Postilakkoon ei saatu ratkaisua tiistaina. Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU hylkäsi valtakunnansovittelijan sovintoesityksen. Työnantajaliitolle se olisi kelvannut.
Suurimmaksi ongelmaksi neuvotteluissa on noussut 700 pakettilajittelijan asema – ongelma, joka on ollut tiedossa elokuusta asti. Posti siirsi pakettilajittelunsa Medialiiton ja Teollisuusliiton jakelua koskevan halvemman työehtosopimuksen piiriin 1.11.2019 lukien. PAU piti jo silloin valtionyhtiön työehtoshoppailua törkeänä ja järjesti lyhyen työtaistelun syyskuun alussa. Ammattiliiton mukaan sopimuksen siirtäminen alensi työntekijöiden palkkoja 30–50 prosenttia.
– Sovintoesityksessä on lista työehtosopimuksen heikennysesityksiä, jotka ovat tulleet sinne työnantajan aloitteesta. Sitten sieltä puuttuvat kaikki meille tässä prosessissa tärkeät asiat, muun muassa 700 pakettilajittelijan työehtoasiat. Meillä ei ollut mitään muuta vaihtoehtoa kuin hylätä sovintoesitys, PAUn puheenjohtaja Heidi Nieminen sanoi.
Pakettilajittelijoiden palauttaminen PAUn sopimuksen piiriin on liitolle kynnyskysymys, Nieminen vahvisti. Sovintoesityksessä asiasta ei ole sanaakaan.
– Mutta siellä on myös muita yksittäisiä asioita. Meille oli eilen itsestään selvää, että sovintoesitystä ei ole mahdollista hyväksyä.
Työnantajaliiton Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto sanoi, ettei pakettilajittelijoiden asema ole työehtosopimusasia, eivätkä he ole Paltan jäsenyrityksen palveluksessa.
– Työehtosopimusneuvottelutilanteeseen on koplattu niihin täysin liittymätön asia. Me olemme tulleet ammattiliittoa vastaan keskeisissä kiistakysymyksissä. Palkat, palkkarakenteet säilyvät entisellään, keskeiset työsuhteen ehdot… Tämä olisi ollut tasapainoinen ja kohtuullinen kokonaisuus.
Postin hallituksen yksipuolinen päätös
Nieminen vastasi Aarton kritiikkiin, että kyse on pakettilajittelijoiden työehdoista.
– Heihin on tähän asti noudatettu meidän työehtosopimustamme ja Postin hallitus päätti elokuussa, että heidän työehtojaan heikennetään viemällä heidät heikompaan sopimukseen. Meidän mielestämme se on keskeinen osa tätä riitaa ja olemme kertoneet sen elokuusta lähtien.
– Tässä Postin hallitus on nyt se, joka pitää panttivankinaan PAUta ja yleisesti koko maata, ja aiheuttaa sen, että lakot jatkuvat, koska he ovat päättäneet halpuuttaa näiden 700 ihmisen työehdot.
Aarron mukaan tilanne on eriskummallinen, sillä Teollisuusliitto ja Medialiitto ovat jo sopineet 700 pakettilajittelijan työehdoista keskenään. Heidän ammattiliittoaan ei voida ratkaista työehtosopimuksella.
Työehtokiistan sovittelu jatkuu keskiviikkona kello 13.