Postin pakettilajittelijoiden kiista ratkaistiin siirtämällä Postin tytäryhtiö Posti Palvelut 700 pakettilajittelijan osalta työnantajaliitto Paltan jäseneksi. Paltan ja PAUn uusi työehtosopimus koskee myös heitä. Syyskuun alussa tapahtunut liikkeenluovutus jää voimaan, mutta Medialiitto ja Teollisuusliitto eivät enää neuvottele heidän työehdoistaan.
Pakettilajittelijoiden uusi työehtosopimus kestää vuoden 2022 tammikuun loppuun. Paltan ja PAUn varsinainen työehtosopimus päättyy lokakuun lopussa 2021.
Alan uudessa työehtosopimuksessa palkankorotustaso on sidottu vientiliittojen yleiseen linjaan. Kiky-tunnit jäävät voimaan. Joustoja tulee lisää työvuorosuunnitteluun.
PAUn puheenjohtajan Heidi Niemisen mukaan ratkaisu on sen kaltainen, mitä liitto pakettilajittelijoiden osalta hakikin.
– Olen tyytyväinen, että vastaavat työehdot ja niin sanotun pääsopimuksen palkkataso säilyvät.
– Halusin, että näiden ihmisten palkat ja työsuhteen ehdot säilyvät. He ovat yhä matalapalkkaisia, siellä ei ole mitään, mistä pystyisi leikata 30 prosenttia.
Nieminen kiitti PAUn koko ay-liikkeeltä saamaa tukea äärimmäisen merkittäväksi.
– Kiitän siitä solidaarisuudesta, mitä he osoittivat pienipalkkaisia postilaisia kohtaan.
JHL on tyytyväinen, että tukilakot vauhdittivat reilun tuloksen saamista Postin työehtoriitaan.
– Upeaa, että Postin työehdoista saatiin reilu tulos. Tukilakot vauhdittivat selvästi neuvotteluita. Tahdon kiittää kaikkia JHL:n jäseniä, jotka olivat tukemassa postin työntekijöitä, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine sanoo.
Heidi Niemisen mukaan lakkojen päätyttyä työntekijät palaavat heti seuraavaan mahdolliseen vuoroon.
Postin arvion mukaan lakon takia viivästyneet lähetykset saadaan valtaosin perille vastaanottajille viimeistään jouluun mennessä. Pieni osa lähetyksistä voi viivästyä tammikuun alkuun asti.
Kikyn osalta Nieminen piti realismina, että sen kohtalon ratkaisevat isot liitot.
Omistajaohjauksen toiminta epäselvää
Itse työehtokiista on ratkennut, mutta on varmaa, että tapahtumien poliittinen puinti jatkuu. Sekä kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo että perussuomalaisten Jussi Halla-aho ovat väläyttäneet pääministeri Antti Rinteen ja omistajaohjausministeri Sirpa Paateron luottamuksen mittaamista eduskunnassa.
Paateron kohdalla on vaihdellut tieto siitä, milloin hän sai tiedon pakettilajittelijoiden siirtämisestä toiseen sopimukseen ja miksei hän reagoinut asiaan.
SDP:n keskiviikkona julkaiseman muistion mukaan Postin hallitus päätti liikkeenluovutuksesta matkallaan San Franciscossa 10.–18. elokuuta. Paatero on kertonut, että hänelle kerrottiin asiasta vasta jälkikäteen 21.8. Liikkeenluovutus tapahtuisi 1.9. mutta pakettilajittelijoiden työehtosopimuksen muutos vasta 1.11. Paatero ei kiinnittänyt huomiota ensimmäiseen päivämäärään ja luuli, että aikaa on marraskuun alkuun.
Hän on myöntänyt, että hälytyskellojen olisi pitänyt soida.
Posti tiedotti liikkeenluovutuksesta ja pakettilajittelijoiden työehtojen heikentämisestä elokuun lopussa.
PAUn puheenjohtaja Heidi Nieminen kertoi ryhtyneensä heti ”painamaan omistajan suuntaan ja joka suuntaan, että näin ei voi toimia ja me tulemme puolustamaan postilaisten työehtoja”.
– Olin yhteydessä ainakin omistajaohjausyksikköön. En muista olinko Paateroon, mutta ainakin hänen avustajiinsa ja virkakuntaan.
Omistajan toimintaan Nieminen ei ottanut kantaa, mutta hän kertoi, että PAUssa Postin ilmoitus luettiin tarkkaan ja ensimmäiset työtaistelutoimet laitettiin heti vireille. Ne keskeytettiin syyskuun alussa, kun Paatero puuttui asiaan ja lupasi neuvotteluja pakettilajittelijoiden asemasta.