– Kun poliitikot lähtevät sotkeutumaan työmarkkinoihin, niin yleensä syntyy sutta ja sekundaa, oppositiojohtaja Antti Rinne kommentoi pääministeri Juha Sipilän ongelmia työmarkkinakentällä vuonna 2016.
Rinteen menneistä puheista muistuttaa kokoomuksen Verkkouutiset tänään. Syy on se, että nyt pääministeri Antti Rinne on nyt itse sotkeutunut työmarkkinapolitiikkaan, ja vielä hyvin ristiriitaisin viestein.
Kyse on Postin työehdoista. Posti- ja logistiikkaunioni PAU järjesti viime viikolla lakon, koska Postin johto oli siirtämässä 700 pakettiliiketoiminnan työntekijää huonomman työehtosopimuksen piiriin. Teollisuusliiton sopimuksessa työntekijöitä olisi odottanut 30–50 prosentin palkanalennus.
Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero puhalsi tuolloin pelin poikki. Hän patisti osapuolet neuvottelupöytään sopimaan kaikkien työntekijöiden työehdoista. Ne neuvotteluivat alkoivat maanantaina ja niiden piirissä on 10 000 henkilöä. Nykyiset sopimukset päättyvät lokakuun lopussa.
Työnantaja haluaa alentaa kaikkien palkkoja
Työnantajaa edustava Palta kertoi keskiviikkona pyrkivänsä löytämään ”kilpailukykyisen työehtosopimus- ja kustannustason” myös perinteisissä postipalveluissa syksyn 2019 aikana. Tämä tarkoittaa suomeksi sanottuna palkanalennuksia postilaisille. Paltan mukaan postipalveluiden kilpailun vapautumisen myötä kirje- ja lehtijakelussa toimii nykyään Postin ohella 16 jakeluyhtiötä, jotka noudattavat eri työehtosopimusta kuin Posti.
Rinne: Ei käy
Pääministeri Antti Rinne puuttui sopimuskiistaan ensi kerran Ylen Ykkösaamussa viime lauantaina.
– Emme tule hyväksymään ihmisten palkanalennuksia. Vuosia on Postin sisällä jatkunut tilanne, jossa porukkaa pistetään pellolle, vaaditaan palkkojen alentamista, haetaan keinoja joilla voidaan sitä hyvin pienestä tulosta, jota postilaisille maksetaan kuukaudessa palkkaa, vielä leikata. Se ei ole oikea tapa hoitaa näitä asioita, Rinne sanoi.
Vai käykö sittenkin?
Keskiviikkona Helsingin Sanomissa hän ei ole ollenkaan niin ehdoton.
– Yksi vaihtoehto voisi olla sen selvittäminen, voiko asian ratkaista jollain rahallisella kertakorvauksella, hän sanoo mahdollisista palkanalennuksista.
Euromääristä Rinne ei suostu puhumaan.
– Mutta jos haetaan aidosti ratkaisua kertakorvauksella, sen täytyy tuntua ihmisten arjessa.
PAU valmis lakkoon
Ammattiliitolle palkan alentaminen ei käy edes kertakorvauksella.
#Posti on pitkään hakenut palkanalennuksia palkkoihin ja yhtä kauan @PAU_liitto on taistellut niitä vastaan ja taistelee jatkossakin. Tämä maa ei pelastu työssäkäyvien köyhien määrää lisäämällä. Kertakorvaus ei ole ratkaisu tähän asiaan. #työehtoshoppailu https://t.co/lfxlPirNoC
— Ammattiliitto PAU (@PAU_liitto) September 11, 2019
– Jos Posti pyrkii tällaisia palkanalennuspyrkimyksiä toteuttamaan näissä neuvotteluissa niin aivan varmasti ollaan työtaisteluissa. Aivan varmasti sen jälkeen lähtee myös tukilakkopyyntöjä, PAUn puheenjohtaja Heidi Nieminen sanoo Ylelle.
Niemisen mukaan Posti on hakenut palkanalennuksia vuodesta 2011. Postipalveluissa työntekijöiden keskiansio on 2 100 euroa kuukaudessa.
Käsillä voivat olla järeän konfliktin ainekset. PAUn viime viikon lakkoa tuki kuljetusliittojen yhteenliittymä Kuljetusliitot KL, johon kuuluvat autonkuljettajat, rautatieläiset ja merimiehet.
– Kuljetusliitot KL onkin valmis tarvittaessa harkitsemaan toimia, joilla tuetaan Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n taistelua Postin työntekijöiden työehtojen alentamista vastaan, totesi KL ry:n puheenjohtaja Simo Zitting tuolloin.
Hallituksen sisältä tulevat ristiriitaiset viestit eivät millään lailla helpota eivätkä selkeytä tilannetta.