Vähävaraisimmille tarkoitettua Euroopan unionin ruoka-apua jaetaan kaikissa Euroopan maissa. Työ- ja elinkeinoministeriö vastaa avun rahastosta ja Ruokavirasto ohjelman toteutuksesta. Vähävaraisten avun rahaston FEAD:n ohjelmakausi loppuu ensi vuonna, joten viranomaiset valmistavat parhaillaan seuraavan kauden toimenpideohjelmaa.
Kuinka paljon Suomi saa EU:n ruoka-apua, ylitarkastaja Sari T. Niemi Ruokavirastosta?
– Elintarvikkeita jaetaan vuosittain 3,5–4 miljoonan euron edestä. Koko ohjelmakauden 2014-2020 rahoitus Suomessa on 26,5 miljoonaa euroa, josta Suomen maksama osuus on 4 miljoonaa euroa.
– Kaikkiaan ruoka-apua toimitettiin viime vuonna 1 939 tonnia. Siitä saatiin sisältöä 327 856 ruokapakettiin ja aineksia 47 396 ateriaan. EU:n ruoka-avun osuus yhteistyökumppaneidemme jakamasta ruoka-avusta on noin 45 prosenttia.
Ketkä saavat EU:n ruoka-apua?
– Suurin osa tuotteista eli 67,4 prosenttia jaettiin viime vuonna Kirkkopalvelujen, Työttömien Keskusjärjestön ja Suomen Vapaakirkon kautta. Muita kumppaniorganisaatioitamme olivat esimerkiksi Ehkäisevä Päihdetyö EHYT, Mielenterveyden keskusliitto ja Suomen Punainen Risti.
– Kumppaniorganisaatiomme jakavat elintarvikkeita 595 jakelupisteessä ympäri Suomen. Vuonna 2018 autettiin yhteensä 281 330 henkilöä. Avuntarvitsijoiden määrä laski hieman vuodesta 2017.
– Toimitamme ruoka-avun kaksi kertaa vuodessa mahdollisimman lähelle ruoka-avun jakajia.
Mitä rahalla ostetaan?
– EU:n linjauksen mukaan elintarvikkeet pyritään valitsemaan siten, että ne tukevat monipuolista ruokavaliota. Tuoretuotteita ei voida hankkia pitkien kuljetusmatkojen sekä mahdollisesti pitkien varastointien takia.
– Viime vuonna valikoimassa oli muun muassa erilaisia jauhoja, puurohiutaleita, pastaa, lihasäilykkeitä, hernekeittoa ja maitojauhetta. Valmisateria-aines pastasta ja juustosta vaihdettiin tänä vuonna perunamuusijauheeksi.
– Kilpailutamme elintarvikkeet Euroopan laajuisesti. Mukana ovat myös suomalaiset toimijat.
Eikö jaossa ole suomalaisille tärkeää kahvia?
– Toiveita on esitetty muun muassa näkkileivästä, riisistä, säilykehedelmistä, omenamehusta, säilykelihapullista, sokerista ja kekseistä. Myös kahvi ja ruokaöljy on mainittu. Tuotevalikoimaan voidaan tehdä tulevaisuudessa muutoksia.