Palvelualojen työnantajat Palta ja Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU jatkoivat neuvotteluja Postin työehtosopimuksesta tänään torstaina. Palta kiistää ammattiliiton väitteen siitä, että työnantaja pyrkisi romuttamaan työehtoja.
– Emme todellakaan ole romuttamassa työehtoja vaan hakemassa ratkaisua, joka ottaa huomioon alan toimintaedellytyksissä tapahtuvat suuret muutokset ja joka varmistaa sen, että postilaisille riittää töitä myös jatkossa, Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto sanoo.
Paltan tavoitteena on nykyisten työehtosopimusmääräysten korvaaminen soveltuvin osin Jakelualan työehtosopimuksen määräyksillä siten, etteivät nykyiset henkilökohtaiset palkat laske tulevalla sopimuskaudella.
– Tämänpäiväisissä neuvotteluissa tarkensimme esitystämme vielä siten, että myös ilta- ja yötyölisiä vastaavan ansion taataan säilyvän nykyisellä tasolla seuraavan sopimuskauden ajan, Aarto kertoo.
PAU tiedotti maanantaina neuvottelutilanteen olevan jumissa, ”koska työnantajan pääneuvottelutavoite on työehtojen heikentäminen työehtosopimusneuvottelujen kautta”.
PAU luetteli pitkän listan työnantaja ajamia heikennyksiä. Nykyiset kuukausi- ja tuntipalkat sekä sovitut palkanosat työnantaja olisi valmis säilyttämään sopimuskauden ajan eli 1–2 vuotta. Sen jälkeen myös nämä palkat laskisivat jakelua koskevan työehtosopimuksen mukaisiksi. Palkkoihin liittyvät heikennykset koskisivat liiton mukaan muun muassa ilta- ja yötyölisää sekä lauantaityökorvausta, osa-aikaisten lisätyökorvausta, hälytysrahaa ja arkipyhäkorvausta.
Näistä Palta kiistää nyt siis ilta- ja yötyölisän heikentämisen.
Paperiposti vähenee vauhdilla
Jakelualalla on käytössä tällä hetkellä kaksi eri työehtosopimusta. Posti noudattaa ainoana yhtiönä postinjakelussa PAUn työehtosopimusta. Muut jakeluyhtiöt toimivat Teollisuusliiton jakelua koskevalla työehtosopimuksella.
Tuomas Aarto sanoo, ettei ole koko pitkän työmarkkinauransa aikana nähnyt millään toimialalla yhtä nopeaa ja rajua murrosta kuin sitä, jonka keskellä Posti on nyt. Paperipostin määrä vähenee Suomessa nopeammin kuin missään muualla Euroopassa: vuodessa 100 kirjeestä 14 poistuu. Tätä kehitystä Posti ei voi kääntää ja toimintaa on pystyttävä sopeuttamaan muutokseen.
Neuvottelut jatkuvat ensi viikolla
Neuvotteluosapuolet tapaavat seuraavan kerran ensi viikolla. Tarkempi tapaamisaika päätetään myöhemmin.
Ensi viikolla PAUn odotetaan myös kertovan työtaisteluista neuvottelujen vauhdittamiseksi. Liiton hallitus oli koolla keskiviikkona, mutta PAU tiedotti jo maanantaina, että sen päätöksistä kerrotaan vasta myöhemmin.
Paltan ja PAUn välisten neuvottelujen piirissä on noin 10 000 henkilöä, joista suurin osa toimii postinjakelutehtävissä. Voimassa oleva työehtosopimus päättyy lokakuun lopussa eli aikaa on kaksi viikkoa.