Kiista Postin 700 pakettilajittelijan työehtosopimuksesta jumiutti postilaisten työehtoneuvottelut, saa lakon jatkumaan ja johtaa koko ajan laajeneviin tukilakkoihin.
Tilanteen on annettu eskaloitua, vaikka jo 2,5 kuukautta on tiedetty, että juuri tähän Postin hallituksen elokuussa tekemä yksipuolinen päätös johtaa.
Tilanne alkoi kehittyä 29.8. Tuona päivänä Posti ilmoitti siirtävänsä Paketti ja verkkokauppa -liiketoimintaryhmän lajittelutoimintojen henkilöstön vanhoina työntekijöinä Posti Palvelut Oy:hyn, jossa noudatetaan Teollisuusliiton jakelua koskevaa työehtosopimusta. Pakettilajittelijat siirtyivät uuden työehtosopimuksen piiriin 1.11.
PAU ilmoitti heti vastatoimena kolmipäiväisestä lakosta syyskuun alussa. Se syytti valtionyhtiötä työehtoshoppailusta. Uudessa sopimuksessa työntekijöiden palkat alenevat 30–50 prosenttia.
Ovatko seuraavaksi vuorossa kaikki postin työntekijät? Tätä kysyi PAU, ja varoitti, että työehtoshoppailu-uhan alla olisi tällöin yli 10 000 postityöntekijää.
Seuraavana päivänä kuljetusliitot paheksuivat Postin toimintaa ja ilmoittivat harkitsevansa PAUn taistelua niillä tukitoimilla, jotka nyt ovat käynnissä.
Paatero puuttui asiaan
Omistajaohjausministeri Sirpa Paateron uskottavuutta työtaistelu heikentää sitä kautta, että PAUn syyskuun alun lakko keskeytyi omistajaohjausministeri hänen puuttumiseensa asiaan 3.9. Työntekijöitä ei siirretä heikomman sopimuksen piiriin, vaan asia siirretään neuvotteluun, jossa mukana ovat työntekijä- ja työnantajaliitot. Lopputulos selviää syksyn aikana, ministeri lupasi.
Postin hallitus nauttii valtio-omistajan luottamusta, jos asiat etenevät yhteisymmärryksessä, Paatero sanoi.
2,5 kuukautta myöhemmin asiassa ei ole tapahtunut mitään muuta kuin se, että Teollisuusliitto ja Medialiitto ovat solmineet uuden pakettilajittelijoita koskevan työehtosopimuksen. Liitot eivät ole julkaisseet sitä, mutta sopimuksesta kerrottiin viime viikolla Alma Median tiedotusvälineissä. Niiden mukaan pakettilajittelijoiden palkat säilyvät entisellään vuoteen 2022 asti, mutta tämä ei koske uusia palkattavia ihmisiä.
Jos myöhemmin todettaisiin, ettei työehtosopimuksen vaihtamiselle ole juridisia perusteita, ei nyt sovitulla pöytäkirjalla olisi merkitystä vaan mentäisiin PAUn sopimuksen mukaisesti, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoi muun muassa Talouselämän julkaisemassa uutisessa.
”Postilla valtion tuki”
Postin väliaikainen toimitusjohtaja Turkka Kuusisto totesi tiistaina, että työehtosopimuksen muutoksella on valtion omistajaohjauksen tuki.
– Postialan murros ei katoa mihinkään ja pakettilajittelijoiden siirtoa koskevat päätökset on tehty valtion omistajaohjauksen tuella. Paltan ja PAUn neuvotteluiden ja sovun jarruttaminen tämän yksittäisen ja jo päätetyn asian takia on kohtuutonta, Kuusisto totesi Postin tiedotteessa.
Postin mukaan asia ei ole työnantajaliitto Paltan neuvoteltavissa, vaan Medialiitto ja Teollisuusliitto ovat sopineet pakettilajittelijoiden työehdoista ja siitä, että palkat säilyvät ennallaan tammikuun 2022 loppuun saakka.
– Olemme taanneet palkat henkilökohtaisella tasolla yli kahdeksi vuodeksi. Haluamme maksaa kilpailukykyistä palkkaa ja olen täysin vakuuttunut, että uusi palkkamallimme turvaa palkat myös tuon yli kahden vuoden siirtymäkauden jälkeen. Kenenkään palkka ei ole romahtamassa. Työntekijöillä on mahdollisuus tienata myös nykyistä enemmän, toteaa Kuusisto.
Posti lupasi siirtymäajan jo syyskuussa
Tieto Teollisuusliiton ja Medialiiton välisestä sopimuksesta sai viikonloppuna aikaan kiihkeää sananvaihtoa sak:laisten liittojohtajien välillä.
Ensin Teollisuusliiton varapuheenjohtaja Turja Lehtonen kertoi Twitterissä sopimuksesta viittaamalla siitä tehtyyn lehtijuttuun.
PAUn puheenjohtaja Heidi Nieminen vastasi Teollisuusliiton saaneen sovituksi saman, minkä Postin hallitus lupasi jo kuukausi sitten.
Itse asiassa Posti kertoi pakettilajittelijoiden kokonaispalkan säilymisen kahden vuoden siirtymäajasta jo 17.9. PAU tyrmäsi asian jo silloin.
Myöskään Rautatiealan unionin puheenjohtajalta Tero Palomäeltä ei herunut ymmärrystä Teollisuusliiton sopimukselle:
Tuohan on juuri sellainen sopimus jota PAU:lle yritetään väkisin syöttää. Täysin kohtuuton ja epäreilu. Siksi lähes koko SAK:lainen AY- liike on lähtenyt tai lähtemässä taistoon mukaan tätä kohtuutonta työn halpuutusta vastaan!
— Tero Palomäki (@TeroPalomaki) November 16, 2019
Turja Lehtonen vastasi moitteisiin Teollisuusliiton halunneen suojata niiden 700 ihmisen työn ja palkkaehdot, jotka sopimuksen piiriin kuuluvat.
”Mikäli PAU voittaa taistelunsa lakkaa tämä lisäpöytäkirja olemasta ja kaikki jatkuu kuten ennenkin. Olemme siis vain halunneet suojata näitä 700 ihmistä.”