Posti- ja logistiikka-alan unionin PAUn marraskuussa mahdollisesti alkava lakko kuumentaa tunteita työmarkkinoilla jo nyt. Uusimpana vetona kuljetusliitot ilmoittivat perjantaina tekevänsä pikaisia päätöksiä tukitoimista jos Posti yrittää rikkoa laillista työtaistelua käyttämällä vuokratyöntekijöitä.
”Jos Posti jatkaa kansainvälisten sopimusten vastaisia valmisteluja lakon rikkomiseksi, kuljetusliitot tekevät pikaisia päätöksiä omista tukitoimista”, ne tiedottivat.
PAUn lisäksi Kuljetusliitot KL:n jäseniä ovat Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT, Ilmailualan Unioni IAU, Raideammattilaiset JHL , Rautatiealan unioni RAU ja Suomen Merimies-Unioni SMU. Tarvittaessa ne pystyvät siis pysäyttämään kaiken liikenteen Suomessa.
Kuljetusliitot ovat lisäksi saaneet PAUlta tukipyynnön, joka koskee 11.11. mahdollisesti alkavaa lakkoa. Kuljetusliitot tekevät päätöksiä tukitoimistaan omissa hallintojen kokouksissa ja liitot ilmoittavat niistä erikseen. Ilmailualan Unioni ilmoitti jo keskiviikkona, että sen jäsenet eivät osallistu postin käsittelyyn lentoasemilla lakon aikana.
Viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimusneuvottelut ovat jumiutuneet työnantajan vaatiessa isoja heikennyksiä palkkoihin ja muihin työehtoihin. PAU on esittänyt nykyisen työehtosopimuksen jatkamista yleisen tason palkankorotuksilla.
Jos neuvotteluissa ei edistytä, PAU järjestää lakon 1.–24.11.
SEL mukana tukijoukoissa
Kuljetusliitoilla on jo pitkään ollut voimassa keskinäinen yhteistyösopimus. Liitot tukevat toisiaan tilanteissa, joissa nykyisiä työehtoja pyritään työantajan toimesta heikentämään. Liitot ovat myös lupautuneet tukemaan toisiaan työehtosopimuskierroksilla vähintään yleisen linjan mukaiseen työehtosopimusratkaisuun.
Myös Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL tukee PAU:n taistelua Postin työntekijöiden työehtojen heikentämistä vastaan. SEL:n liittohallitus vastasi PAUn tukipyyntöön keskiviikkona.
– SEL:n mahdolliset tukitoimet tulevat kohdistumaan niihin elintarvikealan yrityksiin, jotka käyttävät Postia logistiikan yhteistyökumppaninaan tai rikkurityövoimaa Postille tarjoavia henkilöstövuokrausyrityksiä. Selvitämme parhaillaan, kuinka paljon näitä yrityksiä elintarvikealalla on, SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen kertoi.
Ministeri: Ei rikkurityövoimalle
Kunta- ja omistajaohjausministeri SirpaPaatero (sd.) sanoi torstaina eduskunnan kyselytunnilla, että valtio-omistaja ei hyväksy rikkurityövoimaa mahdollisessa työtaistelussa.
– Jos siihen työtaistelutoimeen joudutaan PAUn puolelta menemään, olen jo valmiiksi lähettänyt viestin Postille, että rikkurityövoimaa emme hyväksy. Tämä viesti on sinne lähetetty. Mutta silti lisään sen teille normaalistikin tiedossa olevan, että kyllä joulun aikana on ollut ehkä muulloinkin kuin tänä vuonna tarvetta lisätä työvoimaa Postin puolelle ihan normaalin joulusesongin vuoksi.
Paatero vastasi Juho Kauton (vas.) kysymykseen.
– Olemme seuranneet julkisuudessa jo usean kuukauden ajan työehtoshoppailua, jota valtio-omisteinen Posti harjoittaa. Posti suunnittelee korvaavansa nykyisen työehtosopimuksen työntekijöiden kannalta huonommalla. Tämä heikentäisi jo valmiiksi pienipalkkaisten työntekijöiden palkkoja ja työehtoja. Ymmärrettävästi työntekijät ovat varautuneet taistelemaan oikeuksistaan niillä laillisilla ja ainoilla keinoilla, joita heillä on, jollei neuvotteluissa päästä yhteisymmärrykseen, sanoi Kautto.
Hän tuomitsi valtionyhtiöiden mahdolliset suunnitelmat käyttää vuokratyövoimaa ja muuta rikkurityövoimaa lakon murtamiseen.
– Tällainen toiminta loukkaa vakavasti työntekijöiden perustuslaillista ja kansainvälisten sopimusten turvaamaa lakko-oikeutta.