– Jos Amazonilla tapahtuu nyt tällaista, ei maapallon muilla ilmastonmuutoksen torjuntatoimilla ole paljon merkitystä, sanoi Helsingin yliopiston kehitysmaatutkimuksen apulaisprofessori Markus Kröger Ylelle torstaina.
Brasiliassa palaa nyt sademetsää enemmän kuin koskaan nykyisen satelliittivalvonnan aikana agribisneksen tieltä. Maan äärioikeistolainen presidentti Jair Bolsonaro on pitänyt sademetsiä talouskasvun esteenä.
Maailmanpolitiikan professorin Teivo Teivaisen mukaan tuhoa kiihdyttää soijalla syötettyjen eläinten syöminen.
Soijanakkien syöminen ei tuhoa Amazonin sademetsää. Sen sijaan soijalla ruokittujen eläinten syöminen kiihdyttää tuhoa. Kiinalaiset possut avainroolissa, mutta rehupolitiikkaan hyvä kiinnittää huomiota myös Suomessa. Lähikuukausien suuri kysymys: kauppasopimus Mercosurin kanssa.
— Teivo Teivainen (@TeivoTeivainen) August 22, 2019
Neljäsosa maailman metsien hiilivarastosta on sitoutunut Brasilian sademetsiin. Ranskan presidentti Emmanuel Macron vaati torstaina sademetsien tuhosta hätäkeskustelua seuraavassa G7-kokouksessa.
Our house is burning. Literally. The Amazon rain forest - the lungs which produces 20% of our planet’s oxygen - is on fire. It is an international crisis. Members of the G7 Summit, let's discuss this emergency first order in two days! #ActForTheAmazon pic.twitter.com/dogOJj9big
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) August 22, 2019
Suomi on parhaillaan EU:n puheenjohtajamaa. Ylen haastattelemat ministerit eivät luvanneet nopeaa puuttumista tilanteeseen.
Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Skinnarissa (sd.) Brasilian metsäpalot herättävät "erittäin huolestuneita tuntemuksia". EU-Mercosur-sopimus saattaisi hänen mukaansa olla tapa myös sitouttaa Brasiliaa tiiviimmin ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun tai ympäristönsuojeluun.
Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan tässä vaiheessa ”pitäisi vedota Brasilian hallitukseen, jotta he toimisivat vastuullisesti myös ilmastoasioissa”.
”Tiukka linja EU:ssa”
Poliittisella ja kansalaisjärjestökentällä asian seuraaminen ei riitä, vaan Suomelta ja EU:lta vaaditaan nopeaa reagointia.
Europarlamentaarikko Ville Niinistö (vihr.) vaati Euroopan unionia kantamaan vastuunsa ja vaatimaan Brasiliaa lopettamaan sademetsien tuhoaminen. Muutoin Mercosur-vapaakauppasopimusta ei voi hyväksyä.
– Metsäpalojen vaikutukset eivät kosketa vain Brasiliaa. Koko maailman on nyt käännettävä katseensa Brasiliaan ja luotava painetta Amazonin tuhon lopettamiseen. Norja ja Saksa ovat jo ryhtyneet toimiin. EU:n puheenjohtajamaana Suomen pitäisi ajaa tiukkaa linjaa koko EU:ssa.
EU:n ja Mercosur-maiden välisen kauppasopimuksen edellytyksenä on, että osapuolet sitoutuvat Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteisiin.
– Suurena kauppakumppanina Euroopan unionilla on valtaa suhteessa Brasiliaan. Tästä on pidettävä kiinni ja EU:n on puututtava Bolsonaron sademetsiä tuhoavaan ja ilmastonmuutosta kiihdyttävään politiikkaan, Niinistö vaati.
Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä vaatii tuontikieltoa brasilialaisille tuotteille.
– Jokainen brasilialaisesta soijasta suoraan tai välillisesti riippuvaisia tuotteita käyttävä on ilmastotuholainen. Meidän on uskallettava asettaa kaikki brasilialaiset soijatuotteet ja lihat boikottiin kunnes tämä sikailu sademetsissä saadaan loppumaan. Suomessa K- ja S-ryhmän sekä Lidlin tulisi poistaa kaikki tällaiset tuotteet välittömästi hyllyistään. On hienoa, että kotimaisessa lihantuotannossa rehusoijasta on jo käytännössä luovuttu.
Tilanteen seuraaminen ei riitä
Monet vasemmistoliiton kansanedustajat vaativat hallitukselta enemmän kuin seuraamme tilannetta -reaktiota.
Näin Anna Kontula:
Suomi on EUn puheenjohtajamaa. Vaikka todellinen valta tässä tehtävässä on rajallinen, symbolista valtaa ainakin on.
Odotan hyvältä hallitukseltamme enemmän kuin ministerien eiliset ”seurataan tilannetta” -lausunnot.https://t.co/9f07UY9vIv
— Anna Kontula (@annakontula) August 23, 2019
Pia Lohikoski kehotti esittämään EU:n kauppasopimuksen jäädyttämistä.
Järkyttävää: Maailman keuhkot palavat #Amazonin alueella. Suomen #hallitus: Ottakaa rooli #EUpuheenjohtajamaana ja esittäkää EU:n kauppasopimusten jäädyttämistä. Tutkija pelkää: "Koko sademetsä saatetaan menettää" | Yle Uutiset | https://t.co/xyvmsmJfiD https://t.co/M959dIgwqU
— Pia Lohikoski (@plohikoski) August 22, 2019
Kauppaneuvotteluja jäihin esitti myös Hanna Sarkkinen:
Brasiliassa tapahtuva, maan presidentti Bolsanaron kannustama, sademetsien polttaminen on järkyttävää luonnon ja ilmaston kannalta. EU:n tulisi reagoida voimakkaasti ja laittaa kauppaneuvottelut Brasilian kanssa jäihin https://t.co/B7ACkAChzu
— Hanna Sarkkinen (@HSarkkinen) August 22, 2019
Opetusministeri Li Andersson vaati hänkin hallitusta toimimaan: