliset myös vastustajille. Kärkien vahvikkeet saattoivat olla usein terästä ja myöhästynyt taklaus saattoi päättää pelin kertapotkaisulla.
Vuoden 1891 sääntöuudistus salli kenkiin napit ja Dasslerin innovaation myötä myös vaihtonapit tulivat jäädäkseen. Sittemmin kengistä on tehty vuosi vuodelta yhä kevyempiä ja samalla jalan liikkeitä paremmin myötäileviä. Nykyisin joistain huippukengistä löytyy myös mikrosiru suoritustasoa mittamaan.
Kengillä ei voi ostaa taitoa ja futista voi edelleen pelata vaikka paljain jaloin, kuten Intian maajoukkue teki vuoden 1948 olympialaisissa. Pienten marginaalien peleissä varusteilla on kuitenkin merkitystä.
Vakiokierroksella katseet kohdistuvat kohteeseen 1, jossa Norwich yrittää oikaista syöksykierteensä. Teemu Pukin pelikunnosta ei ole vielä tietoa, mutta rustaan kotivoiton kupongille Bournemouthin surkean vierasvireen huomioiden.
Kierroksen tolpat ovat kohteen 2 Manchester City sekä kohteen 8 hyvävireinen Sheffield W. Yllätystä voi hakea kohteesta 7, jossa ailahtelevasti heikompia vastaan pelannut Chelsea saapuu Newcastlen vieraaksi.
Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 18.1. kello 16.58. Kansan Uutiset suosittaa 64 merkin järjestelmää: 1, 1, 1(X), X(2), 1, 1, 1(X), 1, 1, 1(2), 1(X), 1, 1(2).