Brittifutista seuraavia eivät puhututa Liverpoolin ylivoima tai Jose Mourinhon tempaukset. Kaikkien huulilla on videotuomarijärjestelmä-VAR, joka on mullistanut monen ottelun lopputuloksen. VAR ei ole uunituore keksintö, vaan esimerkiksi Saksan Bundesliigassa ja Italian Serie A:ssa se otettiin käyttöön jo kaudelle 2017–2018. Videotuomioita jaetaan nyt jo kymmenissä jalkapallosarjoissa – niin eurooppalaisissa huippuliigoissa kuin vaikkapa Marokon pääsarjassa.
Yhtä lailla muistamme MM-kisoissa vuonna 2018 katsellun videoita. Venäjällä tuomittiin niiden myötä ennätykselliset 29 pilkkua, ja aiempi MM-kisojen 17 rankkarin ennätys vuodelta 1998 jäi kauas historiaan. Toisaalta itänaapurissa tuomittiin vain neljä suoraa ulosajoa. Tätä pelin siistiytymistä pidettiin osaltaan VAR:n ansiona.
Valioliigan asema maailman mahtavimman medianäkyvyyden jalkapallosarjana selittää paljon VAR-vellonnasta, koska liigasta puhutaan muutenkin valtavasti. Itse ongelma ruumiillistuu kuitenkin absurdina tapana käyttää mittaviivoja paitsiohidastuksia tarkasteltaessa. Meille suomalaisille tutuin tapaus on Teemu Pukilta viety maali Tottenhamia vastaan pelatussa ottelussa. Tuosta tilanteesta ei rehellisesti sanottuna pysty edes viivojen kanssa veivaten tulkitsemaan sitä, onko Pukki inaustakaan paitsiossa vai ei. Niin vain Norwich ei kuitenkaan mennyt 2–0-johtoon, ja senkin myötä seuran tippuminen Valioliigasta vaikuttaa yhä todennäköisemmältä.
Periaatteessa videotarkastukset ovat hyvä asia. Esimerkiksi VAR:ia vailla olevissa liigacup-peleissä on aivan viime aikoinakin tapahtunut tuomarien emämokia. Tuskin kukaan kannattaa oikeusmurhia jalkapalloon, vaikka esimerkiksi Maradonan ”Jumalan käsi” kuuluu osana futisromantiikkaan. Varsinkin paitsioviivat tulisi heittää mäkeen, koska jo syöttötapahtuman tarkka määrittäminen on erittäin haastavaa.
Ja ehkä ainakin paitsiotarkastelun edellytykseksi tulisi luoda jääkiekosta tuttu ”valmentajan haasto” -metodi, jonka epäonnistuneesta käytöstä menettäisi esimerkiksi yhden vaihtomahdollisuuden. Joka tapauksessa aikaa vievä VAR-hinkkaaminen voi myös tappaa pelin virtauksen, josta kärsii aina joku.
Kuluvan kauden jälkeen Valioliigassa VAR-järjestelmää kehitetään varmasti, selvää on että siitä tuskin luovutaan. Valioliigassa muuten erotuomarilla ei ole mahdollisuutta tarkastaa tuomiota omasta monitoristaan, vaan hän on täysin videotuomareiden varassa. Tätä pitää suurena ongelmana jopa Fifan puheenjohtaja Gianni Infantino.
VAR saattaa vaikuttaa myös tämän vakiokierroksen lopputuloksiin. Ensimmäisessä kohteessa Tottenham kohtaa Valioliigassa voitosta voittoon marssineen Liverpoolin, jonka mestaruus lähestyy sinetöitymistä. Jürgen Kloppilla oli esimerkiksi viime viikonlopun FA-cup-ottelussa Evertonia vastaan mahdollisuus tehdä jopa yhdeksän pelaajamuutosta verrattuna edelliseen liigaotteluun, ja silti edetä jatkoon. Jose Mourinhon ensihuuma Spurs-peräsimessä on haihtunut, ja takana on jo kolme voitotonta ottelua. Varma kakkonen.
Keskikastissa vääntävien Evertonin ja Brightonin kohteeseen kuusi kannattaa sen sijaan käyttää enemmän merkkejä. Kummatkin putosivat viime kierroksella FA-cupista, Brightonin kohtaloksi koitui Championshipin Sheffield Wednesday. Kotijoukkue otti vuodenvaihteen peliruuhkassa voitot Burnleyta ja Newcastlea vastaan, mutta hävisi Manchester Citylle. Molemmille joukkueille maalinteko on ollut kauden aikana tuskaisaa. Vierasjoukkue on silti varteenotettava vastus. Ykkönen ristivarmistuksella.
Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 11.1. klo 16.58. Kansan Uutiset suosittaa 64 merkin järjestelmää: 2, 1, 1(X), 1(X), 1, 1(X), 1, 1(2), 1(2), 1(X), 1, 1, X.