Hallitus lupaa hoitotakuun sekä varmistaa, että ihmiset pääsevät hoitoon viikossa ja saavat ajoissa hoitoa. Painopistettä siirretään perusterveydenhuoltoon.
Suomeen perustetaan laaja-alaisia sosiaali- ja terveyskeskuksia. Lupauksen toteutuminen edellyttää noin tuhannen lääkärin työpanosta.
Samaan aikaan perhe- ja peruspalveluministerin Krista Kiurun (sd.) julkisuuteen nostaman hallituksen sote-keskushankkeen kanssa on virinnyt laaja keskustelu terveyskeskuslääkärien jaksamisesta ja terveyskeskusten toiminnasta.
Lääkäriliitto on valmistellut omia teesejään, ja järjestö aikoo jatkaa keskustelua terveyskeskusten pelastamisesta. Lääkäriliiton arvio on kova. Terveyskeskusten resurssit ovat jo sillä rajalla, jossa universaali perusterveydenhuolto on uhattuna kokonaan.
Myös monet terveyskeskuslääkärit ovat avanneet työkuormaansa sosiaalisessa mediassa. Terveyskeskuslääkärit ja pitkään hoitoon pääsystä valittaneet terveyskeskusten asiakkaat ovat samassa veneessä. Potilaat pelkäävät, etteivät he saa ajoissa hoitoa. Terveyskeskuslääkärit uupuvat, koska he eivät pysty hoitamaan potilaitaan hyvin. Potilaat ja terveyskeskuslääkärit peräävät hoitoon laatua, saatavuutta ja tasa-arvoa.
Lääkäriliitto korostaa potilaiden luottamuksen palauttamista. Kiireettömään hoitoon pääsy on turvattava hoitotakuulla potilaiden luottamuksen varmistamiseksi. Pitkäaikaiset potilas-lääkärisuhteet pitäisi nostaa arvoonsa. Tarpeettomat tehtävät Lääkäriliitto siirtäisi lääkäreiltä pois.
Rekrytointiongelmiin Lääkäriliitto puuttuisi korjaamalla työn sisältöä, työmäärää sekä kehittymismahdollisuuksia. Alalta karkaavat kokeneet 40–60-vuotiaat lääkärit, ja nuoret lääkärit uupuvat. Työolojen parantamisella on kiire, jotta perusterveydenhuolto saadaan pelastettua.
Hallituksella ei ole varaa epäonnistua. Sen pitää lunastaa kansalaisten luottamus luomalla edellytykset parantaa hoitoon pääsyä sekä hoidon laatua terveyskeskuksissa. Tehtävä ei ole helppo nyt, kun kunnissa painitaan talousongelmissa ja käydään yt-neuvotteluja.
sirpa.puhakka@kansanuutiset.fi