Suomen Kuvalehden viikko sitten julkaiseman kyselyn mukaan 54 prosenttia kansalaisista hyväksyy ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamisen. Vain vasemmistoliiton kannattajista enemmistö on vastaan.
Perinteisesti työttömyysturvan porrastamista ovat ajaneet elinkeinoelämä ja kokoomus. Tuki olisi työttömyyden alussa korkeampi ja laskisi sen jatkuessa. Puhutaan työnhaun kannustimista. Vasemmisto ja SAK ovat olleet tiukimmin vastaan.
Työministeri Timo Harakan (sd.) mukaan asiaa tutkitaan yhdessä työllisyyden edistämistä pohtivassa työryhmässä. Kyse ei hänen mukaansa olisi leikkauksesta, vaan saman rahamäärään jakamisesta toisin.
Vasemmistoliiton ministerit Li Andersson ja Aino-Kaisa Pekonen ovat torjuneet porrastamisen tiukasti. Pekonen vastaa hallituksessa työttömyysturvaa koskevasta lainsäädännöstä.
Työttömyysturvan porrastamisen kannustinvaikutuksesta on olemassa tutkimusnäyttöä ainakin Ruotsissa 2001 ja 2002 toteutetusta reformista. Sitä ei ole. Palkansaajien tutkimuslaitoksen tutkija Ilpo Suoniemi on todennut, että kun työttömyyskorvauksen tasoa Ruotsissa alennettiin 20 viikon jälkeen, se johti hyvinvoinnin vähentymiseen. Kannustinvaikutus oli haitallinen ja vakuutusturva muuttui heikommaksi.
Suomessa asiaa selvitti viimeksi aktiivimallia valmistellut työryhmä. Työllisyysvaikutus oli sen laskemissa eri malleissa plusmerkkinen, mutta SAK:n pääekonomistin Ilkka Kaukorannan mukaan työllisyyden lisäämisen edellytys on käytännössä sosiaaliturvan leikkaaminen. Erityisen raa´asti se kohtelisi pitkäaikaistyöttömiä.
Kustannusneutraalilla mallilla ei Kaukorannan mukaan ole vaikutusta työllisyyteen.
Nyt myös nähdään, että kyllä vihreillä ja vasemmistolla on edelleen eroa. Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo on pitänyt porrastamista jopa tärkeimpänä keinona 75 prosentin työllisyysasteen saavuttamisessa. Samaan aikaan porrastamiskeskustelun viritessä uudelleen vihreät kannattivat Turussa kiinteistö- ja ruokapalveluyhtiö Arkean työehtojen heikentämistä sopimusshoppailun kautta.
kai.hirvasnoro@kansanuutiset.fi